Προσπαθεί να δεσμεύσει με νέα συμβόλαια παροχή υλικού της δυτικές κυβερνήσεις η Ουκρανία πριν πέσει η πόλη

Η κατάληψη του Μπακχμούτ από τους Ρώσους θα αποτελέσει μια σημαντική νίκη για τη Μόσχα που επιδιώκει να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς ενώ ταυτόχρονα, θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για την Ουκρανία, που ζητά συνεχώς στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση, καθώς θεωρεί πως μπορεί να νικήσει τους Ρώσους. 

Βέβαια το Κίεβο που έχει δώσει ουσιαστικά εντολή μάχης μέχρις εσχάτων δεν έχει δώσει καμία απάντηση για πόσο ακόμη οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να κρατήσουν την πόλη και αυτό βγαίνει από δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων, αλλά αυτό δεν τους αποτρέπει να ζητούν συνεχώς όπλα από την Δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Bild am Sonntag που κυκλοφορεί την Κυριακή ζητεί από την κυβέρνηση της Γερμανίας να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να αρχίσει να εκπαιδεύει χειριστές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μαχητικά αεροσκάφη δυτικών τύπων.

Εξάλλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα διαβεβαιώνει πως ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Μπακχμούτ, πόλη που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των μαχών στο Ντονμπάς τους τελευταίους έξι μήνες. «Αν αποσυρόμασταν από την Μπακχμούτ, τι θα άλλαζε; Η Ρωσία θα την καταλάμβανε και μετά θα συνέχιζε την επίθεση εναντίον της Τσάσιβ Γιαρ, και κάθε πόλη μετά την Μπακχμούτ θα είχε την ίδια τύχη».

Η ρωσική Βάγκνερ φαίνεται πως έχει αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του ανατολικού τμήματος της ουκρανικής πόλης Μπακχμούτ, ενώ έχει σχεδόν περικυκλωθεί η ευρύτερη περιοχή.

Το παραπάνω ανέφεραν και οι Βρετανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, παραδεχόμενοι ουσιαστικά τη δυναμική που έχουν οι Ρώσοι για την κατάληψη αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης.

Σημειώνεται ότι η ομάδα Βάγκνερ σφίγγει συνεχώς τον πολιορκητικό κλοιό γύρω από το Μπακχμούτ, το τελευταίο  χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μια λωρίδα 200 έως 800 μέτρων κατά μήκος του ποταμού έχει γίνει «νεκρή ζώνη», ενώ ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να κρατά το δυτικό τμήμα της πόλης. 

Από την πλευρά της, η ομάδα Βάγκνερ υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταλάβει όλες τις ανατολικές συνοικίες και το κέντρο της πόλης, αλλά και μια σειρά από προάστια στον βορειοδυτικό «ώμο» του ουκρανικού θύλακα.

Επίσης, τα φιλικά προς το Κρεμλίνο κανάλια στο Telegram ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων του εργοστασίου AZOM στο βορειοδυτικό Μπακχμούτ.

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, προδιέγραψε πρόσφατα την έκβαση της ιστορίας, λέγοντας πως «η πτώση του Μπακχμούτ δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι οι Ρώσοι έχουν γείρει την πλάστιγγα σε αυτή τη μάχη».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλέμπα, οι ελλείψεις πυρομαχικών, ειδικά του πυροβολικού, είναι το «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα στην προσπάθεια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να απωθήσουν τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Μπιλντ, υπογραμμίζει πως γερμανικές κατασκευάστριες όπλων τον διαβεβαίωσαν κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο μήνα πως είναι έτοιμες να κάνουν παραδόσεις, αλλά περιμένουν η κυβέρνηση να υπογράψει συμβάσεις.

«Το πρόβλημα επομένως έγκειται στην κυβέρνηση», κρίνει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο κ. Κουλέμπα αναφέρει πως δεν αναμένει να δοθούν άμεσα στη χώρα του δυτικά αεροσκάφη, όπως ζητεί το Κίεβο εδώ και καιρό. Όμως, προσθέτει, πρέπει να αρχίσει η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων το ταχύτερο, ώστε να είναι έτοιμοι μόλις ληφθεί απόφαση.

Αν η Γερμανία εκπαιδεύσει ουκρανούς χειριστές θα στείλει «σαφές μήνυμα για την πολιτική δέσμευσή της», προσθέτει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »