Η Χαμάς προειδοποιεί “εάν οι Ισραηλινοί βεβηλώσουν ξανά το Τζαμί Al-Aqsa ή αναγκάσουν τους ανθρώπους μας στη γειτονιά του Sheikh Jarrah να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους η κατάπαυση του πυρός θα σπάσει”
Ένας εκ των ηγετικών στελεχών ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σίνβαρ, την Πέμπτη χαρακτήρισε την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης και του Ισραήλ ως «εύθραυστη».
Η στάση της διοίκησης του Τελ Αβίβ θα καθορίσει το μέλλον της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο Yahya Sinwar στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency.
«Εάν το κράτος κατοχής δεν πραγματοποιήσει μελλοντικές επιθέσεις στο Τζαμί Al-Aqsa και δεν εκδιώξει τις οικογένειες των Παλαιστινίων από την γειτονιά του Sheikh Jarrah της Ιερουσαλήμ, η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί», δήλωσε ο Sinwar, διαφορετικά θα “σπάσει η εκεχειρία” προειδοποίησε.
Ο Σίνβαρ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ για να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις της εναντίον της Ιερουσαλήμ, του τζαμιού Αλ Άκσα και των Παλαιστινίων.
Κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διέπραξε νέες «σφαγές» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης, ο Sinwar είπε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν κάθε είδους θυσίες για την προστασία της Ιερουσαλήμ και της Αλ-Άκσα.
Η εκεχειρία που επετεύχθη με παρέμβαση της Αιγύπτου μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης και του Ισραήλ τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή, θέτοντας τέλος σε 11 ημέρες εχθροπραξιών, του χειρότερου κύκλου μαχών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων εδώ και χρόνια.
Αφορμή ήταν τα γεγονότα της 13ης Απριλίου, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις στα κατεχόμενα εδάφη μεταξύ των ισραηλινών επιθέσεων και των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο Τζαμί Al-Aqsa, ύστερα από την απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου να εκδιώξει 12 παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους, τα οποία απέδιδε σε Ισραηλινούς εποίκους.
Οι εντάσεις γενικεύθηκαν στις 10 Μαΐου, οδηγώντας σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης, όπου η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, οι οποίες σημειωτέον είναι χαρακτηρισμένες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, άρχισαν να εκτοξεύουν μαζικά ρουκέτες και πυραύλους κατά Ισραηλινών πόλεων και χωριών στοχεύοντας όχι στρατιωτικούς στόχους αλλά άμαχο πληθυσμό.
Το Ισραήλ αντέδρασε αναχαιτίζοντας με τα αντιαεροπορικά του συστήματα μεγάλο μέρος των Παλαιστινιακών ρουκετών και πυραύλων, ενώ παράλληλα με μαχητικά του αεροσκάφη προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο οπλοστάσιο της Χαμάς, στο υπόγειο δίκτυο σηράγγων της οργάνωσης, αλλά και στην επιχειρησιακή λειτουργία της σκοτώνοντας πολλά και υψηλόβαθμα στελέχη της.
Ωστόσο υπήρχαν και αρκετά θύματα μεταξύ αμάχων, αφού τουλάχιστον 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών και 39 γυναικών, και περισσότεροι από 1.900 άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα, σύμφωνα με παλαιστίνιους γιατρούς. Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης σε ισραηλινές επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Δεκατρείς Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από πυραύλους Παλαιστίνης από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ιερουσαλήμ παραμένει στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, με τους Παλαιστινίους να ελπίζουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που τώρα “κατέχεται” από το Ισραήλ, θα μπορούσε τελικά να γίνει πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Το τζαμί Al-Aqsa είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος στον κόσμο για μουσουλμάνους, μετά την Μέκκα και τη Μεδίνα που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία. Οι Εβραίοι αποκαλούν την περιοχή “Temple Mount”, υποστηρίζοντας ότι ήταν η τοποθεσία δύο εβραϊκών ναών στην αρχαιότητα.
Από το 2003, το Ισραήλ επιτρέπει στους έποικους να εισέρχονται στην περιοχή σχεδόν καθημερινά.
Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται η Αλ-Άκσα, κατά τον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο του 1967 και προσάρτησε ολόκληρη την πόλη το 1980 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και οι συνομιλίες του με τον Αμπού Αμπάς, ηγέτη της Παλαιστινιακής Φατάχ, έδειξαν τη βούληση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας , καθώς και στην οικονομική της ανάκαμψη.
Το θέμα βέβαια είναι ότι η Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται πλήρως από τη Χαμάς και όχι από τον μετριοπαθή ηγέτη της Φατάχ. Επιπλέον οι Παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς έχουν άσχημες σχέσεις μεταξύ τους, ενώ είναι αντίπαλες στις επικείμενες Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.
Η Φατάχ είναι εκείνη με την οποία συνομιλούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ , θεωρείται μετριοπαθής και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων, σε αντίθεση με τη Χαμάς.
Επίσης ένα άλλο πολύ λεπτό ζήτημα είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη σύμμαχο χώρα τους το Ισραήλ, το οποίο δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν και στον εξευμενισμό των Παλαιστινίων προκειμένου να υπάρχει ειρήνευση στην περιοχή της Μ.Ανατολής, έτσι ώστε απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την Κίνα πρωτίστως και τη Ρωσία δευτερευόντως.