Η Μόσχα παίρνει τον έλεγχο σε Σύρτη και Τζούφρα
Οεπικεφαλής του αποκαλούμενου υπουργείου εσωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Fathi Bashag, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, προκαλώντας πανικό στη δύση, η οποία στηρίζει τα τουρκικά σχέδια με την “σιωπή της“ εδώ και μεγάλο διάστημα.
Κρυφή συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν; “Συμφωνήσαμε σε ορισμένα ζητήματα στη Λιβύη”
Μιλάμε για μια στρατιωτική βάση που θα βρίσκεται στα ανατολικά της Σύρτης, ενώ η άλλη αφορά το στρατιωτικό αεροδρόμιο της al-Jufra, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.
«Πρέπει να παρέμβουμε στα σχέδια της Ρωσίας για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε Σύρτη και Jufra», δήλωσε ο Τουρκογενής Λίβυος υπουργός Μπασάγκα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η GNA θα είναι έτοιμη για πολιτικές διαπραγματεύσεις με τον στρατηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) μόνο αφού καταλάβει ολόκληρη την Λιβύη.
Την ίδια στιγμή, ο Αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Mohamed Farid, δήλωσε πως “ο αιγυπτιακός στρατός βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κάθε απειλής και κινδύνου στην περιοχή”.
Ο στρατηγός βρέθηκε στην δυτική Αίγυπτο, στα σύνορα με τη Λιβύη, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν μετασταθμεύσει πανίσχυρες δυνάμεις έτοιμες για άμεση εμπλοκή στη λιβυκή κρίση. Ο Αιγύπτιος στρατηγός συνομίλησε με τους διοικητές και απέδειξε για άλλη μια φορά πως η Αίγυπτος δεν πρόκειται να επιτρέψει τη νίκη της Τουρκίας στη Λιβύη.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 6 Ιουνίου, οι πολιτοφυλακές του GNA ξεκίνησαν να σφυροκοπούν τις θέσεις του LNA στην περιοχή της Σύρτης εισερχόμενοι σε αυτήν, αλλά στην συνέχεια σύμφωνα με πηγές του τηλεοπτικού καναλιού Al-Hadath, ο στρατός του Χαφτάρ μετέφερε σημαντικές δυνάμεις στην πόλη, απωθώντας τους επιτιθέμενους πολλά χιλιόμετρα και καταρρίπτοντας τουρκικά drone. Οι μάχες συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σε συνεργασία με τον στρατηγό Χαφτάρ.
Αυτήν την στιγμή οι δυνάμεις της Τρίπολης υπό την πίεση του LNA απωθήθηκαν 30 χιλιόμετρα από τη Σύρτη και η περίπτωση επανάληψης των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους και των δύο πλευρών, είναι πιο πιθανή από ποτέ.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλ-Σίσι ενέκρινε την αιγυπτιακή ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν τηρείται και επανέλαβε την εφαρμογή μιας πορείας προς την ταχύτερη δυνατή έναρξη των λιβυκών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι δυνάμεις της GNA συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στρατιωτικές μονάδες με τη βοήθεια της Τουρκίας, η οποία παρέχει σαφή αεροπορική υποστήριξη στον στρατό της Τρίπολης. Ο στρατός της Χαφτάρ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, παρέλαβε τουλάχιστον 14 μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία στα τέλη Μαΐου, που αφορούν τους τύπους MiG-29 και Su-24. Αυτά ήταν τα αεροσκάφη πρωταγωνίστησαν στις πρόσφατες μάχες στη Σύρτη σημειώνει και το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Έρχεται και αμερικανική παρέμβαση λόγω ρωσικών σχεδίων
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο για τον τερματισμό ή τον μετριασμό της διπλωματίας των κανονιοφόρων από την Άγκυρα στη σύγκρουση στη Λιβύη”, ανέφεραν δύο πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
«Η πρόσφατη επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη εντείνει τον πόλεμο προπαγάνδας αλλά και τον περιφερειακό ενεργειακό ανταγωνισμό απειλώντας ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ η Ουάσιγκτον δηλαδή ο Τραμπ, απλώς παρατηρεί ως επί το πλείστον», δήλωσε ο Eric Edelman, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα και ο Charles Wald, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία επικαλέστηκε περιοχές στις οποίες η κρατική εταιρεία (TPAO) έχει υποβάλει αίτηση για άδειες εξερεύνησης, με σκοπό να ξεκινήσει η γεώτρηση σε τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Γαλλική εμπλοκή στη Λιβύη: Πολεμικά αεροσκάφη πάνω από Τούρκους-GNA
Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στην Τουρκία, ακολουθώντας την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπογράφηκε τον Νοέμβριο με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα τη Λιβύη, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην περιοχή από Ελλάδα και Αίγυπτο.
Η απόφαση της Άγκυρας συγκεκριμένα πυροδότησε μια διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ενός ομίλου χωρών (Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο) που συνεργάζονται για τις γεωτρήσεις και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η Τουρκία είναι το μόνο έθνος που αναγνωρίζει την αποκαλούμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ενώ υποστηρίζει ότι η μονομερής συμμετοχή της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση φυσικού αερίου κοντά στο νησί αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού βορρά.
Ο Edelman και ο Wald δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρξει αυξημένη ναυτική πολεμική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρότερη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της «επιθετικής προβολής της δύναμης» της Τουρκίας.
Στην ουσία οι δύο Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι κατηγορούν, και καλά κάνουν, την κυβέρνηση Τραμπ για την άσκηση μιας πολιτικής, η οποία προκάλεσε την τουρκική επέμβαση στη διαδικασία , αποσταθεροποιώντας περαιτέρω τη Λιβύη αλλά και ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.