Στο crime and study έχουμε πει πολλές φορές ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι στημένος και εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς. Θεωρούμε δεδομένη την χρήση πυρηνικών όπλων το προσεχές διάστημα. Σας παραθέτουμε μερικές πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί με την μέθοδο άντλησης ανοικτών πηγών και προσπαθήστε να διαβάσετε τι κρύβετε πίσω από τις λέξεις.
Διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το τέλος του πολέμου καθώς η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως αν αποτύχουν θα δώσει διορία τριών ημερών έως ότου εκκενωθούν οι περιοχές που θα ριχθούν τα πυρηνικά.
Αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαπραγματεύονται για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, οι διαβουλεύσεις έχουν μεταφερθεί από τη Λευκορωσία στην Τουρκία.
Τα κύρια θέματα των διαπραγματεύσεων τους είναι η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου και η υπογραφή συμφωνίας για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Μακρόν επινόησε το σχέδιο για αυτές τις μυστικές διαπραγματεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από την τέταρτη ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, άσχετα αν στα διεθνή ΜΜΕ δεν προβάλλονται.
«Θέλουμε να φτιάξουμε τον κόσμο μαζί. Ένας κόσμος που θα αποδώσει δικαιοσύνη για την Ουκρανία και τον λαό της. Ένας κόσμος που θα εξυπηρετεί την κοινή μας επιθυμία να δούμε μια Ευρώπη ενωμένη, ενωμένη και αλληλεγγύη. Ένας κόσμος που θα δημιουργήσει έναν χώρο σταθερότητας και ασφάλειας για όλους», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στη Γαλλία, τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους της για να κερδίσουν τον πόλεμο. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει», τόνισε ο Μακρόν.
7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 15:30 προτείνεται στις διαπραγματεύσεις το κορεάτικο σενάριο
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός «κορεατικού σεναρίου» στον πόλεμο με τη Ρωσία, προσπαθώντας να γίνει σαν τη Νότια Κορέα και ελπίζοντας στην απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών.
Όμως, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, το «κορεατικό σενάριο» είναι αδύνατο, γιατί η Ρωσία είναι «ένα κράτος με πλήρη κυριαρχία και με το πιο τρομερό όπλο, τα πυρηνικά». Απείλησε επίσης ότι η Ουκρανία θα «διαιρεθεί σε μέρη».
“Η Ουκρανία δεν είναι Κορέα. Δεν θα υπάρξουν παραλληλισμοί, ξένες ιστορίες και σενάρια που επιβάλλονται απ έξω. Οι συντεταγμένες της κίνησης του “ρωσικού πολεμικού σχεδίου” έχουν οριστεί, δεν προβλέπονται αλλαγές, οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας εργάζονται, Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας απάντησε στη δήλωση του Μεντβέντεφ Αλεξέι Ντανίλοφ.
Η Μόσχα θέλει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.
Ο Γραμματέας του NSDC Oleksiy Danilov είπε ότι η Ρωσία αρχίζει να «ικετεύει» για διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια μεσάζων, αλλά η Ουκρανία πρότεινε 4 απλά αιτήματα ως απάντηση.
“Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει πλήρως τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, δεν υπάρχει κανένα μυστικό σε αυτό.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η Ουκρανία προβάλλει 4 μάλλον απλές απαιτήσεις για τη Ρωσία:
Απελευθερώστε όλα τα ουκρανικά εδάφη που είναι τώρα προσωρινά κατεχόμενα.
Να πάνε σε ουκρανικές φυλακές μέσω διεθνούς δικαστηρίου εκείνοι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τον πόλεμο, που σκοτώνουν τα παιδιά, ηλικιωμένους, γυναίκες και που δεν έχουν καμία σχέση με στρατιωτικές υποθέσεις(δηλαδή ο Πούτιν και τα κυβερνητικά του στελέχει).
Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ευθύνη και ρήτρα απέναντι σε ότι συμφωνηθεί
Ο Ουκρανός Ντανίλοφ σημείωσε ότι η αποδοχή των όρων των τρομοκρατών είναι απολύτως απαράδεκτο πράγμα.
“Αυτός ο παραλογισμός που συμβαίνει σήμερα πρέπει να τελειώσει αργά ή γρήγορα. Αυτό πρέπει να είναι το τέλος του. Όταν κάποιοι από εμάς πιστεύουν ότι πρέπει να μπούμε σε κάποιο πλαίσιο ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι με τον Πούτιν, φυσικά, ναι, αλλά πρώτα ο Πούτιν πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει η χώρα μας. Δεν λειτουργεί διαφορετικά», τόνισε ο Ντανίλοφ.
3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 18:00 Ο Λαβρόφ λέει ότι όλοι θέλουμε μια ειρήνη
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «όλοι θέλουμε» να τελειώσει ο πόλεμος με την Ουκρανία. Ωστόσο, ο παράγοντας χρόνος δεν είναι ο κύριος σε αυτό το θέμα.
