Σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής, ρωσικοί πύραυλοι από το Καλίνινγκραντ θα μπορούσαν να στοχεύσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ που κατευθύνονται στα κράτη αυτά από την Πολωνία
Το Ρωσικό αντιαεροπορικό “δαχτυλίδι” στην δυτική περιφέρεια της χώρας περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πύραυλους S-300 και S-400 οι οποίοι καλύπτουν το ήμισυ της Πολωνίας και αλληλεπικαλύπτονται σε ομόκεντρους κύκλους στα κράτη της Βαλτικής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απαιτηθεί από το ΝΑΤΟ να εξουδετερώσει τις αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, προτού τα αεροσκάφη του μπορέσουν να καλύψουν τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.
Οι πρώτοι από τους 3.500 αμερικανικούς στρατιώτες άρχισαν να μετακινούνται στην Πολωνία για μια αποστολή διάρκειας εννέα μηνών, ξεκινώντας στις 8 Ιανουαρίου 2017. Ήταν μια άνευ προηγουμένου μεγάλη χρονική περίοδος όπου μια τεθωρακισμένη μονάδα των ΗΠΑ παρέμενε στην Ανατολική Ευρώπη.
Η 3η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία μάχης του αμερικανικού στρατού, της 4ης Μεραρχία πεζικού κατευθύνθηκαν προς Zagan και Pomorskie, με τα 87 τανκς της μονάδας M-1 Abrams να ακολουθούν τρένα.
Είναι η αρχή μιας μαζικής και συνεχούς εναλλαγής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση μιας αναβαθμισμένης στρατιωτικά Ρωσίας. Εκτός από τα άρματα μάχης, η μονάδα φέρνει μαζί του 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα, εκατοντάδες Humvees και 144 ΤΟΜΑ Bradley που θα εξαπλωθούν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.
Εκείνη την εποχή, δεν υπήρξε στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στην Ευρώπη τόσο μεγάλη από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Αλλά καθώς τα στρατεύματα κινούνται πέρα από το Ζάγκαν, βρέθηκαν κάτω από την “ομπρέλα” των χερσαίων πυραύλων της Ρωσίας στο Καλίνινγκραντ, του θύλακα μεγέθους 223 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας και Βαλτικής Θάλασσας. Η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά στην ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας εκεί τα τελευταία χρόνια, όπου διαθέτει 1 αεροπορική και 2 ναυτικές βάσεις.
Επιπλέον έχουν μεταφερθεί πολλοί πύραυλοι στο Καλίνινγκραντ οι οποίοι θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στο ΝΑΤΟ και να γιατί. Σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης στα κράτη της Βαλτικής, οι ρωσικοί πύραυλοι στο Καλίνινγκραντ θα μπορούσαν να στοχεύσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ που κατευθύνονται εκεί από την Πολωνία. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει τις ενισχύσεις όταν η Ρωσία θα πραγματοποιούσε εισβολή στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Οι χώρες της Βαλτικής θα χρειάζονταν αυτές τις ενισχύσεις του ΝΑΤΟ για να έχουν μια ευκαιρία, όσο μικρή και αν ήταν, να σταματήσουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρωσικό στρατό.
Ο ρωσικός στρατός σήμερα είναι μικρότερος από ό, τι ήταν κάποτε, αλλά είναι «περισσότερο από επαρκή για να διασπάσει οποιαδήποτε άμυνα θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι στρατοί της Βαλτικής», σημείωσε μια μελέτη της RAND Corporation το 2016.
Το Ρωσικό Ναυτικό
Σε πολλές περιπτώσεις το 2015 και το 2016, ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν SS-N-30 Kalibr πυραύλους από τη Κασπία Θάλασσα πλήττοντας στόχους στη Συρία 1.000 μίλια μακριά.
Παρόμοια με τον αμερικανικό πύραυλο Tomahawk, οι Kalibrs θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική ή από πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο.
Το ρωσικό ναυτικό έχει μειωθεί από τη σοβιετική εποχή και είναι πλέον κατάλληλο για την παράκτια άμυνα και την περιφερειακή προβολή ισχύος, αλλά το Κρεμλίνο δεν χρειάζεται μεγάλο ναυτικό για να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους.
Από την άλλη τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ με πυραύλους Tomahawk θα μπορούσαν εύκολα να πλήξουν τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας και να χτυπήσουν το κέντρο της κυβερνητικής εξουσίας, από μια σημαντική απόσταση.
Εν ολίγοις, ο πόλεμος θα ήταν χαοτικός, βάναυσος και τρομερός.