Στις 21 Απριλίου 2025, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας ξαφνικής και συμβολικής αποχώρησης: ο Κλάους Σβαμπ, ο ιδρυτής και επί δεκαετίες ηγετική φυσιογνωμία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Ο 88χρονος πλέον Σβαμπ, γνωστός για τις αμφιλεγόμενες ιδέες του και την επιρροή του στους παγκόσμιους ηγέτες, αποφάσισε να αποσυρθεί άμεσα, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά γεμάτη αντιδράσεις και ερωτηματικά.

Η είδηση της αποχώρησης ήρθε μετά από μια ανακοίνωση στις αρχές Απριλίου, όπου ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα αποσυρθεί σταδιακά, σύμφωνα με το Reuters. Πέρυσι, είχε προετοιμάσει το έδαφος λέγοντας ότι θα παραδώσει τα εκτελεστικά του καθήκοντα σε μια ομάδα υπό τον Μπόργκε Μπρέντε το 2026. Ωστόσο, η απόφαση για άμεση αποχώρηση πάρθηκε σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Φόρουμ την Κυριακή, 20 Απριλίου, και ο Πίτερ Μπρέμπεκ-Λετμάτ, πρώην επικεφαλής της Nestlé, ορίστηκε ομόφωνα ως προσωρινός επικεφαλής…

Τι γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή:

– Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), αποχώρησε ξαφνικά από τη θέση του προέδρου στις 21 Απριλίου 2025, μετά από δεκαετίες ηγεσίας.
– Η αποχώρησή του έρχεται μετά από ανακοίνωση στις 3 Απριλίου 2025, όπου είχε δηλώσει ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης, σύμφωνα με το Reuters.
– Ο Σβαμπ, που πλησιάζει τα 88 του χρόνια, είχε προετοιμάσει το έδαφος για αυτή την κίνηση, καθώς πέρυσι είχε πει ότι θα παραδώσει τα εκτελεστικά του καθήκοντα σε μια ομάδα υπό τον Μπόργκε Μπρέντε το 2026.
– Ο Πίτερ Μπρέμπεκ-Λετμάτ, πρώην επικεφαλής της Nestlé και νυν πρόεδρος του WEF, αναλαμβάνει προσωρινά τα ηνία, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
– Το WEF έχει δεχθεί κριτική τα τελευταία χρόνια για την ατζέντα του, ιδιαίτερα για την ιδέα του “Μεγάλου Επαναπροσδιορισμού” ή αλλιώς «Μεγάλης Επανεκκίνησης», το αγαπημένο ανάγνωσμα αμφιλεγόμενων ηγετών όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Great Reset), που προωθεί ο Σβαμπ από το 2020, όπως αναφέρει το weforum.org.
– Η ιδέα αυτή, που περιγράφεται στο βιβλίο “COVID-19: The Great Reset”, προτείνει έναν κόσμο χωρίς προσωπική ιδιοκτησία και με κεντρικό έλεγχο μέσω τεχνολογίας, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
– Το 2024, το WEF κατηγορήθηκε για σεξισμό και ρατσισμό από πρώην συνεργάτες, αλλά έρευνα εξωτερικών νομικών, σύμφωνα με το Reuters, δεν βρήκε παραβιάσεις ή αποδείξεις κακοδιαχείρισης από τον Σβαμπ.
– Παρά την αποχώρησή του, η οικογένεια του Σβαμπ διατηρεί τον έλεγχο της ιδιοκτησιακής δομής του WEF, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 400 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
– Το Φόρουμ του Νταβός, που κάποτε ήταν χώρος ανταλλαγής ιδεών, θεωρείται πλέον από πολλούς, όπως αναφέρει η Wikipedia, ένα κλειστό κλαμπ όπου η ελίτ αποφασίζει για το μέλλον χωρίς διαφάνεια.
– Η αποχώρηση του Σβαμπ σηματοδοτεί πιθανές αλλαγές στην παγκόσμια ηγεσία, αλλά η συνέχιση της ατζέντας του WEF για ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα φαίνεται πιθανή υπό τον Μπρέμπεκ-Λετμάτ.

Translate »