Ισλαμικό “μέτωπο” Τουρκίας, Κατάρ, Ομάν
Οργιάζουν οι φήμες στην περιοχή του Κόλπου ότι η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Σουλτανάτο του Ομάν. Εάν επιβεβαιωθεί, η στρατιωτική βάση θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει άμεσα στη σύγκρουση στην Υεμένη, καθώς επίσης και να αποτελέσει πιθανή απειλή για τους αντιπάλους της τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Η Άγκυρα απειλεί με πόλεμο τα ΗΑΕ – Μεταφορά αιγυπτιακών τεθωρακισμένων στη Βεγγάζη
Τις εικασίες για την παραπάνω εξέλιξη πυροδότησε ο Ιμπραήλ Καραγκιούλ, ένα από τα ισχυρότερα φερέφωνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της χώρας, όταν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είχε συνάψει συμφωνία με το Σουλτανάτο για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, ωστόσο επισημαίνεται πως οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες και προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
Ο Καραγκιούλ μεταξύ άλλων ανέφερε: “Επιτυχείς οι γεωπολιτικοί στόχοι του Ερντογάν να ενισχύσει τον έλεγχο του στην περιοχή κυριαρχώντας στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της στρατιωτικής βάσης στη Σομαλία και στον Κόλπο μέσω της βάσης που συμφώνησε με τις αρχές του Ομάν, μετά την ίδρυση τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ”, πραγματοποιώντας παράλληλα επίθεση και κατά της Ελλάδας.
Ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Akar Hakan επιβεβαίωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει μια στρατιωτική συνθήκη με το Σουλτανάτο του Ομάν.
Τόνισε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολιτικές ή στρατιωτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες, εκτός από μια συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν και του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας που πραγματοποίησε συζητήσεις για οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά έχει ζητήματα.
“Αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Σουλτανάτου του Ομάν και της Τουρκίας”, συνέχισε ο Hakan, σημειώνοντας ότι “το ζήτημα της ίδρυσης τουρκικής βάσης στο Σουλτανάτο του Ομάν έχει τεθεί εδώ και ένα ή δύο χρόνια”, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα για τη δημιουργία βάσης κοντά στα σύνορα της Υεμένης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος..
Ωστόσο, ο δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας διεθνών υποθέσεων στο Ομάν, Salem Al-Jahoury, θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με την ίδρυση τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Buraimi και η διαμάχη που προκάλεσαν, αποσκοπούν να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ του Ομάν και των γειτόνων του στον Κόλπο.
Ο Al-Jhouri ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ήταν ανακριβείς και περιείχαν αντιφατικές πληροφορίες, καθώς το Al-Buraimi είναι μια ερημική περιοχή όπου δεν μπορούσε να δημιουργηθεί ναυτική βάση.
Ο Al-Jhouri τόνισε ότι “δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτα επίσημο από την κυβέρνηση του Ομάν σχετικά με τη δημιουργία τουρκικής βάσης στο Buraimi”, αλλά επεσήμανε ταυτόχρονα ότι “το Ομάν έχει στρατιωτική συνεργασία με ορισμένες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας”.
Οι παραπάνω πληροφορίες ακολουθούν την είδηση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι η Τουρκία και ο Νίγηρας έχουν υπογράψει συμφωνίες, στους τομείς του εμπορίου, της χρηματοοικονομικής βοήθειας, στρατιωτικής εκπαίδευσης κλπ.
Εκτός από την παροχή πιθανής βάσης εφοδιασμού και κόμβου μεταφορών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, η Συμφωνία Συνεργασίας Στρατιωτικής Εκπαίδευσης που υπεγράφη με τον Νίγηρα θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως μέσο περιορισμού της επιρροής της Γαλλίας και να αντιταχθεί στις προσπάθειες του γαλλικού στρατού στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, δεδομένου ότι κριτική της χώρας κατά της Τουρκία μέσα και γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η έμπρακτη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν ενεργά τη διεθνή κοινή γνώμη. Η Τουρκία είναι απίθανο να χάσει μια ευκαιρία να διαταράξει και, εάν είναι δυνατόν, να υπονομεύσει τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή ως αντίποινα.
Ο Levent Özgül, Τούρκος αμυντικός αναλυτής, σημείωσε στο Ahval ότι η Τουρκία έχει επίσημες εκστρατευτικές βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία, στο ψευδοκράτος και το Σουδάν μαζί με “άτυπες δραστηριότητες στην Τρίπολη της Λιβύης”, όπου η Τουρκία υποστηρίζει και οπλίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία.
Σύγκρουση ΗΑΕ-Τουρκίας σε εξέλιξη: Κατασκευάζει βάση στο Κατάρ η Άγκυρα
“Η τουρκική ανάπτυξη στο Κατάρ, τη Σομαλίας και το Σουδάν και οι προσπάθειες στη Λιβύη είναι κινήσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ”, δήλωσε ο Özgül στον Ahval.
Η Τουρκία διαθέτει μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ εδώ και αρκετά χρόνια, διατηρώντας έτσι τα στρατεύματά της στην περιοχή του Κόλπου. Όταν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ηγήθηκαν ενός μεγάλου αποκλεισμού εναντίον του Κατάρ το καλοκαίρι του 2017, η Τουρκία ενίσχυσε την παρουσία των στρατευμάτων της εκεί σε μια σαφή ένδειξη υποστήριξης.
Στη Σομαλία, η Τουρκία ίδρυσε μια μεγάλη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου για να εκπαιδεύσει Σομαλούς στρατιώτες. Κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να φιλοξενεί περίπου 1.500 στρατιώτες.
Ο Özgül είπε ότι η Κύπρος ήταν “το πιο καυτό σημείο” όπου η Τουρκία έχει στρατιωτικές δυνάμεις. Η Τουρκία διατηρεί περίπου 30.000 στρατεύματα στη μη αναγνωρισμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, τα παρανόμως κατεχόμενα εδάφη δηλαδή, και υπήρξαν αναφορές ότι σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει μια ναυτική βάση εκεί.
Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει η Τουρκία στη διατήρηση των βάσεών της στο εξωτερικό είναι η προσβασιμότητα, καθώς η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος θα μπορούσαν εύκολα να αποκλειστούν από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Ως εκ τούτου, παρόλο που η συνεχιζόμενη επέκταση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο εξωτερικό αυξάνει το εύρος πιθανών ενεργειών της Τουρκίας εναντίον των αντιπάλων της, αυξάνει επίσης την ευπάθειά της σε αντίμετρα, καθώς πολλές από τις στρατιωτικές βάσεις και τα στρατεύματα έχουν επεκτείνει τις γραμμές εφοδιασμού και εκτίθενται σε πιθανή επίθεση, κίνδυνος που θα αυξηθεί δραματικά εάν η Τουρκία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις σε προκλητικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.