Η δωρεά της Μίνας Σπυροπούλου – Καρέλια και τα παπούτσια με το Νο… 45
Λεπτομέρειες για τις κρουαζιέρες που πραγματοποιούσε με αγόρια που φιλοξενούνταν στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» ο πατέρας Αντώνιος έδωσε θείος του 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου στη δομή.
Σύμφωνα με όσα λέει ο θείος του 19χρονου ο πάτερ Αντώνιος επέλεγε ο ίδιος ποια παιδιά θα τον συνόδευαν στις κρουαζιέρες αυτές, τα οποία ως επί το πλείστον τύγχανε να ήταν αγόρια.
«Πέρασε πανεπιστήμιο και επειδή πέρασε επαρχία του λέει
“ε τι να πας τώρα εκεί κάτσε εδώ, θα σε βάλω εγώ με υποτροφία στην Καλών Τεχνών, θα κάνεις εικονογραφίες στις εκκλησίες.
Τι θέλεις τώρα να τρέχεις στις επαρχίες;”…
και δεν τον έβαζε πουθενά και τον είχε και δούλευε αποθηκάριος» λέει ο θείος του 19χρονου, αναφορικά με τα όσα έταζε ο πάτερ Αντώνιος στον ανιψιό του.
Περιγράφει επίσης ένα περιστατικό, καθώς την περίοδο των Χριστουγέννων εργαζόμενοι της ΜΚΟ δεν επέτρεψαν στους συγγενείς των παιδιών να τα επισκεφθούν με την πρόφαση των συνεπειών – τιμωριών.
«Τους είπαμε “χριστουγεννιάτικα τα έχετε τιμωρία;” και μας απάντησαν πως πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες. Πήραν τα δώρα και μας έδιωξαν» καταλήγει ο μάρτυρας.
Η δωρεά Καρέλια
Για τη δωρεά της στην Κιβωτό του Κόσμου και τη στάση του πατέρα Αντώνιου, μίλησε η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, η χήρα του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.
Η Μίνα Σπυρπούλου – Καρέλια, η οποία αποφάσισε το 2018, μαζί με την κόρη της Ιωάννα, να δωρίσει στην «Κιβωτό» ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα στην Καλαμάτα, είπε στo iefimerida.gr πως «δωρίσαμε το σπίτι μας στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία».
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη δωρεά στην Κιβωτό και ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε το πρώτο σπίτι ώστε να είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Φτιάξαμε γραφεία παιδαγωγών, γραφείο με computer, μεγάλη τραπεζαρία, playroom, επαγγελματική κουζίνα, πυρόσβεση κτλ.» σχολίασε η Σπυροπούλου – Καρέλια, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση που επέδειξαν ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του, κατά τη διάρκεια των εργασιών.
«Δεν μπορούσα ούτε να τους βρω στο τηλέφωνο να συνεννοηθούμε για τα τεχνικά θέματα του σπιτιού.
Μέχρι που μια μέρα με πήρε τηλέφωνο η πρεσβυτέρα, γιατί αυτή έκανε κουμάντο και μου ζήτησε στο ακίνητο να φτιάξουμε και αρχαίο θέατρο. Της εξήγησα ότι εμείς φτιάχνουμε χώρο για τα παιδιά και ότι υπάρχει πνευματικό κέντρο στην πόλη όπως και το κάστρο, αν θέλουν να τα πηγαίνουν.
Τότε μου έκλεισε το τηλέφωνο. Εγώ νόμισα ότι κόπηκε η γραμμή και ξαναπήρα αλλά απάντησε ο οδηγός τους – γιατί είχαν οδηγούς παιδιά που είχαν μεγαλώσει στις δομές- και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί ήταν απασχολημένη.
Επειδή δεν μου άρεσε καθόλου αυτή η συμπεριφορά μίλησα με τον δικηγόρο μου και ζητήσαμε το ακίνητο πίσω. Αυτοί βέβαια δεν το έδωσαν γιατί δεν είχαμε σκεφτεί να έχουμε τέτοιο όρο στη δωρεά. Τότε – πριν ακόμα πάρουν τις άδειες – έφεραν τα πρώτα παιδιά στην Καλαμάτα για να μην χάσουν το σπίτι».
Άλλο ένα γεγονός που προξένησε εντύπωση στην κ. Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια ήταν το γεγονός πως, όταν τα περασμένα Χριστούγεννα αποφάσισε να προσφέρει ρούχα και παπούτσια στα παιδιά αξίας 10.000 ευρώ, οι υπεύθυνοι της δομής της ζήτησαν παπούτσια νούμερο 45! «Τους έστειλα τα χρήματα για τα ρούχα και τα παπούτσια αφού πρώτα είχα ζητήσει να μάθω πόσα παιδιά ήταν εκεί και τα μεγέθη των ρούχων και των παπουτσιών. Από το ποσό αυτό ξόδεψαν μόνο 3.800 ευρώ. Όταν το έμαθα ζήτησα να επιστραφούν τα υπόλοιπα χρήματα όπως και έγινε. Στα νούμερα παπουτσιών μου είχαν ζητήσει και νούμερο 45 και τους λέω ποιο παιδί φοράει 45;
Μας είχαν πει ότι θα φιλοξενούν παιδιά από 5 έως 15 ετών κορίτσια και αγόρια, αλλά έφεραν μόνο αγόρια.
Τότε μου είπαν ότι έχουν και μεγαλύτερα παιδιά» ανέφερε η κ. Σπυροπούλου – Καρέλια, η οποία κατέληξε λέγοντας:
«Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές οι οποίες δόθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί».