Πνέει μένεα κατά της Άγκυρας το Πεκίνο
Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επιτέθηκε στις τουρκικές φιλοδοξίες στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αυτές προκαλούν περιφερειακές εντάσεις, ειδικά στη Λιβύη. Πίσω από όλα αυτά ευρίσκεται βέβαια το Πεκίνο το οποίο πνέει μένεα κατά της Άγκυρας για το πατρονάρισμα των Κινέζων Ουιγούρων οι οποίοι είναι τουρκικής καταγωγής.
Κίνηση-ματ από τους Ρώσους: Ετοιμάζουν δύο στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη
Το πρακτορείο ειδήσεων, στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις, γράφει σε άρθρο με τίτλο “Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Μεσόγειο αυξάνουν τις νέες εντάσεις”, ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οδήγησαν σε μια νέα κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, μετά την αυξημένη υποστήριξη της Άγκυρας στον Al-Sarraj, στηρίζοντας τις αμφιλεγόμενες ναυτικές απαιτήσεις της μέσω του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Το Πεκίνο κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει την υποστήριξη της χώρας του στην κυβέρνηση της Τρίπολης (της οποίας η νομιμοποίησή της καταργήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων), ότι επιζητά την εξασφάλιση στρατιωτικών βάσεων, ενώ η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει κοινές θαλάσσιες εξερευνήσεις σε ξένα “χωράφια”.
Το κινεζικό άρθρο επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία ξεκίνησε εντατικά την αποστολή μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση Al-Wefaq από τον περασμένο Νοέμβριο, αφού υπέγραψε μια διπλή συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία και οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, η οποία είναι αμφιλεγόμενη, παρέχοντας δικαιώματα εξερεύνησης στην Άγκυρα σε μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Xinhua γράφει ότι η Αίγυπτος παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, μετά από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι με τον (αρχηγό του αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στο Κάιρο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ όμως κατέστησε σαφές ότι εκτιμά το σχέδιο αυτό ως “μη ρεαλιστικό”.
Η κινεζική υπηρεσία ειδήσεων ανέφερε ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με τους αντίστοιχους ρόλους τους στη σύγκρουση στη Λιβύη και ότι ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση συμφιλίωσης, προσθέτοντας ότι μια ορθή λύση στην κρίση της Λιβύης θα ήταν δυνατή μόνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι Κινέζοι τόνισαν ότι η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον βήμα για την Άγκυρα, ενόψει της σύγκρουσης της Τουρκίας με αρκετές γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει την ομάδα «Med-7».
Γαλλική εμπλοκή στη Λιβύη: Πολεμικά αεροσκάφη πάνω από Τούρκους-GNA
Η ομάδα Med-7 περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Επίσης το Πεκίνο τονίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο.
Το Πεκίνο ανησυχεί έντονα δια το απλούστατο λόγο του ότι κινεζικές εταιρείες κολοσσοί όπως η COSCO ελέγχουν μέρος του λιμανιού του Πειραιά, της Χάιφα μετά από πρόσφατη σχετικά συμφωνία, ενώ από την Α.Μεσόγειο διέρχονται χιλιάδες κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία κατηγορεί το Πεκίνο για το θέμα των Ουιγούρων Τούρκων στην δυτική Κίνα (ή Ανατολικό Τουρκεστάν) εμπλέκοντας σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Κίνα, αν και πολύ μακριά από αυτήν την περιοχή του κόσμου, μπορεί να εισέλθει στην εξίσωση του λιβυκού πολέμου εμποδίζοντας την τουρκική εξάπλωση πολύ πιο αποτελεσματικά από Ρωσία και ΗΠΑ.