Πανικός στους Αμερικανούς: Εκκένωση με ρυθμό 1000 ατόμων την ημέρα – Η πρεσβεία καταστρέφει χαρτιά και ντοκουμέντα – Ο ρόλος της Κίνας
Γράφαμε και χθες για τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά οι συνθήκες “τρέχουν” με γοργούς ρυθμούς και πλέον οι Ταλιμπάν βρίσκονται σχεδόν προ των πυλών της Καμπούλ.

Σε αντίθεση με τις φήμες που οργίαζαν προ ολίγου, περί παραίτησης του Προέδρου της χώρας, Ασράφ Γκάνι, ο Αφγανός Πρόεδρος δήλωσε πως θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και την εξάπλωση της αστάθειας στην χώρα, με τους Ταλιμπάν όμως να βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ!
“Με ανησυχούν βαθύτατα οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που ελέγχουν”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. “Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, να τους αφαιρούνται”.
Ο Γκουτέρες κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως την επίθεσή τους στη χώρα και προειδοποίησε ότι το “Αφγανιστάν βγαίνει εκτός ελέγχου”.

“Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσει η επίθεση. Αυτή είναι η στιγμή να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η στιγμή να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος ή η απομόνωση του Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Σχεδόν 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή υπό το φώς της αμείλικτης προέλασης των ανταρτών, είπε ο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί το Αφγανιστάν “αφάνταστη τραγωδία”.
“Μόνο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν” σε επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

“Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου”, δήλωσε, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες των πράξεων αυτών.

Επίσης η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σκοπεύει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν . Το Politico ενημερώθηκε για αυτό από τρεις πηγές, δύο από τις οποίες εργάζονται στον αμερικανικό στρατό. Έτσι, σε σχέση με την επικείμενη εκκένωση, οι εργαζόμενοι της πρεσβείας έχουν ήδη αρχίσει να καταστρέφουν έγγραφα και εξοπλισμό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει διαβαθμισμένα έγγραφα και ηλεκτρονικά.
«Οποιαδήποτε έγγραφα με την εικόνα αμερικανικών σημαιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς για σκοπούς προπαγάνδας υπόκεινται σε καταστροφή», είπαν στους δημοσιογράφους.

Για να βοηθήσουν διπλωμάτες, οι αρχές έστειλαν στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Είναι γνωστό ότι 3.000 πεζοναύτες και 600 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δεν έχουν ακριβή αποστολή μάχης, αν και οι στρατιώτες σχεδιάζουν να εκκενώσουν προσωπικό με ρυθμό «χιλιάδες την ημέρα».
Να θυμίσουμε ότι τώρα οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται στην περιοχή των 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ . Εκτός από την επιτυχημένη κατάληψη εδαφών, κατάφεραν επίσης να απενεργοποιήσουν την πόλη . Στις ΗΠΑ, πιστεύεται ότι οι Ταλιμπάν θα είναι σε θέση να απομονώσουν την Καμπούλ για 30 ημέρες. Από αυτή την άποψη, οι Αμερικανοί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να απομακρυνθούν από τη χώρα. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, τόνισε πως το Λονδίνο έχει σκοπό να «ασκήσει πίεση» διά της διπλωματικής και της πολιτικής οδού, πάντως αποκλείει κάθε υπόθεση «στρατιωτικής λύσης». Αρκετές χώρες – Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία – ανακοίνωσαν χθες ότι θα μειώσουν στο ελάχιστο την παρουσία τους στη χώρα και προγράμματα υποδοχής Αφγανών υπαλλήλων τους. Η Γερμανία επίσης ανακοίνωσε πως θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ στο «απόλυτο μίνιμουμ». Άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Νορβηγία και Δανία, προτίμησαν να ανακοινώσουν πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους. Η Ελβετία, που δεν διατηρεί πρεσβεία στην Καμπούλ, ανακοίνωσε και αυτή ότι θα υποδεχθεί ορισμένους ντόπιους υπαλλήλους της καθώς και τον προσεχή επαναπατρισμό των τριών Ελβετών διπλωματών που απέμεναν.
Η διαδικασία της απομάκρυνσης των ξένων διπλωματών κινήθηκε καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες κωφεύουν στα διαβήματα και τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας.

Οι Ταλιμπάν είχαν σχεδόν φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ χθες Παρασκευή, συνεχίζοντας την αδυσώπητη προέλασή τους στο Αφγανιστάν, από όπου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες τους και τους υπηκόους τους. Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ-ι-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, και στα χέρια τους βρίσκονται πλέον οι μισές και πλέον πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν· έπεσαν όλες μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.Είχαν προηγουμένως πάρει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ. Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει πλέον καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Καμιά διάθεση για συμβιβασμό
Τρεις ημέρες διεθνών επαφών στη Ντόχα, στο Κατάρ, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα τόνισαν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμία κυβέρνηση που «θα επιβληθεί διά της βίας» στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν μοιάζουν να μην έχουν καμιά διάθεση για συμβιβασμό, παρότι οι αρχές πρότειναν την Πέμπτη για να αποφύγουν την καταστροφή «να μοιραστούν την εξουσία με αντάλλαγμα τη διακοπή της βίας», σύμφωνα με κυβερνητικό διαπραγματευτή στην Ντόχα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ως τώρα απέρριπτε πάντα δημόσια τις προτροπές να σχηματιστεί μεταβατική μη εκλεγμένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ισλαμιστών ανταρτών.

Στην Ουάσινγκτον, πρόεδρος Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με πίεση από την αντιπολίτευση, καθώς η απομάκρυνση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού δημιουργεί αναπόφευκτους συνειρμούς, τον αναπόδραστο παραλληλισμό με την πτώση της Σαϊγκόν, στο Βιετνάμ, το 1975.

«Το Αφγανιστάν παραπαίει προς μια τεράστια καταστροφή, προβλέψιμη, που μπορούσε να αποφευχθεί», σφυροκόπησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ.

Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει βαρύ ανθρώπινο κόστος. Τουλάχιστον 183 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.181 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα στον τελευταίο μήνα στη Λασκάρ Γκα, στην Κανταχάρ, τη Χεράτ και στην Κουντούζ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Θα πέσει η Καμπούλ μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου

Μια αξιολόγηση του τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν καταγράφηκε στις σελίδες της ρωσικής “Novaya Gazeta” από τον Βασίλι Κράβτσοφ, ο οποίος την περίοδο 2016-2018 υπήρξε ανώτερος πολιτικός σύμβουλος στην αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

“Η πολιτική λογική είναι προφανής στον κατάλογο των αιχμαλωτισμένων πόλεων και στην αλληλουχία των κατασχέσεων. Αυτό δεν είναι τυχερό παιχνίδι. Στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, υπάρχουν” καραβάνια ubaid “(σκλάβοι του Θεού) – οι ενωμένες δυνάμεις των Ταλιμπάν και διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Έκοψαν το βόρειο τμήμα της χώρας από την πρωτεύουσα, παρέλυσαν τη Βόρεια Συμμαχία και για αυτούς ήταν ένας ευνόητος υπολογισμός” αναφέρει.

Προσθέτει δε “δεν διεξάγονται ενεργές εχθροπραξίες στα ανατολικά της χώρας – σε Κουνάρ, Νανγκαρχάρ, Λαγκάρ, Πακτία, Χοστ, Πακτίκα γιατί απλώς, για τους Ταλιμπάν, η κατάληψη αυτών των επαρχιών είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Επικεντρώθηκαν στην καταστροφή της Βόρειας Συμμαχίας ως δύναμης ικανής να τους αντισταθεί”, γράφει ο Βασίλι Κράβτσοφ.

Επικαλείται τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόβλεψη της CIA, λέει ότι η αφγανική κυβέρνηση μπορεί να πέσει σε λίγους μήνες. Αν και είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση στην Καμπούλ θα πέσει από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου – μέχρι την 20ή επέτειο από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, μετά την οποία αμερικανικά στρατεύματα εισήλθαν στο Αφγανιστάν.
Όλα όσα συμβαίνουν αφορούν πολύ τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας

Η Ρωσία πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να «διατηρηθεί η σκόνη στεγνή». Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Shoigu, η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι τώρα πιο περίπλοκη από ό, τι ήταν μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.

Η αφγανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και τώρα περίπου 10.000 τρομοκράτες από το εξωτερικό πολεμούν εναντίον της επίσημης Καμπούλ. Ανάμεσά τους είναι Ουιγούροι, Ουζμπέκοι, Τατζίκοι και εκπρόσωποι άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Αφενός, οι αφγανικές αρχές δηλώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, από την άλλη πλευρά, τα ΜΜΕ γράφουν ότι ένα τέτοιο σχέδιο παρουσιάστηκε στους Ταλιμπάν.

