Στρατηγική συνεργασία για τη δημιουργία μιας ισότιμης παγκόσμιας τάξης
Η ρωσο-κινεζική στρατηγική συνεργασία είναι το θεμέλιο ενός πολυπολικού μέλλοντος ενώ οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας φαίνεται να έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους και αυτό αποτελεί μεγάλη ήττα για την Δύση.
Οι εξτρεμιστικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον που προκάλεσαν την ουκρανική σύγκρουση είχαν υπόψιν τους ότι θα ωθήσουν τις δύο υπερδυνάμεις να ενοποιήσουν την ισχύ τους; Πιθανότατα το ήξεραν, αλλά ο αντικειμενικός τους σκοπός είναι να χωριστεί ο πλανήτης στα δύο σημεία της… πυξίδας: Σε «Ανατολή» και «Δύση».
Θα πει κάποιος γιατί; Γιατί απλούστατα λόγω της Παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς Κίνα και Ρωσία άρχισαν να κατακτούν την Δύση.
Έτσι οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ πήραν την απόφαση να ακυρώσουν την ελευθερία της αγοάς στο δυτικό «μπλοκ» και να επιβάλουν ένα ιδιότυπο νεοκομμουνιστικό σύστημα όπου τα κεφάλαια θα ελέγχονται και θα διαχωρίζονται σε «καλά» και «κακά».
Έτσι έχουμε το παράδοξο, στην Δύση να υπάρχει αναβίωση της «Σοβιετικής Ένωσης» (μην ξεχνάμε ότι αυτό ακριβώς σημαίνουν τα πλαφόν και τα επιδόματα σε κάθε οικονομική δραστηριότητα) και στην Ανατολή να έχουν κάτι που να θεωρείται περισσότερο καπιταλιστικό…
Μία άλλη μορφή αναβίωσης της «Σοβιετικής Ένωσης» στην Δύση είναι πως στις δυτικές κοινωνίες κάποιοι κύκλοι εξουσίας έντεχνα «εξαφάνισαν» τις παραδοσιακές αξίες, χτύπησαν την χριστιανική θρησκεία και δημιούργησαν υλιστικές κοινωνίες ακριβώς όπως ήταν κάποτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Αντίθετα, στην Ανατολή, οι παραδόσεις και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής ευημερούν περισσότερο από ποτέ ακόμα και στην… κομμουνιστική Κίνα. Η δε Ρωσία έχει γίνει το κέντρο της Ορθοδοξίας.
Η Κίνα και η Ρωσία ουδέποτε είχε πλησιάσει η μία την άλλη όπως συμβαίνει στην παρούσα περίοδο. Ίσως γιατί στο Πεκίνο γνωρίζουν πως αν η Ρωσία ηττηθεί στον πόλεμό της κατά του ΝΑΤΟ μετά ακολουθεί η Κίνα.
Τον Ιανουάριο του 2022, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων στο Καζακστάν, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Sergey Lavrov, αξιολόγησε θετικά τον ρόλο του CSTO στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα, γεγονός που υποδηλώνει κοινή κατανόηση από τις χώρες στις απαραίτητες μεθόδους για την επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή.
Τον Φεβρουάριο, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Πεκίνο, όπου έφτασε για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κοινές απόψεις για την κατανόηση της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης αντικατοπτρίστηκαν στην υπογραφή στις 4 Φεβρουαρίου της Διακήρυξης για τις Διεθνείς Σχέσεις που εισέρχονται σε μια νέα εποχή και την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη.
Το έγγραφο έθεσε τα θεμέλια για την κοινή εργασία των δύο χωρών για τη δημιουργία μιας δίκαιης και ισότιμης παγκόσμιας τάξης.
Έτσι, η έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου συνέπεσε με μια άνευ προηγουμένου κορύφωση στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις.
Το Πεκίνο υποστήριξε de facto τη Μόσχα με την αποχή από την ψηφοφορία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει η επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν κάλεσε τον ΟΗΕ να δώσει μια λογική απάντηση στη σύγκρουση και να μην ρίξει λάδι στη φωτιά.
Σύντομα, στις 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi έκανε μια λεπτομερή αξιολόγηση της ουκρανικής κρίσης.
Κατά τη γνώμη του, η κατάσταση έχει ένα βαθύ ιστορικό πλαίσιο. Επιβεβαίωσε επίσης τη σημασία της συμμετοχής και των δύο πλευρών στις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό. Είναι ενδιαφέρον ότι η θέση του Πεκίνου δεν επανέλαβε τη γνώμη της Μόσχας. Η «Ουράνια Αυτοκρατορία» έγινε το τρίτο μέρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέχισε να επιμένει στην ανάγκη για ειρηνικό διάλογο.
Εξίσου σημαντική ήταν η ομιλία του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin στις 22 Μαρτίου, στην οποία δήλωσε ότι το Πεκίνο σκοπεύει να συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα στη συνήθη μορφή. Σε μια κατάσταση αποκλεισμού από τη Δύση, αυτό ωφέλησε τη Ρωσία.
Το εμπόριο με το Πεκίνο, παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη. Έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά 30% τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους και έφτασε τα 129 δισ. δολάρια.
Σημείωσε επίσης ότι τον Ιούνιο άνοιξε μια γέφυρα αυτοκινήτων στον ποταμό Amur κοντά στις πόλεις Blagoveshchensk και Heihe και τον Νοέμβριο άνοιξε η σιδηροδρομική γέφυρα Nizhneleninskoye-Tongjiang.
Αυτά τα έργα όχι μόνο αύξησαν την αποτελεσματικότητα του συστήματος διασυνοριακού εφοδιαστικού μεταξύ των χωρών, αλλά κατέδειξαν επίσης την επιθυμία των κρατών να καθιερώσουν ανθρωπιστική και κοινωνική αλληλεπίδραση.
Οι απόψεις των δύο χωρών αλληλεπικαλύπτονταν και σε άλλα θέματα. Συγκεκριμένα με κοινή απόφαση Μόσχας και Πεκίνου μπλοκάρεται το ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά της ΛΔΚ.
Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Anhui της Κίνας συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των γειτόνων του Αφγανιστάν, στην οποία συμμετείχε και ο Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Xinhua , ο Wang Yi τόνισε την ετοιμότητα των δύο πλευρών να πολεμήσουν ενάντια στον παγκόσμιο ηγεμονισμό.
Τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στη Σαμαρκάνδη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της SCO.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για διατήρηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Πεκίνο. Η συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε τη σημασία της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών.
Και η χρονιά έκλεισε με μια συνομιλία μεταξύ των ηγετών και των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τον συνάδελφό του να επισκεφθεί τη Μόσχα και σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να ενισχύεται, παρά τη γενική κατάσταση στον κόσμο.
Σε γενικές γραμμές, τα μέρη επιβεβαίωσαν ότι η εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο κατάφεραν να εξασφαλίσουν υψηλό ρυθμό αύξησης του αμοιβαίου εμπορίου (+25%).
Η Μόσχα ήρθε δεύτερη όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα και τέταρτη όσον αφορά το εισαγόμενο LNG. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στάλθηκαν 13,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά μήκος της ανατολικής διαδρομής και τον Δεκέμβριο η υπέρβαση των ημερήσιων συμβατικών υποχρεώσεων έφτασε το 18%. Σημαντική ανάπτυξη παρατηρείται στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, ο εμπορικός τζίρος στον τομέα αυτό αυξήθηκε κατά 36%.
«Το 2020, η σχέση μας τέθηκε σε αναμονή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σήμερα, αναπληρώνουμε γρήγορα τον χαμένο χρόνο, φτάνοντας μαζί σε νέα ύψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στον βαθμό καύσωνα στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο και στις επακόλουθες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ηγέτη της ΛΔΚ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο ρωσο-κινεζικός διάλογος θα εμβαθύνει και θα αναπτυχθεί», τονίζει ο Αντρέι Οστρόφσκι, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας και Σύγχρονης Ασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνομιλία με την εφημερίδα VZGLYAD.
«Φέτος οι σχέσεις μας δοκιμάστηκαν από την ουκρανική κρίση. Μεγάλη αξία έχει το γεγονός ότι η Κίνα στήριξε τη Ρωσία. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ. Το μόνο πρόβλημα είναι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δραστηριότητές μας πραγματοποιούνταν μέσω δυτικών και όχι κινεζικών τραπεζών. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το θέμα» τονίζει ο συνομιλητής.
«Ταυτόχρονα, η Κίνα, σε μικρότερο βαθμό από τη Ρωσία, είναι έτοιμη για τέτοιες ριζικές ενέργειες για να αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Ακόμη και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ χρησιμοποίησε το ρήμα «κρατώ χαμηλό προφίλ» ως περιγραφή της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Για να δώσει τον τόνο στην παγκόσμια πολιτική, η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τους μυς της», πιστεύει ο αναλυτής.
«Επίσης φέτος, ο εμπορικός μας κύκλος εργασιών έχει αυξηθεί, αλλά το δηλωμένο ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχει φτάσει ακόμη. Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο με την Κίνα, είμαστε κατώτεροι όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από το Βιετνάμ. Έχουμε πού και πώς να αναπτυχθούμε. Είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος των αμοιβαίων επενδύσεων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αρκετά μέτριος», λέει ο ειδικός.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι BRICS και το SCO παραμένουν σημαντικοί οργανισμοί για τις χώρες μας. Η περαιτέρω ανάπτυξή τους είναι δυνατή λόγω της σταδιακής ανάπτυξης των οικονομιών όλων των συμμετεχουσών χωρών. Μέχρι στιγμής βέβαια είναι κατώτερα των δυτικών ενώσεων, αλλά το ενδιαφέρον των κρατών για την ανάπτυξη αυτών των οργανώσεων είναι ορατό».