«Να προετοιμαστούμε από τώρα με νέα σκευάσματα mRNA», λένε εμπειρογνώμονες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε κατάσταση συναγερμού, μετά το θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού στην Καμπότζη, από την «Γρίπη των πτηνών» Η5Ν1 ενώ ο πατέρας του παιδιού είναι επίσης θετικός.
Κι αυτό γιατί, από τη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να προκύψουν αμέτρητα νέα κρούσματα. Αρκετοί άλλοι άνθρωποι της οικογένειας του κοριτσιού (συνολικώς 11) βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα λένε ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν ύποπτα συμπτώματα.
Όσο ανησυχητικό κι αν ακούγεται αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο ιός Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, λένε οι ειδικοί.
Η οικογένεια της 11χρονης είχε κοτόπουλα και πάπιες, ωστόσο όλα τα πτηνά έχουν πια πεθάνει. Οι Αρχές της Καμπότζης αναζητούν ακόμα την πηγή της μόλυνσης της 11χρονης και του πατέρα της. Ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο ιός H5N1 τούς μεταδόθηκε από αυτά τα νεκρά πτηνά.
Έρχονται νέα εμβόλια; Αν έρθουν αυτή τη φορά θα είναι υποχρεωτικά μετά το νέο σχέδιο δράσης που προωθεί ο ΠΟΥ
Την ίδια ώρα εμπειρογνώμονες ζητούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών με «αυξανόμενο» κίνδυνο για τον άνθρωπο.
«Οποιοδήποτε συμβάν διάχυσης [σε άλλα είδη] στην κλίμακα που βλέπουμε αυξάνει τον κίνδυνο», λένε
«Γνωρίζουμε από τον COVID ότι η προετοιμασία για την πανδημία απαιτεί χρόνο, για να γίνουν εμβόλια, αντιικά και θεραπευτικά.
Δεν έχουμε εμβόλια H5 έτοιμα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων.
Πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία».
Τα κρούσματα μετά το 2003
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τον Ιανουάριο του 2003 έως τον Νοέμβριο του 2022 η γρίπη των πτηνών από τον ιό H5N1 προκάλεσε 868 κρούσματα σε ανθρώπους. Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε 21 χώρες του κόσμου. Από τα κρούσματα αυτά τα 457 ήσαν μοιραία. Επομένως, το ποσοστό θνησιμότητας της γρίπης των πτηνών είναι 53%.
Ειδικά στην Καμπότζη, είχε να καταγραφεί κρούσμα από το 2014. Μεταξύ 2003 και 2014 υπήρξαν συνολικώς 56 κρούσματα. Οι 37 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Ειδικότερα τα κρούσματα ήσαν:
9 την περίοδο 2003-2009 (κατέληξαν οι 7 από τους ασθενείς)
47 την περίοδο 2010-2014 (κατέληξαν οι 30 ασθενείς)
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν έρθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πουλερικά. Επομένως δεν υπήρχε κίνδυνος συνεχιζόμενης έκθεσης των ανθρώπων. Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Φεβρουαρίου ως «χαμηλού» κινδύνου τη γρίπη των πτηνών.
H5N1 (1997)
H7N9 (2013)
H5N6 (2014)
H5N8 (2016)
Ενδείξεις μετάλλαξης
«Είναι δυστύχημα το γεγονός ότι πέθανε ένα μικρό κορίτσι από μία επιθετική μορφή γρίπης των πτηνών», δήλωσε στο Sky News o Dr. Jonathan Ball, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Ευτυχώς, όμως, οι λοιμώξεις σε ανθρώπους εξακολουθούν να είναι σπάνιες. Οι πιθανότητες άμεσης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πολύ λίγες».
Ωστόσο ο ιός H5N1 έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται. Η πιο πρόσφατη ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων από τη Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) κατατάσσει τον κίνδυνο από την γρίπη των πτηνών στην θέση 3 μίας κλίμακας 5 βαθμίδων.
Όπως αναφέρει, τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κάποιες μεταλλάξεις, που παρέχουν «πλεονέκτημα» για τη μόλυνση των θηλαστικών.
Ο ιός H5N1 εξαπλώθηκε πέρυσι σε μία φάρμακα με μινκ στην βόρεια Ισπανία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι μεταδόθηκε από το ένα ζώο στο άλλο. Εφέτος αναφέρθηκαν κρούσματα και σε άλλα θηλαστικά, ακόμα και αλεπούδες και σε βίδρες.
Ίσως είναι θέμα χρόνου έως ότου η γρίπη των πτηνών μεταλλαχθεί κι άλλο, ώστε να εξαπλώνεται και μεταξύ των ανθρώπων. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε αλλαγή στην παρούσα κατάσταση».
Ει μη τι άλλο, η πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός απέδειξε ότι θα είναι ανόητο να εφησυχάζουμε για τους ζωικούς ιούς, τονίζουν οι ειδικοί.
Έφτασε στις ΗΠΑ ο ιός;