Το ΔΔΧ αποτελείται από 15 μέλη-Δικαστές, με την παρούσα σύνθεσή του να είναι ενδεικτικo
πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, η οποία στηρίζει ακρεφνώς την Παλαιστινιακή οργάνωση αποκαλώντας της “απελευθερωτική” σε αντίθεση με το Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό του Νετανιάχου τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες.
Οι Ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις στο ναδίρ
Πέραν αυτών ο Ερντογάν απείλησε να “καθίσει στο σκαμνί¨” του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) τον Νετανιάχου, με την κατηγορία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα η υπηρεσία πληροφοριών του ΜΙΤ προέβη σε συλλήψεις στο έδαφος της Τουρκίας, ατόμων φερόμενων ως κατασκόπων της Ισραηλινής MOSSAD.
Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε ραγδαία και ακραία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.
Η Τουρκία στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο ΔΔΧ
Η Τουρκία έχει υποστηρίξει επίσημα την υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγορεί το κράτος για γενοκτονία στον συνεχιζόμενο πόλεμά του στη Γάζα, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
“Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli δήλωσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την υπόθεση της Νοτίου Αφρικής, η οποία λέει ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.
«Η δολοφονία του Ισραήλ περισσότερων από 22.000 Παλαιστινίων αμάχων, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, στη Γάζα για σχεδόν τρεις μήνες δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη με κανέναν τρόπο», είπε ο Κετσέλι.
«Οι υπεύθυνοι για αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον του διεθνούς δικαίου», συνέχισε, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
Η Νότια Αφρική κατέθεσε την υπόθεση τον περασμένο μήνα και θέλει μια εντολή που να καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον πολιορκημένο θύλακα.
Ανέφερε ότι μια τέτοια εντολή είναι «απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση για την προστασία από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».
«Το Ισραήλ έχει εμπλακεί και κινδυνεύει να εμπλακεί περαιτέρω σε γενοκτονικές πράξεις κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», ανέφερε η αίτηση της Νότιας Αφρικής.
Η Νότια Αφρική ζήτησε επείδουσα προσωρινή εντολή του ΔΔΧ για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Η Νότια Αφρική ζήτησε από το ΔΔΧ να δηλώσει «επειγόντως ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, θα πρέπει να παύσει αμέσως όλες τις πράξεις και τα μέτρα που παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις και να λάβει μια σειρά σχετικών ενεργειών».
Ο Κετσέλι είπε ότι η Τουρκία αναμένει επίσης ότι το δικαστήριο θα εκδώσει προσωρινή διαταγή που θα διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα ακολουθήσει την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης.
Ο πόλεμος ξέσπασε στο Ισραήλ και τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες εξαπέλυσαν επίθεση στο Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και υπηκόων άλλων κρατών σύμφωνα με τον αριθμό των νεκρών της Ισραηλινής κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 22.000 Παλαιστίνιους στην εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και χερσαίων επιθέσεων, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλούς τύπους πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, οικιστικών περιοχών, ασθενοφόρων και τζαμιών.
Ολόκληρες γειτονιές στον πολιορκημένο θύλακα έχουν ισοπεδωθεί πλήρως.
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία και το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ορίζουν τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».
Νομικοί εμπειρογνώμονες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και περισσότεροι από 800 μελετητές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ ενδέχεται να διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.”
Η Παρούσα Σύνθεση του ΔΔΧ
Το ΔΔΧ αποτελείται από 15 μέλη-Δικαστές.Η παρούσα σύνθεσή του ανά χώρα και φύλο είναι η ακόλουθη:
1.Πρόεδρος ΗΠΑ (Γυναίκα)
2. Αντιπρόεδρος Ρωσία (Άνδρας)
3.Μέλος Σλοβακία (Άνδρας)
4.Μέλος Γαλλία (Άνδρας)
5.Μέλος Μαρόκο (Άνδρας)
6.Μέλος Σομαλία (Άνδρας)
7.Μέλος Κίνα (Γυναίκα)
8.Μέλος Ουγκάντα(Γυναίκα)
9.Μέλος Ινδία (Άνδρας)
10.Μέλος Τζαμάϊκα (Άνδρας)
11.Μέλος Λίβανος (Άνδρας)
12.Μέλος Ιαπωνία (Άνδρας)
13.Μέλος Γερμανία (Άνδρας)
14.Μέλος Αυστραλία (Γυναίκα)
15.Μέλος Βραζιλία (Άνδρας)