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ των ειδικών ότι το Πακιστάν βρίσκεται πίσω από τους Ταλιμπάν. Και με την υποστήριξή του συνδέεται η κλίμακα και η επιτυχία της επίθεσης των Ταλιμπάν. Αλλά η Ινδία και άλλοι γεωπολιτικοί παράγοντες στην περιοχή δεν ενδιαφέρονται να ενισχύσουν το Πακιστάν. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό είναι έτοιμοι να αντισταθούν στους Ταλιμπάν.
Καθώς οι Ταλιμπάν προχωρούν, η Κίνα θέτει τις βάσεις
Από τον προηγούμενο μήνα η προπαγανδιστική μηχανή της Κίνας άρχισε ήσυχα να προετοιμάζει τους πολίτες της να αποδεχτούν ένα ολοένα και πιο πιθανό σενάριο ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν.
«Ακόμα κι αν δεν μπορούν να ελέγξουν ολόκληρη τη χώρα, θα εξακολουθούσαν να αποτελούν σημαντική δύναμη», έγραψε την Πέμπτη ένας επιδραστικός σχολιαστής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι εξοικειωμένος με την εξωτερική πολιτική της Κίνας. Ο σχολιαστής, που ακούει στο ψευδώνυμο Niutanqin, ή «Zither-Playing Cow», έκανε τις παρατηρήσεις στο κανάλι του στο WeChat.

Την Παρασκευή, οι Global Times, ένα μεγάλο ταμπλόιντ που υποστηρίζεται από το κράτος, δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον ηγέτη ενός κόμματος της αφγανικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε ότι “η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει τους Ταλιμπάν”.

Η Κίνα ανησυχεί εδώ και καιρό ότι το έδαφος που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει αυτονομιστικές δυνάμεις. Αλλά η Κίνα επιδιώκει επίσης μια πολιτική μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Αλλά τον περασμένο μήνα είχαμε πλήθος φωτογραφιών από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi να στέκεται δίπλα -δίπλα με τον επισκεπτόμενο αξιωματούχο των Ταλιμπάν στολισμένο με παραδοσιακό χιτώνα και τουρμπάνι.

“Δεν είναι οι ίδιοι Ταλιμπάν που ανατίναξαν τους Βούδες του Μπαμιγιάν μπροστά στα παγκόσμια ΜΜΕ;” ένας Κινέζος χρήστης σχολίασε στο Weibo που μοιάζει με το Twitter.

Στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, μια όλο και πιο ισχυρή Κίνα μπορεί να είναι σε θέση να αξιοποιήσει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν τους έχει πολεμήσει ποτέ. Όταν οι Ταλιμπάν ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία μεταξύ 1996-2001, η Κίνα είχε ήδη αναστείλει τις σχέσεις με το Αφγανιστάν, έχοντας αποσύρει τους διπλωμάτες της το 1993 μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

“Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ρεαλιστές. Το πώς θέλετε να κυβερνήσετε τη χώρα σας είναι σε μεγάλο βαθμό δική σας υπόθεση, απλά μην αφήσετε αυτό να επηρεάσει την Κίνα”, δήλωσε ο Lin Minwang, εμπειρογνώμονας της Νότιας Ασίας στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης.
“Όταν μια μεγάλη ασιατική δύναμη όπως η Κίνα δείχνει ότι αναγνωρίζει την πολιτική νομιμότητα των Ταλιμπάν συναντώντας τους τόσο ανοιχτά, δίνει στους Ταλιμπάν μια μεγάλη διπλωματική νίκη”, δήλωσε ο Λιν.

Μετά τη συνάντησή τους με τον ΥΠΕΞ Γουάνγκ, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η Κίνα μπορεί να παίξει μεγαλύτερο οικονομικό ρόλο. “Αυτό δείχνει ότι η Κίνα μπορεί να έχει αναιρέσει τις υποσχέσεις οικονομικής βοήθειας και επενδύσεων σε ένα μεταπολεμικό Αφγανιστάν ως καρότο για να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες και να επιτύχουν μια πολιτική διευθέτηση”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Zhang Li, καθηγητής Νοτιοασιατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Sichuan. “Η νούμερο ένα προτεραιότητα της Κίνας είναι να σταματήσουν οι μάχες, καθώς το χάος γεννά τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία”, δήλωσε ο Zhang.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »