Ο καφές και το εθνικό δεκατιανό, το Σουβλάκι, καλπάζουν άνω των 4 ευρώ, ενώ οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ γίνονται εφιαλτικές για τους Έλληνες καταναλωτές-Πόσο νομίζουν οι αξιωματούχοι σε Ευρώπη και Ελλάδα ότι θα αντέξουν οι πολίτες σε αυτήν τη φοροκαταιγίδα, εν μέσω εγκληματικότητας, ανεργίας και άλλων δεινών;
Τα πράγματα με το όνομα τους λέγονται συνεχώς δεξιά και αριστερά, από αξιωματούχους οργανισμών σαν το ΔΝΤ, για την επερχόμενη τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση, ενώ στην χώρα μας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών προωθείται η ασφάλιση των Οικιών, που θα λύσει όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύντρια του ΔΝΤ, ανέφερε πρόσφατα στους υπουργούς οικονομικών των χωρών του G20, οι οποίοι είχαν συνάντηση στην πόλη Γκαντιναγκάρ της Ινδίας ότι ναι μεν η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ο κύριος λόγος είναι οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων, αλλά και άλλων προϊόντων, κάτι που είναι τρομερό επικίνδυνο, ειδικά για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες ήδη υποσιτίζονται, φέρνοντας πιο κοντά σενάρια τύπου εξεγέρσεων και ταραχών σε πολλές χώρες.
Το πρόσφατο παράδειγμα στην Γαλλία είναι ενδεικτικό, και δεν αφορούσε φυσικά το περιστατικό μόνο με τον θάνατο ενός νεαρού μουσουλμάνου που δεν υπάκουσε την εντολή των αστυνομικών.
Αλλά αφορά την βαθιά και μεγάλη οικονομική κρίση στην χώρα, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να σιτίζονται ικανοποιητικά, κάτι που θα προκαλέσει νέες ταραχές.
Περισσότεροι από 2.000 αγρότες διαδηλώνουν στο Μπαντόν κατά της άρσης του ορίου νιτρικών αλάτων και κατά του σχεδίου της Ιρλανδικής κυβέρνησης να σφάξει 200.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ 55.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν.
Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μια νέα οικονομική πραγματικότητα, που δεν έχουν βιώσει εδώ και δεκαετίες: γίνονται φτωχότεροι, ανέφερε η Wall Street Journal.
Η ζωή σε μια ήπειρο που για καιρό πολύ ζήλευαν, χάνει γρήγορα τη λάμψη της καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να εξασθενεί.
Οι Γάλλοι τρώνε λιγότερο φουά γκρα και πίνουν λιγότερο κόκκινο κρασί. Οι Ισπανοί κόβουν και το ελαιόλαδο. Οι Φινλανδοί παροτρύνονται να χρησιμοποιούν σάουνες τις μέρες με αέρα, όταν η ενέργεια είναι λιγότερο δαπανηρή.
Σε όλη τη Γερμανία, η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και η κάποτε μεγάλη άνθηση της αγοράς βιολογικών τροφίμων έχει υποχωρήσει.
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Adolfo Urso, συγκάλεσε μια συνάντηση για τις τιμές των ζυμαρικών, του αγαπημένου βασικού προϊόντος της χώρας, αφού εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού ποσοστού πληθωρισμού.
Με τις καταναλωτικές δαπάνες σε ελεύθερη πτώση, η Ευρώπη είναι σε ύφεση από τις αρχές του έτους, ενισχύοντας μια αίσθηση σχετικής οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής παρακμής που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα.
Η τρέχουσα δύσκολη κατάσταση της Ευρώπης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ένας γηράσκων πληθυσμός με προτίμηση στον ελεύθερο χρόνο και την ασφάλεια της εργασίας έναντι των καλών αποδοχών, οδήγησε σε χρόνια χαμηλού ρυθμού παραγωγικότητας. Στη συνέχεια ήρθε το ένα-δύο σοβαρές κρίσεις όπως της πανδημίας του Covid-19 και του παρατεταμένου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με την ανατροπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, οι κρίσεις επιδείνωσαν ασθένειες που είχαν φουντώσει για δεκαετίες, και οι Ευρωπαίοι, ανάμεσα τους και οι Έλληνες κινδυνεύουν σοβαρά πιο πολύ από ποτέ.
Στην Ελλάδα προωθούν την ασφάλιση Οικιών
Την ίδια περίοδο στην χώρα μας, ο καφές και το εθνικό δεκατιανό, το Σουβλάκι, καλπάζουν άνω των 4 ευρώ, ενώ οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ γίνονται εφιαλτικές συνεχώς για τους καταναλωτές.
Σε αυτό το κλίμα, και εν μέσω πυρκαγιών θα ακούσουμε σε λίγες ημέρες από την κυβέρνηση, για την πρόταση που αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων, σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.
Υπάρχει πρόνοια ώστε όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας να ασφαλίζονται υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.
Μέσα σε όλα αυτά που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος θα χωθεί και η υποχρεωτική σε λίγο ασφάλιση των κτιρίων.
Δηλαδή δύο ηλικιωμένοι με μια συνταξούλα 700 ευρώ θα δίνουν 300-500 το χρόνο για ασφάλεια φωτιάς (που με τα χρόνια λίγο λίγο θα την αυξάνουν), ενώ θα πρέπει να πληρώσουν ρεύμα, ΕΝΦΙΑ, και να τρώμε τα εντελώς απαραίτητα για να πληρώνουν ασφάλειες και φόρους.
Πόσο νομίζουν οι αξιωματούχοι σε Ευρώπη και Ελλάδα ότι θα αντέξουν οι πολίτες σε όλο αυτήν την φοροκαταιγίδα, εν μέσω εγκληματικότητας, έλλειψη θέσεων ανεργίας, και πολλών άλλων δεινών;