Τα νέα μέτρα που εξετάζει ο Πρωθυπουργός-Θα έχουν ισχύ ένα μήνα
SOS έχει σημάνει σε ολόκληρη την ΕΕ – και την Ελλάδα – από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τον COVID 19. Διάχυτη είναι η αγωνία για το κατά πόσο θα αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας αλλά και για το πλήγμα που θα δεχθούν οι εθνικές οικονομίες.
Ο στόχος είναι να μπει ένα φρένο στην διασπορά του κορονοϊού τον Νοέμβριο ώστε από τον Δεκέμβριο και ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να μπορεί να υπάρξει μία έστω περιορισμένη επανεκκίνηση της οικονομίας διότι οι επιπτώσεις ήδη είναι πολλές και θα είναι περισσότερες στο διάστημα του lockdown.
Τα μέτρα που εξετάζει ο Πρωθυπουργός
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊου στην χώρα φέρνει νέα μέτρα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή (29/10).
«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να τεθούν σε ισχύ μέτρα όπως
Χρήση μάσκας παντού ακόμα και στις πράσινες περιοχές
Το κλείσιμο της εστίασης από τις 9 το βράδυ και οι υπηρεσίες να προσφέρονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενος χρήσης μάσκας και από τους καθήμενους, που θα την βγάζουν μόνο για να φάνε ή να πιουν το ποτό τους
Αν κλείσει νωρίτερα η εστίαση δεν αποκλείεται η απαγόρευσεη κυκλοφορίας από τις 00:30, να μεταφερθεί πιο νωρίς στις 10 το βράδυ.
Της απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού στις πορτοκαλί περιοχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα ισχύσει μετά τις 9 το βράδυ, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να μεταβούν στις δουλειές τους.
Αύξηση της τηλεργασίας
Και τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια
Θεσσαλονίκη: Τρομακτική αύξηση κρουσμάτων δείχνουν τα λύματα!
Τα λύματα έχουν μιλήσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα για την διασπορά του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη και δυστυχώς λένε πάντα την αλήθεια. Τα όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες κατά την επεξεργασία των στοιχείων δείχνουν ότι πολύ σωστά αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην δούμε χιλιάδες κρούσματα τις επόμενες 15 ημέρες.
Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στην μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου 2020 υπολόγισε μία αύξηση του ιικού φορτίου, που επιβεβαίωσε την αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη και την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να ανασχεθεί η δυναμική μιας εκθετικής διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.
«Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Η ομάδα του ΑΠΘ πέρα από τις ημερήσιες μετρήσεις προχώρησε και στον υπολογισμό των μέσων εβδομαδιαίων τιμών της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της ποσοστιαίας αύξησης που εξήγαγε ταυτίζονται πλήρως με την ποσοστιαία αύξηση, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, που έχουν ανακοινωθεί ανά εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ.
«Επιβεβαιώσαμε έτσι ότι οι μετρήσεις που κάνουμε μας δίνουν με ακρίβεια το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, με βάση τις τιμές που βρίσκουμε αυτές τις μέρες, τα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, που εξήγγειλε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και θα εξειδικευτούν τις επόμενες ώρες, είναι απολύτως επιβεβλημένα.
Μονόδρομος είναι και η ατομική ευθύνη και κοινωνική συνείδηση, ο καθένας μας ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα της μάσκας, της τήρησης αποστάσεων και της απολύμανσης. Με τη σημερινή κατάσταση, σε 15 μέρες ίσως φτάναμε σε δεκαπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Διευκρίνισε, δε, ότι για τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ομάδας του ΑΠΘ είναι διαρκώς ενήμερες οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και της Πολιτικής Προστασίας, όπως και η επιτροπή εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας.