Στις 9 Απριλίου, με την ευκαιρία της Ρωσικής Ημέρας των Δυνάμεων Αεράμυνας της Ρωσίας, ένας αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε την τεχνολογία αιχμής του ραντάρ «Niobium» στην Ουκρανία, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων MLRS.
Ο διοικητής του σταθμού ραντάρ Niobium, Ανατόλι, μίλησε εκτενώς στο τοπικό ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia για τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με το προηγμένο σύστημα ραντάρ και τα μαχητικά του οφέλη κατά της Ουκρανίας.
Ένα βίντεο δημοσιεύτηκε επίσης από την Izvestia που δείχνει πώς εξελίσσονταν τα μαχητικά καθήκοντα των πληρωμάτων ραντάρ Niobium της «Δυτικής Στρατιωτικής Περιοχής» της Ρωσίας. Η έκθεση ανέφερε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αποκρούουν εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των drones, των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) και των βαλλιστικών πυραύλων. Οι σύγχρονοι σταθμοί ραντάρ όπως το Niobium βοηθούν στην έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των απειλών.
«Ο σταθμός ραντάρ είναι κινητός, σε αναμονή. Σχεδιασμένο για να ανιχνεύει αεροδυναμικούς στόχους και να καθορίζει εθνικές σχέσεις. Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της αεροπορίας μας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα καθήκοντα είναι πολύπλοκα και υπεύθυνα. Εκδίδουμε πληροφορίες σε ανώτερες θέσεις διοίκησης», είπε ο Ανατόλι.
Τόνισε ότι ένα από τα καθήκοντα της αεράμυνας είναι να ανατρέψει και να καταστρέψει εχθρικό εξοπλισμό και να μειώσει την ισχύ των εχθρικών χτυπημάτων. Αυτό είναι δυνατό επειδή το ραντάρ Niobium προφανώς σαρώνει τον ουρανό σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων ενώ παρακολουθεί εκατοντάδες αντικείμενα ή πιθανούς στόχους ταυτόχρονα. Οι στόχοι που βρίσκονται εχθρικοί γνωστοποιούνται στη συνέχεια στο διοικητήριο, το οποίο αποφασίζει τελικά ποια ρωσική μονάδα αεράμυνας θα ακολουθήσει τον στόχο και θα τον καταστρέψει.
Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία πιστεύεται ότι αύξησε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να χτυπήσει στόχους εντός των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών και σε πόλεις κοντά στη Μόσχα. Η συχνή χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Κίεβο είχε οδηγήσει νωρίτερα στο ρωσικό στρατό να εγκαταστήσει συστήματα αεράμυνας σε σημαντικά κτίρια στη Ρωσία.
Το ραντάρ Niobium της Ρωσίας βασίζεται στο Nebo-SV
Το ραντάρ Niobium έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους, μια ικανότητα με την οποία η Ουκρανία έχει δυσκολευτεί. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν παραδεχθεί ότι δυσκολεύονται να αναχαιτίσουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ο Iskander-M. Ωστόσο, οι συστοιχίες πυραύλων Patriot που παραδόθηκαν στην Ουκρανία αναμένεται να αλλάξουν αυτό το σενάριο.
Όπως επισημαίνουν οι EurAsian Times, στο ραντάρ Niobium της Ρωσίας, η επεξεργασία δεδομένων πραγματοποιείται αυτόματα με την επακόλουθη έκδοση έτοιμων πληροφοριών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) εξήγησε ότι το σύστημα είναι ικανό να ανιχνεύει εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και drones κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.
Σύμφωνα με τον διοικητή Ανατόλι, το σύστημα είναι πολύ εργονομικό , εύκολο στην εκπαίδευση και σχετικά πιο εύκολο στη χρήση. Ενημέρωσε επίσης τα μέσα ενημέρωσης ότι οι κατασκευαστές συστημάτων ραντάρ έρχονται και προσφέρουν ολοκληρωμένη υποστήριξη στο σύστημα. Τα δεδομένα που συλλέγονται από όλα τα συγκροτήματα ραντάρ σχηματίζουν μια γενική εικόνα του ουρανού. Αυτό επιτρέπει σε κάποιον να παίρνει γρήγορα αποφάσεις για στόχους, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους είναι τα drones.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε τη λειτουργία ενός άλλου συνόλου σταθμών ραντάρ Nebo-SV. Τότε, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι το Nebo-SV λειτουργούσε σε όλες τις συχνότητες και έβγαζε πολλά δεδομένα. Παρατηρώντας τον ουρανό, το σύστημα επέτρεψε να εντοπίσει ένα εχθρικό ελικόπτερο λίγα χιλιόμετρα από τη θέση του.
Με το ραντάρ Nobium στο επίκεντρο τώρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια παραλλαγή του Nebo-SV που παρουσίασε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σμηναγός Vijainder K. Thakur ανέλυσε την ανάπτυξη του ραντάρ Nobium από τη Ρωσία σε μια σειρά από tweets.
Ο Thakur συμπέρανε, «Το σύστημα ραντάρ 103Zh6 Niobium-M είναι σύμφωνα με πληροφορίες μια βελτιστοποιημένη και πιο ικανή έκδοση του συστήματος ραντάρ 55Zh6M Nebo-M». Εξήγησε περαιτέρω ότι το Nebo-M, ένα αυτοκινούμενο σύστημα ραντάρ, συνδυάζει τρία ραντάρ AESA στις ζώνες ραντάρ Very High Frequency (VHF), Ultra High Frequency (UHF) και S/X, και ένα ενιαίο φορτηγό επεξεργασίας και εντολής.
«Η συγχώνευση δεδομένων από τα τρία ραντάρ δημιουργεί μια ισχυρή αλυσίδα καταστροφής. Το σύστημα VHF εκτελεί αρχική ανίχνευση και δίνει σήμα στο ραντάρ UHF, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να ενεργοποιήσει το ραντάρ της ζώνης X για παρακολούθηση όπλων. Το ραντάρ VHF είναι ικανό να παρακολουθεί έναν στόχο stealth όπως το F-22. Το ραντάρ UHF μπορεί να παρακολουθεί στόχους LO, όπως βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους πυροβολικού. Τα ραντάρ υψηλότερης συχνότητας είναι πιο ακριβή από τα ραντάρ VHF». Αυτό σημαίνει ότι μαζί μπορούν να επικεντρωθούν σε έναν συγκεκριμένο στόχο για να αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχούς παρακολούθησης και ανίχνευσης.
Ο Thakur εξήγησε στα tweets του ότι το Niobium δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη βάση εξαρτημάτων. Σύμφωνα με αναφορές, οι τεχνικές προδιαγραφές του συγκροτήματος ραντάρ είναι ανώτερες από εκείνες του επιχειρησιακού συγκροτήματος ραντάρ Nebo M, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο. «Το Niobium διαθέτει καλύτερη εμβέλεια ανίχνευσης διαφόρων τύπων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών».
Ο Thakur πρότεινε επίσης την ενσωμάτωση του ραντάρ Niobium με τα συστήματα αεράμυνας αιχμής της Ρωσίας. «Το Niobium μπορεί να ανταλλάξει επεξεργασμένα δεδομένα στόχευσης με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας όπως τα Pantsir, S-300 και S-400. Ενώ είναι αμφισβητήσιμο αν η Ουκρανία είναι έτοιμη για την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεσή της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι!», πρόσθεσε.