«Τσουνάμι» σαρώνει την πολιτική σκηνή στην Τουρκία
Πρόκειται για την “σαπουνόπερα” του φετινού καλοκαιριού που ξεκίνησε από την άνοιξη. Και εκατομμύρια Τούρκοι δεν χάνουν επεισόδιο. Στα βίντεο που προβάλλει διαδικτυακά από τις αρχές Μαΐου, ο αρχιμαφιόζος”κατηγορεί πρωτοκλασάτους πολιτικούς για ανάμειξη στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σε δολοφονίες και για δεσμούς με τον υπόκοσμο.Στα βίντεο που προβάλλει διαδικτυακά από τις αρχές Μαΐου, ένας «νονός» κατηγορεί πρωτοκλασάτους πολιτικούς για ανάμειξη σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σε δολοφονίες και για δεσμούς με τον υπόκοσμο.
Θα τολμήσει να εμπλέξει ευθέως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή δεν θα τολμήσει, ή μήπως έχει αρχίσει να τα βρίσκει παρασκηνιακά μαζί του; Οι «παρεμβάσεις» του Πεκέρ περιγράφουν μια ισλαμοεθνικιστική ελίτ στην Τουρκία που εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών, σε εκβιασμούς και δολοφονίες, και χρηματοδοτεί και εξοπλίζει ακραίους ισλαμιστές. Ο Πεκέρ δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για τις κατηγορίες που εξαπολύει, όμως είναι γνωστό ότι είχε στενές σχέσεις με το ΑΚΡ μέχρι να πέσει σε δυσμένεια και να εγκαταλείψει την Τουρκία. Οι αποκαλύψεις του πλήττουν τον τούρκο πρόεδρο που ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος να καθαρίσει το «βαθύ κράτος», αλλά όπως τα παρουσιάζει ο Πεκέρ, έχει φτιάξει ένα άλλο βαθύ κράτος, «ερντογανικό».
Κάθε Κυριακή, ο εξόριστος αρχιμαφιόζος ανεβάζει στο YouTube ένα βίντεο – οκτώ μέχρι στιγμής, ενώ απόψε αναμένεται το ένατο – στο οποίο κάνει αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση υπουργούς και άτομα από τον κύκλο του τούρκου προέδρου. Τρεις έχουν μπει κυρίως στο στόχαστρό του: ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο γαμπρός του Ερντογάν και πρώην υπουργός Οικονομικών (2018-20) Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών (1996) Μεχμέτ Αγάρ.
Η δολοφονία της δημοσιογράφου
Ο Πεκέρ περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς υψηλά στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ διοχέτευαν όπλα στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, μετεξέλιξη της Αλ Κάιντα στη Συρία. Κατηγορεί τον Αγάρ και τον γιο του, Τολγκά Αγάρ, βουλευτή του ΑΚΡ, ότι δολοφόνησαν την 21χρονη δημοσιογράφο Γελντάνα Καχαρμάν, από το Καζακστάν, το 2018 επειδή επρόκειτο να καταθέσει μήνυση εναντίον του Τολγκά Αγάρ για βιασμό. Ο ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατό της σε δολοφονία αλλά η αστυνομική έρευνα κατέληξε ότι ήταν «αυτοκτονία δι’ απαγχονισμού» και η υπόθεση έκλεισε.
Ο Πεκέρ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Ερκάν Γιλντιρίμ, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, πήγε στη Βενεζουέλα για να στήσει μια επιχείρηση διακίνησης κοκαΐνης. Ο πρώην πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο γιος του πήγε στο Καράκας για να παραδώσει τεστ και μάσκες για τον κορωνοϊό. Ομως στοιχεία από το τουρκικό τελωνείο έδειξαν ότι τέτοιο υλικό δεν έφυγε από την Τουρκία εκείνες τις ημέρες.
Ο αρχιμαφιόζος δεν βγάζει τον εαυτό του εκτός: παραδέχτηκε ότι κανόνισε τον ξυλοδαρμό ενός πολιτικού επειδή είχε προσβάλει τον Ερντογάν καθώς και την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Hurriyet» το 2015 κατ’ εντολή πολιτικού από το ΑΚΡ. Ισχυρίζεται επίσης ότι ο Σοϊλού του προσέφερε αστυνομική προστασία και τον προειδοποιούσε για επικείμενες έρευνες.
