Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών – Rapid test για όλους σκέφτεται η κυβέρνηση ενόψει γιορτών
Κορυφώνεται η ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς μπορεί στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, να μην έχει κάνει την εμφάνιση της, ωστόσο η πολιτεία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρο της νέας Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και μέλη της Επιτροπής των Επιστημόνων.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου στην έκτακτη Σύνοδο των G7, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει… “φρένο έκτακτης ανάγκης”.
Το τι θα περιλαμβάνει το “φρένο” αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής που προσανατολίζονται να συγκαλέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκευή.
Αναζητείται κοινός συντονισμός και δράσεις, πέραν των περιορισμών που έχει επιβάλλει ήδη η Ευρώπη στα ταξίδια από συγκεκριμένες χώρες της Νότιας Αφρικής.
Αναμένοντας την αποκωδικοποίηση της «Όμικρον»
Η Επιτροπής των Επιστημόνων η οποία συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να συζητήσει τα έως τώρα δεδομένα για τη μετάλλαξη “‘Όμικρον”.
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα γνωστά για τη μεταδοτικότητα, της νοσηρότητα και το πόσο την καλύπτουν τα εμβόλια, θέτει την κυβέρνηση σε στάση αναμονής.
Πληρέστερη εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε 10-15 ημέρες. Ως τότε, και εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση προχωρά στη στρατηγική που έχει χαράξει.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παρότι ρωτήθηκε επίμονα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, απέφυγε να απαντήσει. Περιορίστηκε να πει ότι η χώρα δεν θα πάει σε lockdown και ότι όλη η προσοχή στρέφεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ και στους ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.
«Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα, τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, που ταυτόχρονα κρατά την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία ανοιχτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο συρτάρι
Σήμερα στην Επιτροπή των Επιστημόνων και αύριο στην Ολομέλεια, θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα για τους ανεμβολίαστους από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.
Πολλοί επιστήμονες ήδη, δημόσια, έχουν ταχθεί υπέρ της λήψης άμεσα, νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, υπό τον φόβο να πιεστεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στο “συρτάρι” του Μαξίμου, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.
Συγκεκριμένα έχει συζητηθεί, εφόσον χρειαστεί, η επαναφορά της μάσκας παντού (και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους), περισσότερα rapid test για τους ανεμβολίαστους (3 εβδομαδιαίως από 2 σήμερα), ακόμη και αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά ως τις γιορτές, που θα απαιτήσει “σκληρά μέτρα”, συζητείται και η χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες -ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους – προκειμένου τα ρεβεγιόν να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Στα ύψη οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας – Άνοδος στους εμβολιασμούς
Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας πάντως παραμένουν εξαιρετικά ανησυχητικοί. Χτες οι θάνατοι έφτασαν τους 104, ενώ οι διασωληνωμένοι τους 657.
Στα θετικά νέα το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε κατά 4 μονάδες το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έκλεισαν ραντεβού. ‘Έτσι το ποσοστό εμβολισμού από το 71% έφτασε στο 75%.
Ωστόσο η ανησυχία κορυφώνεται σε σχέση με τους άνω των 60 ετών. Είναι η πιο ευάλωτη ηλιακή ομάδα στην covid_19, με τις περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.
Τις τελευταίες 16 ημέρες οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έφτασε το 82,2%, καθώς “πείστηκαν” να κλείσουν ραντεβού 46.953 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, όμως απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.
Εμβολιασμοί παιδιών 5-11: Θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Δεκεμβρίου
Σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των παιδιάτρων βρίσκεται το υπουργείο Υγείας προκειμένου να σχεδιαστεί ο τρόπος θωράκισης κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, με πρώτο χρονικό ορόσημο την 20η Δεκεμβρίου που αναμένεται η παραλαβή των σκευασμάτων και δεύτερο τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μέχρι το τέλος του έτους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δηλαδή διαθέσιμα εμβόλια και πιθανότατα θετική σύσταση των ειδικών για εμβολιασμό των παιδιών, η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» θα αφορά σε λίγες εβδομάδες τα περίπου 650.000 παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων.
Η έγκριση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση στη συγκεκριμένη ομάδα παιδιών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και η επιστημονική συζήτηση που άνοιξε στη συνέχεια και στην εγχώρια Επιτροπή Εμβολιασμών για το κρίσιμο αυτό θέμα θέτουν ευλόγως στο επίκεντρο της εμβολιαστικής χάραξης τον παιδικό πληθυσμό – με τους αρμόδιους να αγωνιούν βεβαίως και για τη διατήρηση του γοργού ρυθμού της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς από την αρχή Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1 εκατομμύριο ραντεβού.