Συνεχίζεται η έξερση της πανδημίας
Στην ανακοίνωση επιπλέον 2.198 νέων κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ.
Σήμερα ανακοινώνουμε 2198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.
4675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα συμπτώματα διαρκείας στους νέους και τους ανθρώπους που κινδυνεύουν λιγότερο
Νέοι ηλικιακά ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα διαρκείας από την Covid-19 μπορεί να καταλήξουν με βλάβες σε όργανα του σώματος ακόμα και 4 μήνες μετά τη μόλυνση.
Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη, ισχυριζόμενη πως περισσότεροι από 60.000 Βρετανοί πιστεύεται πως υποφέρουν από συμπτώματα διαρκείας από τον κορονοϊό, όπως κόπωση, πόνους και δυσκολίες αναπνοής.
Η μελέτη φέρνει στο φως τον αντίκτυπο του ιού ακόμα και σε ανθρώπους που χαρακτηρίζονται μειωμένου κινδύνου. Η μελέτη της Coverscan έδειξε πως το 70% περίπου των ασθενών εμφάνισε βλάβες σε ένα ή και περισσότερα όργανα, μεταξύ αυτών η καρδιά και οι πνεύμονες.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του University College London, Amitava Banerjee, δήλωσε πως το 25% των ασθενών υπέστησαν βλάβες σε δύο ή περισσότερα όργανα.
«Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί πρέπει να ξέρουμε αν αυτές οι βλάβες θα βελτιωθούν ή αν υπάρχει μια ομάδα ασθενών που μπορεί να χειροτερεύσει».
Από τους 201 ασθενείς της μελέτης, οι 197 βίωναν συμπτώματα κόπωσης, οι 176 μυϊκούς πόνους και οι 166 πονοκεφάλους. Σε κάποιους βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ συμπτωμάτων και βλαβών σε όργανα του σώματος.
Η δυσκολία αναπνοής συσχετίστηκε με βλάβες στην καρδιά ή τους πνεύμονες, ενώ τα γαστρο-οισοφαγικά συμπτώματα είχαν να κάνουν με προβλήματα στο συκώτι και το πάγκρεας.
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας θα γίνει από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.