«Όλοι θέλουν να τελειώσει η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά αυτό που έχει σημασία εδώ δεν είναι ο χρόνος, αλλά η ποιότητα των αποτελεσμάτων για τον ρωσικό λαό», είπε.
Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα σκοπεύει να ωθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα σε ασφαλή απόσταση για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς λάβει η Ουκρανία, τόσο περισσότερα ρωσικά στρατεύματα θα προχωρήσουν στα ζωτικά της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός υποστηρίζει ότι κανείς δεν προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Την ίδια στιγμή κατά τη γνώμη του ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν αισθάνεται ανεξάρτητη προσωπικότητα αλλά χειραγωγείται από έξω. Πρόσθεσε ότι η θέση πως η Ρωσία αρνείται να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία είναι ψέμα και η Μόσχα «θα συνεχίσει να τη διαψεύδει».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θυμήθηκε και τη Μολδαβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση φέρεται τώρα να κοιτάζει αυτή τη χώρα για τον ρόλο της «επόμενης Ουκρανίας» και η πρόεδρός της Μάγια Σαντού είναι «έτοιμη σχεδόν για τα πάντα».
Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις αναφορές ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς πρόσφερε στο Κρεμλίνο το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου που εκπονήθηκε για λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σον Ντέιβιτ, δήλωσε ότι η αναφορά της ελβετικής-γερμανικής εφημερίδας Neue Z?rcher Zeitung (NZZ) ήταν ψέματα.
Νέο σχέδιο ειρήνης
Το ρωσικό Telegram διαδίδει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο φέρεται να παραδόθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ανεπίσημα από τον επικεφαλής της ενδιάμεσης χώρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα στα σύνορα για επτά χρόνια 2023 – 2030, μετά θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για τη μεταφορά της Κριμαίας στην Ουκρανία. Το ORDLO θα παραμένει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας για επτά έως δέκα χρόνια χωρίς επίσημη αναγνώριση αυτών των εδαφών ως ρωσικών, μετά την οποία το καθεστώς αυτών των εδαφών θα πρέπει να διευθετηθεί με την Ουκρανία. Δημιουργείται μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Προβλέπεται η έκδοση εγκληματιών πολέμου στην Ουκρανία και αποζημιώσεις.
Παράλληλα, για να σώσει το πρόσωπο του ο Πούτιν απέναντι στον Ρώσικο λαό προσφέρθηκε μετά την απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα, καθυστέρηση ενός έτους με την εφαρμογή άλλων αποφάσεων. Υποτίθεται ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα μπορέσει να το κηρύξει ως «νίκη», κάτι που θα επιτρέψει στον ίδιο ή στον «διάδοχό του» να εκλεγεί πρόεδρος το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία έχει εγγυημένη ένταξη στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 2024.
Υποτίθεται ότι αυτές οι προτάσεις δεν έχουν σταλεί ακόμη στην Ουκρανία και δόθηκαν στη Ρωσία για να τις δει. Σε περίπτωση άρνησης του Πούτιν, υποτίθεται ότι όλα τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία θα προμηθεύονται στην απαιτούμενη ποσότητα για να νικήσουν τα ρωσικά στρατεύματα σε ολόκληρη την Ουκρανία εντός των συνόρων..
Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν ακόμη να ζητήσουν από την Ουκρανία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο μετά την παύση των εχθροπραξιών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι από τους παγκόσμιους ηγέτες προσπαθούν να ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να αμβλύνουν τη θέση τους υπέρ των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ο Ταγιάνι είναι σίγουρος ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία μόνο εάν σταματήσουν οι μάχες και οι βομβαρδισμοί.
“Μια συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο εάν η Ρωσία αποφασίσει να σταματήσει τις εχθροπραξίες, εάν αποφασίσει να σταματήσει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς αμάχων και στρατηγικών στόχων. Μόνο τότε η Ευρώπη θα μπορέσει να ζητήσει από την Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις”, είπε ο Ταγιάνι.
13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 19:00. Η Ρωσία θέλει χωρίς μεσάζοντες
Το Ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «την καλύτερη επιλογή». Οι μεσολαβητές που εκπροσωπούνται από τη Δύση συχνά επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους και προσπαθούν να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων όχι για να επιλυθεί η σύγκρουση, πιστεύει ο Ρώσος διπλωμάτης
Εάν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, πιθανότατα θα είναι άμεσες και χωρίς τη συμμετοχή μεσάζοντα, δήλωσε στο TASS ο Αλεξέι Πόλτσουκ, διευθυντής του δεύτερου τμήματος των χωρών της ΚΑΚ του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. “Εάν και όταν επαναληφθούν αυτές οι επαφές, πιθανότατα θα είναι επίσης άμεσες. Και αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή”, είπε.
Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι, όπως δείχνει η πρακτική, οι δυτικοί μεσολαβητές συχνά φέρεται να επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους και προσπαθούν να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων όχι για να επιλύσουν τη σύγκρουση, αλλά για τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Άλλαξε θέση η Τουρκία.
Η Τουρκία άλλαξε την προσέγγισή της σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας και τώρα είναι ξεκάθαρα υπέρ της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ.
