Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές κοινές τακτικές προπαγάνδας:
Επίκληση ονόματος: Η επωνυμία περιλαμβάνει τη χρήση υποτιμητικών όρων για την περιγραφή ενός αντιπάλου ή εχθρού.
Έκκληση στα συναισθήματα: Η προπαγάνδα συχνά βασίζεται σε συναισθηματικές εκκλήσεις για να επηρεάσει τις απόψεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα μπορεί να χρησιμοποιήσει φόβο ή θυμό για να κάνει τους ανθρώπους να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη υπόθεση.
Bandwagoning: Το Bandwagoning είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί την πίεση των συνομηλίκων για να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν κάτι. Για παράδειγμα, ένας πολιτικός υποψήφιος μπορεί να πει «όλοι με ψηφίζουν, άρα πρέπει και εσείς».
Τακτικές εκφοβισμού: Οι τακτικές εκφοβισμού χρησιμοποιούνται για να τρομάξουν τους ανθρώπους να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη αιτία. Για παράδειγμα, μια εκστρατεία μπορεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους ότι αν δεν ψηφίσουν, τότε θα εκλεγεί ένας επικίνδυνος εγκληματίας.
Χειρισμός πληροφοριών: Η χειραγώγηση πληροφοριών περιλαμβάνει παραμόρφωση ή παραποίηση των γεγονότων για να επηρεάσει τις απόψεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μια πολιτική εκστρατεία μπορεί να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς για έναν αντίπαλο, προκειμένου να τον κάνει να φαίνεται κακός.
Χρήση ψευδών στατιστικών: Η χρήση ψευδών ή παραπλανητικών στατιστικών είναι μια κοινή τεχνική προπαγάνδας. Για παράδειγμα, μια εκστρατεία μπορεί να ισχυριστεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τον υποψήφιό τους, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια.
Δίνοντας μη ρεαλιστικές υποσχέσεις: Η παροχή μη ρεαλιστικών υποσχέσεων είναι μια άλλη κοινή τεχνική που χρησιμοποιείται στην προπαγάνδα. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος μπορεί να υποσχεθεί ότι θα τερματίσει τη φτώχεια, παρόλο που αυτό δεν είναι δυνατό.
Χρήση συμβόλων: Τα σύμβολα χρησιμοποιούνται συχνά στην προπαγάνδα για να αναπαραστήσουν μια ιδέα ή μια έννοια. Για παράδειγμα, το ναζιστικό κόμμα χρησιμοποίησε τη σβάστικα για να αντιπροσωπεύσει την πίστη τους στη φυλετική αγνότητα.
 
Συνθήματα: Τα συνθήματα είναι σύντομες φράσεις που χρησιμοποιούνται για να συνοψίσουν μια ιδέα ή μια έννοια.
Plain Folks: Η απήχηση των απλών λαών είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί μέσους, καθημερινούς ανθρώπους για να υποστηρίξουν ένα προϊόν ή έναν υποψήφιο. Η ιδέα είναι ότι αν κάτι αρέσει στους απλούς ανθρώπους, τότε πρέπει να είναι καλό. Για παράδειγμα, μια πολιτική εκστρατεία μπορεί να χρησιμοποιήσει απλούς πολίτες στις διαφημίσεις τους για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.
Μαρτυρίες: Οι μαρτυρίες είναι εγκρίσεις από διάσημους ή σεβαστούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μια διασημότητα μπορεί να υποστηρίξει έναν υποψήφιο για το γραφείο ή ένας γιατρός μπορεί να εγκρίνει ένα νέο φάρμακο.
Μεταφορά: Η μεταφορά είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί θετικούς συσχετισμούς για να κάνει ένα αντικείμενο ή ένα άτομο να φαίνεται πιο ευνοϊκό. Για παράδειγμα, μια πολιτική εκστρατεία μπορεί να χρησιμοποιήσει την αμερικανική σημαία στις διαφημίσεις της για να κάνει τον υποψήφιο να φαίνεται πατριώτης.
Στοίβαξη καρτών: Η στοίβαξη καρτών είναι μια τεχνική που παρουσιάζει μόνο πληροφορίες που είναι ευνοϊκές για το άτομο ή το πράγμα που προωθείται. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να εμφανίζει μόνο τις θετικές κριτικές για το προϊόν της και όχι τις αρνητικές.
Λαμπερές γενικότητες: Οι λαμπερές γενικότητες είναι λέξεις ή φράσεις που έχουν θετική χροιά, αλλά δεν σημαίνουν πραγματικά τίποτα. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος μπορεί να πει ότι είναι “για αλλαγή”, παρόλο που δεν διευκρινίζει για ποιο είδος αλλαγής απευθύνεται.
Στερεότυπα: Τα στερεότυπα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί υπεραπλουστευμένα και συχνά ανακριβή στερεότυπα για να περιγράψει έναν αντίπαλο ή έναν εχθρό.
Snob Appeal: Το Snob Appeal είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί την ιδέα της αποκλειστικότητας για να κάνει κάτι να φαίνεται πιο επιθυμητό. Για παράδειγμα, μια εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων μπορεί να χρησιμοποιήσει το σλόγκαν “μόνο το καλύτερο για εσάς”.
Loaded Language: Η loaded language είναι η γλώσσα που είναι φορτωμένη με συναισθήματα ή νόημα. Για παράδειγμα, η φράση «υπέρ της ζωής» είναι φορτωμένη με συναισθηματικό και ηθικό βάρος.
Λέξεις κλειδιά με υπονοούμενα: Οι λέξεις κλειδιά είναι λέξεις που έχουν σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν ή να εξαπατήσουν τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η φράση “δεν λέω ότι ο Χ είναι κακός άνθρωπος, αλλά…” είναι κρυφός, γιατί υπονοεί ότι ο Χ είναι κακός άνθρωπος χωρίς να το λέει στην πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »