Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρεται και επισήμως σε πολεμικές προετοιμασίες της χώρας του
ΟΕρντογάν το “έριξε” στην ποίηση τελευταία, αναφέροντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF) στις 17 Αυγούστου, το γνωμικό του Ρωμαίου ποιητή Βιργίλιου:”Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο”.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι “αν οι τουρκικές σημαίες κυματίζουν κάπου, ο μόνος στόχος εκεί θα μπορούσε να είναι η εδραίωση της ειρήνης, της ηρεμίας, της συνέπειας, της ασφάλειας και της άνεσης”.
Η επίκληση του παραπάνω γνωμικού έγινε από τον Ερντογάν προκειμένου να αποτυπώσει την στρατηγική της Τουρκίας σήμερα, αλλά και να δικαιολογήσει εν πολλοίς τα πολλά και πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του.
“Η Τουρκία είναι ένα έθνος χωρίς σφαγές ή κατακτήσεις στο παρελθόν της, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή πλήν όμως καλυμμένη ρητορική σε βάρος των ΗΠΑ, λέγοντας:
”Ποτέ δεν ήμασταν, ούτε θα είμαστε ποτέ, ένα από αυτά τα κράτη που ρίχνουν βόμβες μίλια μακριά από τα σύνορά του υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας΄΄, είπε αμέσως μετά την επισήμανση ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι παρούσες στη Μέση Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία.
Η Τουρκία γνώρισε βασικά μια «επανάσταση» στις βιομηχανίες αμυντικής τεχνολογίας υπό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η χώρα εξαρτάται μόνο κατά 20 % από τις εισαγωγές στον τομέα αυτό
Οι εξαγωγές αμυντικών έχουν αυξηθεί από 250 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη.
Ο Ερντογάν κάνει το άσπρο-μαύρο
Εκείνο που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάπληξη στα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου, δεν είναι αυτά που λέει μόνο, αλλά η ευκολία με την οποία διαστρεβλώνει την αλήθεια 100%, δίνοντας μια δική του αυθαίρετη διάσταση και ερμηνεία σε όλα σχεδόν τα Διεθνή θέματα.
Αυτή βέβαια η ευκολία διαστρέβλωσης της αλήθειας δεν χαρακτηρίζει μόνο τον Ερντογάν, αλλά και τουλάχιστον πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και ο ΥΠΑΜ Ακάρ.
Επανερχόμενοι στα λεγόμενα του Ερντογάν, θα σταθούμε σε τρία βασικά σημεία των λεγομένων του, τα οποία είναι ψευδέστατα και είναι τα ακόλουθα :
Η Τουρκία δεν είναι από τα κράτη που ρίχνουν βόμβες μίλια μακριά από τα σύνορά της
Η Τουρκία ενεπλάκη στις εχθροπραξίες στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, με αποστολή και συμμετοχή σε μάχες ανδρών και πολεμικού υλικού των Ενόπλων της Δυνάμεων , καθώς και μισθοφόρων της, κατά του Λίβυου Στρατάρχη Χαφτάρ. Ακόμη και σήμερα οι παραπάνω αρνούνται να αποχωρήσουν από τη Λιβύη, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συνεδρίου Βερολίνου ΙΙ.
Επίσης η Τουρκία διαδραμάτισε ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στον πόλεμο Αζέρων-Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως γνωστόν δεν είναι κράτος και περιοχή που συνορεύουν με την Τουρκία, και όμως η Τουρκία έριξε πληθώρα βομβών, συμμετέχοντας στις συγκρούσεις
Η Τουρκία είναι ένα έθνος χωρίς σφαγές ή κατακτήσεις στο παρελθόν της.
Αυτό δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω διευκρίνηση. Αρμένιοι, Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, η Κύπρος και η Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνουν τουρκικές σφαγές
Η χώρα εξαρτάται μόνο κατά 20 % από τις εισαγωγές στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Η πολυδιαφημισμένη τουρκική πολεμική βιομηχανία δεν εξαρτάται μόνο κατά 20% από εισαγόμενα προϊόντα, αλλά στην πραγματικότητα κατά πολύ περισσότερο.
Επί της ουσίας κάποια συστήματα παράγονται από την τουρκική πολεμική βιομηχανία, τα οποία όμως αυτοτελώς δεν δημιουργούν ένα αυτοτελές οπλικό σύστημα, το οποίο για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει απαιτείται να λάβει ως προσθήκη εισαγόμενα απάρτια.
Κλείνοντας θα επισημάνουμε ότι η Τουρκική πολεμική βιομηχανία συναρμολογεί γηγενή απάρτια με εισαγόμενα για να δημιουργήσει αυτοτελή οπλικά συστήματα, στην πλειοψηφία τους.
Η ρήση τέλος του Ερντογάν, υποδηλώνει τη συνέχιση των επιθετικών προσπαθειών και σχεδίων του.