Γεμάτο ”εμπόδια” το μέλλον της χώρας προς την ειρήνη
Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στη Λιβύη “τρέχουν”, με τρίτες χώρες να προσπαθούν συνεχώς περαιτέρω διείσδυση στη χώρα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και τον προσπορισμό κερδών.
Είχαμε κάνει ιδιαίτερη μνεία για το ρόλο της μεταβατικής κυβέρνησης του φιλότουρκου Λίβυου Πρωθυπουργού, η οποία συμπεριφερόμενη ως εκλεγμένη και όχι ως μεταβατική κυβέρνηση, προσπαθεί να “δέσει” με τη στήριξη της Τουρκικής κυβέρνησης, με συμφωνίες Λιβύη και Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης Mohammad Salim al-Shehubi ανέφερε ότι η χώρα του έχει πληγεί σοβαρά από ένοπλες συγκρούσεις από το 2011 και ζήτησε από την Τουρκία να επιστρέψει τις εταιρείες της στη Λιβύη, για να προβούν στην ανοικοδόμηση της.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργείου Μεταφορών της Λιβύης, ο Sehubi συναντήθηκε στο υπουργείο με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Τρίπολη, Kenan Yılmaz.
Στη δήλωση, αναφέρεται ότι ο Sehubi, ο οποίος ζήτησε βοήθεια από την Τουρκία για την απομάκρυνση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, συζήτησε επίσης πολλά θέματα με τον Πρέσβη Yılmaz σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Shehubi κάλεσε εταιρείες από την Τουρκία να επιστρέψουν στη Λιβύη, όπου υπήρξε έντονη σύγκρουση από το 2011 και να αναλάβουν ρόλο στην οικοδόμηση της χώρας.
Μετά την επανάσταση που ξεκίνησε στη Λιβύη στις 17 Φεβρουαρίου 2011 και τερμάτισε την επί 42 χρόνια Διοίκηση της χώρας υπό τον Muammar Gaddafi, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων οι οποίες εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο.
Υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης συγκλήθηκε στην Ελβετία στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και ο Μουχάμεντ Ελ Μενφί εξελέγη Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου και ο Αμπντουλάμ Χαμπίν Ντέμπυμπε ως πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές που προγραμματίστηκαν για τις 24 Δεκεμβρίου 2021 στη χώρα.
Έκτοτε έχουν παρατηρηθεί διαφωνίες μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων, κυρίως μεταξύ του Πρόεδρου του Προεδρικού Συμβουλίου , ο οποίος όπως είπαμε νωρίτερα προσπαθεί μαζί με τον τουρκόφιλο Πρωθυπουργό να δέσουν την Λιβύη στο τουρκικό άρμα επιρροής, και της Υπουργού Εξωτερικών η οποία τάσσεται υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη Λιβύη.
Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Muhammad Al-Manfi, προειδοποίησε εγγράφως με επιστολή την Υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Najla Al-Manqoush, για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, παρέμβαση στις εξουσίες του συμβουλίου, μη συντονισμό με αυτόν και προσπάθεια για συμμετοχή της Ιταλίας στον φάκελο εθνικής συμφιλίωσης.
Συγκεκριμένα ζητήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών, να ακυρώσει διάσκεψη της Λιβύης στην Ιταλία για εθνική συμφιλίωση, σε μια κίνηση που αποκάλυψε την ύπαρξη διαφορών στο στρατόπεδο της εκτελεστικής αρχής και την απουσία συντονισμού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων της Λιβύης.
Η διάσκεψη περιελάμβανε την αποστολή αντιπροσωπείας από τις φυλές της νότιας Λιβύης στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών να πραγματοποιήσει φόρουμ συμφιλίωσης, χωρίς προηγούμενο συντονισμό με το Προεδρικό Συμβούλιο, υπενθυμίζοντας τα αποτελέσματα του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, το οποίο ανέθεσε στο Συμβούλιο να ξεκινήσει την πορεία της εθνικής συμφιλίωσης.
“Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε αυτήν τη συμπεριφορά από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απαιτεί την ακύρωση της προαναφερθείσας διάσκεψης και την ενημέρωση της ιταλικής πλευράς για την ανάγκη σεβασμού των αρχών της εσωτερικής κυριαρχίας, τηρώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη μη παρέμβαση στο εσωτερικό” υποθέσεις του κράτους “, δήλωσε ο Αλ-Μάνφι.
Από την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Απριλίου, το Προεδρικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη σύσταση μιας Ύπατης Επιτροπής για την Εθνική Συμφιλίωση, της οποίας η αποστολή θα είναι να τερματίσει τις διαφορές και τις εχθροπραξίες μεταξύ Λιβύων που συσσωρεύτηκαν από έναν 10ετή πόλεμο.
Στις αρχές Ιουνίου, ξεκίνησαν στη Λιβύη εθνικά φόρουμ συμφιλίωσης, με τη συμμετοχή όλων των Λιβύων από όλες τις θρησκείες και των κοινωνικών συνιστωσών, και υπό την επίβλεψη του Προεδρικού Συμβουλίου, σε συνεδριάσεις που αποσκοπούσαν στην επίτευξη συμφιλίωσης μεταξύ όλων των Λιβύων, μετά από χρόνια διαίρεσης.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, Muhammad Al-Manfi έστειλε προειδοποίηση στην Υπουργό Εξωτερικών, Najla Al-Manqoush, καθώς είχε προηγουμένως στείλει επιστολή τον Μάιο, με την οποία καλούσε την ΥΠΕΞ να περιμένει τη λήψη ορισμένων αποφάσεων σχετικά με τον διορισμό υπαλλήλων και πρεσβευτών στα προξενεία της χώρας.
Θεωρήθηκε τότε ότι η Υπουργός Εξωτερικών διέπραξε μια «κατάφωρη παραβίαση» ανακαλώντας από τα καθήκοντά τους τρεις πρέσβεις και επισπεύοντας το διορισμό άλλων στη θέση τους.
Αλλά η Al-Manqoush υπερασπίστηκε τότε τον εαυτό της λέγοντας ότι είχε ασκήσει τις αρμοδιότητές της σύμφωνα με το σωστό νόμο και πολιτική συμφωνία σχετικά με την ενημέρωση των πρεσβευτών και των αντιπροσώπων για το τέλος της περιόδου της εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το μέλλον της χώρας προς την ειρήνη είναι γεμάτο με εμπόδια, αφού πολιτικοί που έχουν λάβει υπεύθυνες θέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης με τις κινήσεις τους εμφανίζονται να εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα τρίτων χωρών και ιδιαίτερα της Τουρκίας.
Ευχόμαστε να μην επαληθευθούμε στην εκτίμησή μας η οποία θέλει την Τουρκία να μην αποχωρεί από τη Λιβύη στρατιωτικά. Το αντίθετο μάλιστα πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα δισειδύσει οικονομικά και πολιτικά στη Λιβύη πολύ περισσότερο στο μέλλον καθιστώντας την χώρα ”δορυφόρο” της.
Ο Ερντογάν θα επιδιώξει να κατοχυρώσει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε βάσεις του στη Λιβύη αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεών του, γεγονός που θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για την Ελλάδα, δημιουργώντας νέα κατεύθυνση επιθέσεως εναντίον της χώρας μας από τα νότια αυτή τη φορά.
Όποιος πιστεύει ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη Λιβύη, καλό είναι να αναθεωρήσει τις σκέψεις του.