Σημαντική δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ -Τι είπε ο Τσαβούσογλου για τους S-400
ΟΡώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στη Ντόχα, ότι «η Ρωσία, η Τουρκία και το Κατάρ, συμφώνησαν σε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του αυτονομισμού στη Συρία»
Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είπε πως “η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, να προστατεύει τους αμάχους, να καταπολεμά τρομοκρατικές ομάδες”.
Οι παρατηρήσεις του Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον ομόλογό του από το Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ Τάνι στη Ντόχα.
“Αντί να προσπαθεί να κάνει ρυθμίσεις με το καθεστώς του Άσαντ, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους συνεργασίας με τους Σύριους”, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: “Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ύπαρξη μιας πολιτικής διαδικασίας”.
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι οι υπουργοί συζήτησαν πώς να συμβάλουν στη μακροχρόνια ειρήνη στη Συρία.
Υπογραμμίζοντας ότι οι νόμιμες απαιτήσεις των πολιτών αγνοήθηκαν, είπε ότι οι Σύριοι έχουν εκτεθεί σε αρνητικές επιπτώσεις της σύγκρουσης για πάνω από μια δεκαετία.
Ευχαρίστησε περαιτέρω τον ομόλογό του από το Κατάρ και τη χώρα για την πρωτοβουλία.
Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, όπως προαναφέρθηκε, δήλωσε ότι η Ρωσία, η Τουρκία και το Κατάρ συμφωνούν να πολεμήσουν αυτονομιστικές προσπάθειες στη Συρία.
“Η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στη διαδικασία της Αστάνα. Είναι απλώς μια προσπάθεια να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία της Συρίας”, δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, al-Thani, σχετικά με τα ζητήματα εάν η διαδικασία της Αστάνα έχει αντικατασταθεί από αυτήν τη νέα πρωτοβουλία ή όχι. “Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Ρωσίας και της Τουρκίας συζητούν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, τη διευκόλυνση των παραδόσεων βοήθειας”, συνέχισε.
Εν τω μεταξύ, ο Τσαβούσογλου, επανέλαβε στο συνέδριο ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αγοράσει πυραύλους S-400 ως ανεξάρτητη χώρα που παράγει από μόνη της το 70% της αμυντικής βιομηχανίας της.
Οι τρεις δημοσίευσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση, λέγοντας ότι επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία διευκολύνεται από τον ΟΗΕ, αντί για στρατιωτική λύση.
“Η Τουρκία, η Ρωσία και το Κατάρ πρέπει να διευκολύνουν την ασφαλή, εθελοντική επιστροφή Σύριων προσφύγων, εσωτερικά εκτοπισμένων”, συνέχισε η δήλωση.