Σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών απαιτήσεων εμμένει ο Τσαβούσογλου
Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να επανεκκινήσουν με τον 61ο γύρο οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από την πρόσκληση που απηύθυνε προς την ελληνική πλευρά η τουρκική και την αποδέχθηκε η Αθήνα – εφόσον ασφαλώς δεν θα υπάρξει αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της Άγκυρας, όπως συνέβη τον Οκτώβριο.
Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το «μακρινό» 2002. Άνθρωποι που ήταν στις διερευνητικές το 2002 – 2003 ανέφεραν μάλιστα ότι οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, για να καταρρεύσουν οι συνομιλίες το Μάρτιο του 2016.
Διαπραγματευτής για την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010, ενώ από την απέναντι πλευρά διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.
Το διπλωματικό παρασκήνιο από ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ και ο ρόλος της Αλβανίας
Προφανώς και δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διάλογο που επισημοποιήθηκε και οριστικοποιήθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών μετά την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα πρέπει «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να ορίσουμε ημερομηνίες».
Το κλίμα διαμορφώθηκε μέσω των διεθνών διπλωματικών καναλιών όπως έδειξε η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει επαφές με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καθώς και των επαφών Τσαβούσογλου με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο μάλιστα χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες στη Λισαβόνα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προειδοποίησαν την Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», ενώ την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο δήλωνε ότι η ΕΕ περιμένει την έναρξη των συνομιλιών ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Κόστα υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι στόχος της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ είναι το Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει αλλάξει το κλίμα και η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις να μην γίνει στη βάση της επιβολής κυρώσεων αλλά μιας άλλης ατζέντας και σχέσης με την Τουρκία.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για συνάντηση στα Τίρανα μεταξύ του Νίκου Δένδια και Τούρκου ομολόγου του και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση στην Αλβανική πρωτεύουσα.
Άλλωστε καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι o πρωθυπουργός της Αλβανίας βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα όπου είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια ερχόμενους ουσιαστικά από την Άγκυρα ύστερα από διήμερο ταξίδι κατά το οποίο είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία.
Την ώρα που Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να προσφύγουν στην Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ βρίσκεται στην ελληνική βουλή για κύρωση η επέκταση στο Ιόνιο των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.