Ρεκόρ προβολών του «σίριαλ Πεκέρ»
Σε κάθε βίντεο, ο Πεκέρ έχει ένα διαφορετικό βιβλίο μπροστά του το οποίο γίνεται αντικείμενο ανάλυσης απ’ όσους παρακολουθούν το «σίριαλ Πεκέρ» – περισσότερες από 60 εκατ. προβολές είχαν τα οκτώ πρώτα επεισόδια, ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους στην Τουρκία δηλώνει ότι τον παρακολουθεί, το 75% ότι τον πιστεύει. Μια φορά το βιβλίο ήταν το «Fools Die» του Μάριο Πούτζο, συγγραφέα του «Νονού», άλλη ήταν «Η ζωή μου» του Λέον Τρότσκι – «Σαν ο Σεντάτ Πεκέρ να θεωρεί τον εαυτό του μελλοντικό ηγέτη της εξόριστης αντιπολίτευσης, κυνηγημένο από έναν τούρκο Στάλιν τον οποίο δεν κατονομάζει» σχολίασε ο «Monde». Μια άλλη φορά το βιβλίο ήταν το «Wicked Messenger: Bob Dylan and the 1960s» του Μάικ Μαρκουζί. Το σίριαλ Πεκέρ έχει πάει τους Τούρκους πίσω στη δεκαετία του ’90 και στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ, από το όνομα μιας κωμόπολης στη Δυτική Τουρκία όπου τον Νοέμβριο του 1996 αποκαλύφθηκαν οι στενές σχέσεις κράτους και μαφίας ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν σκοτωμένοι ένας αρχηγός της αστυνομίας, ένας αρχιμαφιόζος με διασυνδέσεις στην Ακροδεξιά και μια βασίλισσα ομορφιάς, και ελαφρά τραυματισμένος ένας βουλευτής του κόμματος της τότε πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ. Βρέθηκαν επίσης πλαστά έγγραφα, όπλα, πυρομαχικά, σιγαστήρες που είχε προμηθεύσει το υπουργείο Εσωτερικών και ναρκωτικά. Εκείνη την εποχή, το βαθύ κράτος συνεργαζόταν με το οργανωμένο έγκλημα για να απάγει, να εξαφανίζει και να δολοφονεί αριστερούς και κούρδους ύποπτους για σχέσεις με το ΡΚΚ. Σύμφωνα με τον Πεκέρ, ο Μεχμέτ Αγκάρ κινούσε τότε τα νήματα στο βαθύ κράτος και ευθύνεται για τις δολοφονίες γνωστών δημοσιογράφων στη δεκαετία του ’90.
Ολοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες του αρχιμαφιόζου. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε πρώτη φορά σε αυτές την περασμένη εβδομάδα, αποδίδοντάς τες σε διεθνή συνωμοσία εναντίον του. Ο τούρκος πρόεδρος είναι συνηθισμένος να ξεπερνάει τις πολιτικές αναταράξεις αλλά πολλοί τονίζουν ότι αυτή τη φορά συνδυάζονται με οικονομική κρίση και χαμηλή δημοτικότητα του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις.
Οι απαγωγές αντιφρονούντων και ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών
Ο 50χρονος Πεκέρ, που στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για εκβιασμούς, σύσταση συμμορίας και απαγωγές και πιστεύεται ότι υπήρξε μέλος της υπερεθνικιστικής παράνομης οργάνωσης Εργκένεκον, αναλάμβανε επί δύο δεκαετίες τις βρώμικες δουλειές του ΑΚΡ και γι’ αυτό έλαβε βραβεία ως επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Το 2008, ενώ ήταν στη φυλακή, παντρεύτηκε τη δικηγόρο του. Τον αποκαλούν «κύριο Μπότοξ» επειδή έχει κάνει πολύ μπότοξ και τον περιγράφουν ως «ισλαμιστή, υπερεθνικιστή, καταδικασμένο εγκληματία που παρουσιάζεται σαν σύγχρονος Ρομπέν των Δασών». Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο τούρκος πρόεδρος που έχει στείλει τις μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) σε 18 χώρες, από τη Βουλγαρία και το Κόσοβο μέχρι την Κένυα και τη Μαλαισία, για να απαγάγουν και να οδηγήσουν στην Τουρκία τουλάχιστον 80 μέλη της οργάνωσης του εξόριστου ιμάμη στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, δεν στέλνει πράκτορες της ΜΙΤ να απαγάγουν και τον Πεκέρ. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο αρχιμαφιόζος, που πιστεύεται ότι έχει καταφύγει στα ΗΑΕ, χαίρει υψηλής προστασίας.
Δεν ίσχυε το ίδιο για τον Σελαχαντίν Γκιουλέν, ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν, που εξαφανίστηκε από το σπίτι του στην Κένυα στις αρχές Μαΐου. Η υπόθεση θύμισε την αρπαγή από πράκτορες της ΜΙΤ του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν ενώ κρυβόταν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Οι σχέσεις Αγκυρας – Ναϊρόμπι έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της εξάπλωσης της τουρκικής επιρροής στην Αφρική.