Για άλλη μια φορά η Γερμανία ήταν αυτή που πρωτοστάτησε κατά των ελληνικών συμφερόντων και απροκάλυπτα προστάτεψε την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων καθώς άσκησε βέτο στο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.
Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε το βράδυ και οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, παρόλα αυτά δεν ανακοίνωσαν κάποια κύρωση κατά της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Ορούτς Ρέις.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.
Το προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Διπλωματική πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία.
Εν ολίγοις η Γερμανία ήθελε να σπρώξει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει κατοχυρώσει κανένα δικαίωμα, χωρίς να έχει ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω της συμφωνίας με την Αίγυπτο.
Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν ήταν καλή για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ωστώσο ακόμα και αυτήν το Βερολίνο δεν την ήθελε.
Κατά τους Γερμανούς είναι λογικό να ορίζει η Τουρκία θαλάσσιες ζώνες με μια χώρα στην άλλη άκρη της Μεσογείου.
Το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Ζοζέπ Μπορέλ της 13ης Ιουλίου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου νομικού, Musa Cömert, οι χώρες που έθεσαν βέτο στη δήλωση ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα.
Η στάση των Γερμανών ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, η στάση Ιταλών και Ισπανών προκαλεί ερωτηματικά πάνω σε ποια βάση έχει στηριχτεί.
Οι Ιταλοί γιατί ενοχλήθηκαν από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου; Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα υπέγραψαν κι αυτοί επικερδή συμφωνία για τους ίδιους με την Αθήνα.
Ακόμα και οι ίδιοι οι Τούρκοι θεώρησαν τις συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία «πολύ καλές για αυτούς» καθώς υπάρχει αποδοχή της Αθήνας για μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
Αν υπάρχει κάτι που απέδειξε η χθεσινή Σύνοδος, είναι πως δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρά μόνο εθνικά συμφέροντα τα οποία είναι διαχρονικά.