Πως η Μόσχα άλλαξε το παιχνίδι στην Μεσόγειο ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με Άγκυρα και Τελ-Αβίβ με αφορμή την συριακή ΑΟΖ
Χθες αναφέραμε ότι ρωσικές εταιρείες φέρονται να έχουν ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή 2190 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε Ταρτούς και Μπάνια στην Συρία, τοποθετώντας πλέον την Ρωσία στην άγρια διαμάχη εξουσίας για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο, κάτι που επιβεβαιώνει πλήρως και ο αραβικός τύπος.
Αραβικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι μετά την συμφωνία ρωσικών εταιρειών με την Δαμασκό για εξερεύνηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην συριακή ΑΟΖ, η Μόσχα έρχεται εναντίον των σχεδίων της Τουρκίας, των χωρών του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ( Ελλάδα-Κύπρο-κά), και ιδίως κατά του Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων του με τον Λίβανο χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος.
Η ξαφνική ανάμειξη της Ρωσίας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργεί ένα νέο δίλημμα παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε από την τουρκική συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) στην Τρίπολη.
“Η Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNU) που αντικατέστησε τον GNA, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει επίσημα τη θέση της σχετικά με τις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες οριοθετήσεις των προκατόχων της και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με την Άγκυρα, οι οποίες έχουν ήδη καταστήσει τεταμένες τις σχέσεις της Λιβύης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ”, αναφέρει Άραβας ειδικός.
Ξένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία με την συμφωνία στην συριακή ΑΟΖ, έκανε μια καλά υπολογιζόμενη κίνηση με στόχο να εξασφαλίσει την επιστροφή της σε μια άκρως στρατηγική περιοχή του πλανήτη.
Μετά τη στρατιωτική επέμβασή στη Συρία το 2015 και αργότερα στη Λιβύη, τώρα η Ρωσία παρεμβαίνει κανονικά και στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο, μετατρέποντας την χώρα αυτή σε βασικό παράγοντα σε όλες τις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στη χάραξη του μελλοντικού χάρτη της περιοχής της Μεσογείου.
Η Ρωσία προσχώρησε στην συμφωνία για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενη προηγούμενη συμφωνία με το συριακό καθεστώς.
Αυτή η εννιάχρονη συμφωνία επιτρέπει σε ρωσικές εταιρείες να εξερευνήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Συρίας, με αντάλλαγμα την άμεση στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
“Η ρωσική ενεργοποίηση της ενεργειακής συμφωνίας του 2013 στην Ανατολική Μεσόγειο όμως, άσκησε πίεση στην Τουρκία και στα σχέδια του Ερντογάν, ενώ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και στο Λίβανο.
Αυτή η νέα εξέλιξη στην περιφερειακή αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο προκλήθηκε από την συμφωνία που υπεγράφη από Ρώσους και Σύριους αξιωματούχους, με την οποία επιτρέπεται η εξερεύνηση σε αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Συρίας”, αναφέρουν αραβικές δημοσιογραφικές πηγές.
Η ένταξη της Ρωσίας στην προσπάθεια αξιοποίησης των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν κάτω από τον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου, είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντικό κλυδωνισμό των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, κυρίως επειδή η παρουσία ρωσικών εταιρειών αμφισβητείται από πολλούς.
Η Τουρκία, η οποία είχε συντονίσει έως τώρα τις ενέργειές της με τη Ρωσία, σε Συρία και Λιβύη, θα βρεθεί και η ίδια σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος θα είναι ένας πολύ σκληρός ανταγωνιστής σε θαλάσσιες περιοχές που αποβλέπουν και οι Τούρκοι.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να αναστατώσουν τα σχέδια της Τουρκίας για την αναμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο επιλογές, είτε να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα απρόθυμα, είτε να προχωρήσει σε ματαίωση της ρωσος-συριακής συμφωνίας εξερεύνησης, πράγμα που σημαίνει ευθεία σύγκρουση Ρώσων και Τούρκων. Τα κοιτάσμαστα στην Α.Μεσόγειο έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, κάτι που αποδεικνύεται και από τα εξοπλιστικά προγράμματα των χωρών της περιοχής.