Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν επηρέασε θετικά την τουρκική κοινή γνώμη
Τα “παιχνίδια” του Ερντογάν για την ενίσχυση της δημοτικότητάς του φαίνεται πως μετατρέπονται σε φιάσκο, αφού σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί η πρόθεση ψήφου, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Τα πολλαπλά πολεμικά μέτωπα, η εύθραυστη οικονομία, η κακή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, η φτώχεια, οι απώλειες στρατιωτικού προσωπικού, το κουρδικό αντάρτικο, η αυταρχική πολιτική και οι συνεχείς διαμάχες με τις μεγάλες δυνάμεις, καθιστούν το καθεστώς Ερντογάν τον κατάλληλο υποψήφιο για την καταστροφή της Τουρκίας.
Αυτό έχει διαπιστώσει και ο τουρκικός λαός, η δυσαρέσκεια του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα το 2020.
Η Τουρκία θα αλλάξει “ρότα” μόνο μετά από οικονομικό κραχ ή στρατιωτική ήττα
Μια νέα δημοσκόπηση του Ευρασιατικού Κέντρου Ερευνών Δημόσιας Γνώμης (ΑΚΑΜ) έδειξε ότι η υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαπίστωσε ότι η πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί πιθανότατα θα έχει αμελητέα έως ανύπαρκτη επίδραση στις προθέσεις ψήφου, ανέφερε η Cumhuriyet την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 48,6% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ το 38,9% δήλωσε ότι θα το κάνει.
Μια αντίστοιχη έρευνα για το ΑΚΑΜ στα τέλη Μαΐου διαπίστωσε ότι το 46,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Ερντογάν εάν ήταν υποψήφιος για νέα θητεία, ενώ το 39,2% δήλωσε ότι θα το κάνει.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, το 99,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από ένα μουσείο δεν θα έχει αντίκτυπο στο πώς σκοπεύουν να ψηφίσουν.
Σχετικά με την ερώτηση σχετικά με τη συνολική απόδοση του Ερντογάν ως προέδρου, το 40,2 τοις εκατό είπε ότι δεν ήταν επιτυχής, το 30,9 τοις εκατό είπε ότι δεν ήταν ούτε επιτυχημένος ούτε αποτυχημένος, και το 28,9 τοις εκατό είπε ότι ήταν επιτυχής.
Όταν ρωτήθηκε για τη γενική απόδοση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το 41,9 τοις εκατό των ανθρώπων δήλωσε ότι ήταν ανεπιτυχές, το 30,3 τοις εκατό είπε ότι ήταν επιτυχές και το 27,8 τοις εκατό το θεωρούσε ούτε επιτυχημένο ούτε ανεπιτυχές.
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι οικονομικές ανησυχίες και η ανεργία ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Απαντώντας στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσουν εάν διεξαχθούν σήμερα εκλογές, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το AKP.
Συνολικά, το 28,4 τοις εκατό δήλωσε ότι θα ψηφίσει για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Το 12,4 τοις εκατό θα ψηφίσει υπέρ του κόμματος της αντιπολίτευσης. Το 11,7% θα ψηφίσει υπέρ του κουρδικού κόμματος και το 7,4 τοις εκατό θα ψηφίσουν το ακροδεξιό Κόμμα , το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το AKP.
Συνολικά 2,3 και 2,2 τοις εκατό θα ψηφίσουν αντίστοιχα για το Future Party και το DEVA, τα οποία είναι αποσπασμένα κόμματα της αντιπολίτευσης από το AKP.