Γιατί οι Ρώσοι «έστησαν» ένα δεύτερο «Μπάκχμουτ»
Συνεχίζεται η έφοδος των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη-φρούριο της Αβντιίβκα δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από το Ντονέσκ από όλες τις κατευθύνσεις.
Η θέση των Ουκρανών είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η πόλη έχει αποκλεισθεί σαν δεύτερο «Μπάκχμουτ».
Οι Ουκρανοί έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο χαρακωμάτων με τα οποία ακόμα καταφέρνουν να κρατούν τα ρωσικά στρατεύματα στα όρια του αστικού ιστού, αλλά είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να κρατούν τις ίδιες θέσεις.
Η ρωσική «συμπίεση» είναι πολύ μεγάλης ισχύος και οι Ρώσοι δεν φείδονται απωλειών, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί όπου Ρώσοι και Ουκρανοί πολεμούν σα να βρίσκονται στον Α’ ΠΠ!
«Σκηνικό ταινίας μετά την αποκάλυψη», επισήμανε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησής της πόλης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί.
Στην Αβντιίβκα απομένουν περίπου 2.000 άμαχοι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η πόλη της περιφέρειας Ντονιέτσκ απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πολιορκημένη Μπαχμούτ. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η πόλη είχε πληθυσμό 30.000 και πλέον κατοίκων.
«Με θλίβει που το λέω αυτό, αλλά η Αβντιίβκα γίνεται ολοένα περισσότερο σαν σκηνικό ταινίας μετά την αποκάλυψη», ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησής της, ο Βιτάλι Μπαράμπας, μέσω της πλατφόρμας Telegram.
Η απομάκρυνση των εργαζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες που απέμεναν στην πόλη άρχισε και σύντομα οι υπηρεσίες που προσφέρονταν από κινητά συνεργεία θα σταματήσουν «επειδή υπάρχουν πληροφοριοδότες των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στην πόλη», σύμφωνα με τον κ. Μπαράμπας.
Επί της ουσίας παραδέχεται πως ο πληθυσμός της πόλης είναι ρωσόφωνος.
Τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν αργή, σταδιακή προέλαση πλαγιοκοπώντας την Αβντιίβκα
«Πρέπει να φύγετε, πρέπει να μαζέψετε τα πράγματά σας, ειδικά όσοι έχετε παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Μπαράμπας.
Στο Μπάκχμουτ, όπου οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμα το 15% της πόλης ο μόνος δρόμος που οδηγούσε στην δυτική είσοδο έχει υποστεί τέτοιες καταστροφές που είναι σχεδόν μη προσβάσιμος.
Ο οποιοσδήποτε ανεφοδιασμός των Ουκρανών γίνεται με τρομακτική δυσκολία.
Υπάρχουν αναφορές πως οι Ρώσοι επίτηδες δημιουργούν ένα είδος «χύτρας» με ανοικτό «καπάκι» για να δελεάζουν τους Ουκρανούς να στέλνουν ενισχύσεις και να τις εξολοθρεύουν μέσε στην μικρή περικυκλωμένη περιοχή.
Στην Μόσχα θεωρούν έτι ότι αναλώνονται οι εφεδρείες και το δυτικό πολεμικό υλικό χωρίς κανένα κέρδος για την Δύση και το Κίεβο.
Θα φανεί αν η τακτική αυτή είναι σωστή τους επόμενους μήνες καθώς οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για μεγάλη αντεπίθεση σε Ντόνμπας και Ζαπορίζια.
Η επιτυχία της ή η αποτυχία της θα κριθεί από την ρωσική διάταξη δυνάμεων.