Θα μείνουμε κλεισμένοι μέσα 10 χρόνια;
Οκ. Μανώλης Κογιεβίνας είναι καθηγητής επιδημιολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την παγκόσμια υγεία. Και μπορεί να ζει στην Ισπανία αλλά γνωρίζει πολύ καλά όλα όσα γίνονται σε όλη την Ευρώπη με την πανδημία του κορονοϊού. Κάποιοι τον αποκαλούν και τον «Τσιόδρα» της Ισπανίας.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (105.8) ο κ. Κογιεβίνας είπε όσον αφορά στην κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα: «Είμαστε στην αρχή του τέλους, δυστυχώς θα είναι ένα μακρύ τέλος. Δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα γιατί δεν έχουμε αρκετά εμβόλια. Δύσκολα θα κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι. Μέσα στο χρόνο θα πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί. Όσο εμβολιαζόμαστε θα έχουμε λιγότερα περιστατικά. Από την άλλη δεν θα έχουμε εύκολα ανοσία αγέλης. Τη μάσκα δεν πρόκειται να τη βγάλουμε φέτος».
Για τις μεταλλάξεις του ιού ο κ. Κογιεβίνας είπε: «Είναι λογικό να έχουμε μεταλλάξεις, οι οποίες είναι συνεχείς. Δεν είναι αναγκαστικό ότι όλες οι μεταλλάξεις οι αρνητικές. Τη Αφρικής φαίνεται ότι επιδρά κάπως στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλο τον κόσμο όσο γρηγορότερα γίνεται. Δεν πρέπει η Ευρώπη να εμβολιαστεί και η Αφρική όχι για παράδειγμα. Δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς κλεισμένοι από όλο τον κόσμο. Όπως είναι τα πράγματα τώρα στις φτωχές χώρες, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα είναι εμβολιασμένοι το 2023».
Στο ερώτημα αν θα βοηθούσε να κατέβαζε ρολά η Ευρώπη για 3 εβδομάδες είπε: «Κάθε φορά που κλείσαμε κατεβάσαμε τον αριθμό των λοιμώξεων. Αλλά η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει πολύς κορονοϊός ήδη μέσα. Εάν δεν πάρουμε άλλα μέτρα, πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι λύση αυτή. Να κλείσεις σε καταστάσεις όξυνσης αλλά δεν μπορείς να μείνεις έτσι επ’ άπειρον».
Στο κρίσιμο ερώτημα πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα τόνισε: «Δύσκολη ερώτηση. Έχουμε κάνει πολλές εκτιμήσεις και έχουμε πέσει έξω. Αν κατεβάσουμε τα επίπεδα λοίμωξης σε όλο τον κόσμο, θα μπορέσουμε από του χρόνου να είμαστε άνετα στη ζωή μας. Τα μοντέλα δείχνουν ότι για να φτάσουμε σε μία κατάσταση εντελώς normal θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν καταστάσεις πανικού».
Τέλος, ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ισπανία είπε: «Παρά το γεγονός ότι είναι μια πλούσια χώρα και έχει πολύ καλό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν οργανώθηκε καλά η αντίσταση στον ιό. Το υπουργείο Υγείας είναι αδύναμο και έτσι είχαμε πολλά παραπάνω θύματα. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε οι επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία σχεδόν σε καμία φάση. Σε μία από τις μεγάλες έρευνες που κοιτάμε το άγχος και την κατάθλιψη, έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ανεργία, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, τα οικονομικά θέματα και η έλλειψη διεξόδων δημιουργούν σοβαρά ψυχικά προβλήματα».