Η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να έχει “κουνήσει μαντίλι” προ πολλού στην δύση
Πριν λίγες ώρες, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός άμυνας της Αρμενίας, Ντέιβιντ Τονόγιαν, υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με πηγές που το επιβεβαιώνουν στο πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Tonoyan θα αντικατασταθεί από τον Vagharshak Harutyunyan, ανώτερο σύμβουλο του Αρμένιου πρωθυπουργού. Ο Ντέιβιντ Τονόγιαν διορίστηκε στη θέση στις 11 Μαΐου 2018. Πριν από αυτό εργάστηκε ως Υπουργός Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

Ενώ η Αρμενία κλυδωνίζεται, η παρασκηνιακή δράση της Ρωσίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί μέρος μιας τεράστιας ρωσικής διπλωματικής προσπάθειας να αποσπαστεί περαιτέρω η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, τόνισε ο ιστορικός και πρώην διπλωμάτης, Τζεράρντ Λιβραρίντς, σε συνέντευξή του.

Η Ρωσία ιστορικά επιδιώκει να διαδραματίσει τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και ο Λιβραϊντίν δήλωσε ότι η απόφαση της Μόσχας να επιτρέψει την επέκταση της επιχείρησης των Αζέρων έχει την δική της εξήγηση.

Η κίνηση επέτρεψε στη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις της τόσο με το Αζερμπαϊτζάν όσο και με την Τουρκία, με εξαίρεση το ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Η Τουρκία παρείχε σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, αποκομίζοντας περαιτέρω κυριαρχία σε μια χώρα που παραδοσιακά θεωρείται εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο ειδικός τόνισε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί πλέον την Τουρκία τόσο μεγάλη απειλή όσο προηγουμένως.

«Η Τουρκία δεν αντιπροσωπεύει αυτό που ήταν πριν από 10 ή 15 χρόνια, με τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στο ΝΑΤΟ και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα δυτικά συμφέροντα παντού», είπε ο ίδιος.

 

Ο Libaridian ανέφερε ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εμπλακούν στην περιοχή του Ναγκόρνο, αλλά θα έχουν ρόλο στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.

«Η Τουρκία σιώπησε όταν υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός και έμεινε έξω από την όλη διαδικασία και αυτό με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν μια προσυνεννοημένη κίνηση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας», είπε ο ίδιος.

Από την οπτική της Τουρκίας, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν η επιτυχία απόκτησης μεγαλύτερης επιρροής στον Νότιο Καύκασο. Η Τουρκία έπαιξε πολύ καλά τα χαρτιά της και κέρδισε πολλά περισσότερα ​​από τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν.

“Εάν η Τουρκία έρθει (στην περιοχή) με στρατό, κανείς δεν μπορεί να της αντιταχθεί”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Libaridian είπε ότι η Ρωσία ενίσχυσε επίσης τη θέση της στην περιοχή, με την κατάπαυση του πυρός να δίνει στη Μόσχα τον έλεγχο του διαδρόμου Lachin, την πιο κρίσιμη διαδρομή εφοδιασμού προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να αποσταθεροποιήσει (και τους δύο) Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία», είπε ο ειδικός.

Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των Αρμενίων που θα επιστρέψουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιστρέψουν οι Αρμένιοι, γιατί εάν δεν υπάρχουν Αρμένιοι, δεν υπάρχει ανάγκη για ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Μέχρι την πρόσφατη σύγκρουση, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ το κυβερνούσε μια αρμενική αυτόνομη διοίκηση, ωστόσο, ο ειδικός είπε ότι το καθεστώς των Αρμενίων τώρα θα αλλάξει.

«Οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Αρμένιους στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει εδαφικό ορισμό, αλλά εθνοθρησκευτικό ορισμό. Μπορούν να έχουν την εκκλησία τους, τη δική τους εφημερίδα και τη γλώσσα τους στα σχολεία τους. Αλλά θα υπάρχει άμεσος έλεγχος και δεν θα υπάρχει πολιτική ή εδαφική διάσταση αυτής της αυτονομίας», είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία για μία ακόμα φορά υλοποιεί το σχέδιο συμμαχίας με την Τουρκία, ενώ ευρίσκεται σε αντίθεση σε Συρία και Λιβύη.

 

Σκοπός των Ρώσων είναι η πρόκληση εμποδίων στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και ο έλεγχος του Βοσπόρου. Αν όμως ο Ερντογάν “αποχωρήσει” με κάποιο τρόπο από την εξουσία, όλα θα πάνε περίπατο και οι Ρώσοι θα γίνουν εχθροί ξανά με τους Τούρκους, όπως έκαναν και μετά το 1922 μετά όμως την καταστροφή των ελληνικών δυνάμεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »