Την δημιουργία τετελεσμένων επιδιώκει ο “Σουλτάνος” με γεωτρήσεις βορείως της Κύπρου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία σε Ανατολική Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο. Μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης προχώρησε στην δέσμευση περιοχής μεταξύ Λέσβου και Χίου για ασκήσεις με πυρά στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Σημαντικό μέρος της περιοχής αυτής όμως περνά σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας όπου η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους ή να δεσμεύει η ίδια περιοχές.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να προχωρήσει σε δημιουργία τετελεσμένων στα βόρεια της Κύπρου εκδίδοντας άδειες για γεωτρήσεις σε έξι οικόπεδα στα βόρεια της Μεγαλονήσου.
Γεγονός βέβαια είναι πως Τουρκία και Κύπρος δεν έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ, αλλά με τις κινήσεις αυτές ο Σουλτάνος προσπαθεί να παγιώσει καταστάσεις ώστε σε μια μελλοντική οριοθέτηση να μπορεί να επικαλεστεί τα οικόπεδα αυτά.

Η κίνηση αυτή δείχνει επίσης τις προθέσεις της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ισχυρίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια από την Κρήτη. Να θυμίσουμε πως η Άγκυρα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ χάρτη στον οποίο οι ισχυρισμοί της γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους διεθνείς οργανισμούς και νομοθεσία και αφαιρούν από νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος και το Καστελόριζο, το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.
Στην Κύπρο ο ψευδοπρόεδρος Ερσίν Τατάρ ξεσπάθωσε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στα γαλάζια νερά, όπως και στις έρευνες υδρογονανθράκων. Για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξάνδρειας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στους αιθέρες, όταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.» Βορείως της Κύπρου πλέει το γνωστό Ορούτς Ρέις.

Αναλυτές στην γείτονα όπως ο Βενιαμίν Αϊγκιούν κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974: «Αποκαλούμε την Ελλάδα το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Όχι, δεν είναι η κακομαθημένη χώρα της Ευρώπης. Είναι η χώρα που χρησιμοποιεί η Ευρώπη. Επί του παρόντος, η πιο «χρήσιμη» χώρα για τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι η Ελλάδα. Βιώνουμε τη σοβαρότερη κρίση από το 1974.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενέργεια 18.10.2021 – 14:140
Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου για μεταφορά LNG – Εντείνεται η συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας-Καΐρου
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ τέθηκε και πάλι επί τάπητος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο όπου βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος δήλωσε: «Καταρχήν είχα την ευκαιρία σήμερα να φιλοξενήσω στο πρόγευμα των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών Najla El Mangoush. Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όλες τις πολύπλευρες παραμέτρους της κατάστασης στη Λιβύη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ομαλοποίηση της κατάστασης, για τις προσεχείς εκλογές και για την γρήγορη αποχώρηση καταρχήν των μισθοφόρων, αλλά και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Επίσης, προσβλέπω στο Συμβούλιο σήμερα και στην ενημέρωση που ο Κύπριος Υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης θα κάνει για την τουρκική παραβατικότητα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και την παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλωστε αυτό συνδυάζεται με τις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες.»

Από την Θάσο που γιόρτασε την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα

«Με προσωπική αδημονία βρέθηκα στο νησί της Θάσου, όπου σήμερα γιορτάζουμε 109 χρόνια από την Απελευθέρωσή της. Πριν από λίγο παρακολουθήσαμε μια μικρή αλλά πολλή όμορφη παρέλαση και καμαρώσαμε τα νειάτα της Θάσου, καθώς κι ένα τμήμα Εθνοφρουρών που με αίσθημα τιμής και χαράς τίμησαν την Επέτειο και γιόρτασαν παρελαύνοντας. Πριν από 109 χρόνια λοιπόν, δύο Θωρηκτά και δύο Αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού -που τότε κυριαρχούσε στο Αιγαίο- κατέπλευσαν στο νησί και το απελευθέρωσαν από τον Οθωμανικό Ζυγό χωρίς καμία αντίσταση, αλλά αντιθέτως μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τους Έλληνες κατοίκους του. Ήταν η εποχή που το Πολεμικό Ναυτικό κυριαρχούσε και κατανικούσε κάθε επιβουλέα, κάθε εχθρό στην περιοχή. Ήταν η εποχή που Ελλάδα διαθέτοντας ηγεσία, φρόνημα και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτυσσόταν, απλωνόταν, πολλαπλασίαζε τα εδάφη, την κυριαρχία και την επιρροή της.
Όπως και τότε έτσι και σήμερα ο Αγώνας παραμένει πάνω στους ίδιους, βασικά, άξονες. Αφενός μία εντατική προσπάθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να αυξήσει την επιρροή της, αυξάνοντας και εκτείνοντας τις συμμαχίες της στην περιοχή κι αφετέρου ένας αδιάκοπος και εντατικός αγώνας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με την αναβάθμιση των συστημάτων που ήδη είναι στη διάθεσή των, αλλά και την πρόκτηση καινούργιων, όπως τα αεροσκάφη και τα πλοία για τα οποία συμφωνήσαμε πρόσφατα. Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι δυνατές, τότε και η Ελλάδα είναι δυνατή διότι διαθέτει αποτρεπτική ισχύ. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι.»

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »