Αλληλεπικάλυψη συμφερόντων στη γεωπολιτική περιοχή της Μεσογείου
Ιταλικό δημοσίευμα αποκάλυψε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε [Giuseppe Conte] και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει στην αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και στη διαχείριση της περίπλοκης αλληλεπικάλυψης συμφερόντων στη γεωπολιτική περιοχή της Μεσογείου, γράφει λιβυκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Nova» και το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Κόντε είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις που εξέδωσε η Άγκυρα και το ιταλικό Παλάτσο Kizi, έδρα της κυβέρνησης, οι δύο χώρες μοιράζονται το ευαίσθητο έδαφος της Μεσογείου και τη γεωγραφική διάσταση του, που καθιστά απαραίτητες τις διμερείς επαφές.
Η έκθεση ανέφερε ότι η Ρώμη και η Άγκυρα κινούνται σε ένα περίπλοκο μέτωπο, από τη μία πλευρά στην ακτή της Βόρειας Αφρικής υπάρχει η Λιβύη και από την άλλη προς τα ανατολικά υπάρχει ο γεωπολιτικός φάκελος (γεωπολιτικό ζήτημα) της ανατολικής Μεσογείου.
Ανέφερε, επίσης ότι, «Ο τουρκικός στρατός έσωσε την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας από την επίθεση των ανταρτών».
Η έκθεση ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει στα δύο ζητήματα να μετατρέψει τη διάσταση της επέμβασης σε μια μόνιμη σφαίρα επιρροής, και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιδιώκει να εδραιωθεί στη Λιβύη, με τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.
Αλλά, και η Ρώμη έχει συμφέροντα στα δύο θέματα, στη Λιβύη, η οποία θεωρείται γειτονική χώρα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτό το στάδιο χωρίς να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Άγκυρα, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο οι ιταλικές εταιρείες όπως η Eni έχουν περισσότερες από μία ριζωμένες παρουσίες και ως εκ τούτου πρέπει να προστατευθούν.
Η έκθεση συνέχισε ότι για τον Κόντε, η επαφή με τον Ερντογάν είναι μέρος ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν την πρόταση της Ελλάδας να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των επιθετικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.