Ο διπλωμάτης είπε ότι από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για μια «ειρηνική διευθέτηση».
«Όλα ξεκίνησαν με προσεγγίσεις σχετικά με τις ανθρωπιστικές εκεχειρίες, «η ειρήνη είναι πάνω από όλα» και τώρα η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα ορατή σχετικά με την ανάγκη σεβασμού της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Οι τελευταίες δηλώσεις επίσημων εκπροσώπων της τουρκικής πλευράς δείχνουν ξεκάθαρα την κατανόηση της ανάγκης απελευθέρωσης όλων των ουκρανικών εδαφών», τόνισε.
12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 18:00. Ο Ερντογάν τηλεφωνήσει ξανά
Ο Τούρκος Διαμεσολαβητής Σερέφ Μαλκότς ανακοίνωσε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ομολόγων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Τούρκος Διαμεσολαβητής είπε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον Ερντογάν να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε το αίτημα.
«Εάν μπορέσουμε να πετύχουμε την αμοιβαία ανταλλαγή τραυματιών στη Ρωσία ή την Ουκρανία, την ανταλλαγή παιδιών ή γυναικών, αυτή θα είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτής της συνάντησης», είπε ο Μάλκοχ. Πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνάντηση των Διαμεσολαβητών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Άγκυρα.
Πρόσθεσε ότι η τουρκική προεδρική διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.
“Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι ο πρόεδρός μας θα έχει τηλεφωνική συνομιλία τόσο με τον κ. Ζελένσκι όσο και με τον κ. Πούτιν σήμερα ή αύριο για αυτό το θέμα. Μετά από αυτό, εξαρτάται από εμάς. Θα συντονιστούμε μαζί”, είπε ο Τούρκος Διαμεσολαβητής.
10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 18:00 Τουρκία για την ουκρανική φόρμουλα ειρήνης
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την υποστήριξή του για τη «φόρμουλα ειρήνης» που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο του 2022.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί από την αρχή να επιτύχει τόσο κατάπαυση του πυρός όσο και διαρκή ειρήνη.
“Φυσικά, στόχος μας είναι μια διαρκής ειρήνη και μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο”, είπε.
“Αλλά υπάρχουν νέες συνθήκες και πραγματικότητες. Η Ρωσία εκφράζει τώρα την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις και (ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ) Ζελένσκι πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων. Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε αυτό το σχέδιο και συνεχίζουμε το έργο μας”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία προσπαθεί να επιβάλει τη διαίρεση της Ουκρανίας σύμφωνα με το «κορεατικό» σενάριο μιας ειρηνικής διευθέτησης.
“Μας προσφέρεται τώρα η κορεατική έκδοση. Ο λεγόμενος υπό όρους 38ος παράλληλος. Εδώ είναι τέτοιοι Ουκρανοί, και εδώ δεν είναι τέτοιοι Ουκρανοί. Οι Ρώσοι τώρα θα εφεύρουν οτιδήποτε. Ξέρω σίγουρα ότι μία από τις επιλογές που μπορούν να μας προσφέρουν, – αυτό είναι το 38 παράλληλο, είπε ο Danilov.
Κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνούσε σε ένα τέτοιο σενάριο.
5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 18:00. Ρωσική μπλόφα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να επιβάλει «κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια της εορτής των Χριστουγέννων.
Ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, τόνισε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» μπορεί να ξεκινήσει όταν ο Ρώσος επιτιθέμενος εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας.
Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα, μόνο τότε θα ξεκινήσει μια προσωρινή εκεχειρία. Αφήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας, τόνισε ο Podolyak.
Ο σύμβουλος του επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου υπενθύμισε επίσης ότι η Ουκρανία δεν επιτίθεται σε ξένο έδαφος και δεν σκοτώνει τον άμαχο πληθυσμό, όπως κάνει η Ρωσία, και καταστρέφει μόνο μέλη του στρατού κατοχής στο έδαφός της.
Φυσικά, πρόκειται για μια χειρονομία αποκλειστικά προπαγάνδας. Και τίποτα περισσότερο. Η Ρωσία προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μειώσει τουλάχιστον προσωρινά την ένταση των μαχών και την ένταση των επιθέσεων στα κέντρα επιμελητείας της προκειμένου να κερδίσει χρόνο για πρόσθετη κινητοποίηση, κατασκευή οχυρώσεων μεγάλης κλίμακας στα κατεχόμενα και ανασυγκρότηση του στρατού. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με το ένα ή το άλλο στρατιωτικό μέσο. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιήθηκαν τυπικά τεχνάσματα πληροφόρησης, τόνισε ο Ποντόλιακ.
Ο σύμβουλος του επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου πιστεύει ότι η Ρωσία θέλει να δείξει δήθεν ανθρωπιστικές προσεγγίσεις στον πόλεμο και να προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, με αυτόν τον τρόπο η Ρωσική Ομοσπονδία επιδιώκει άμεσες διαπραγματεύσεις και την υιοθέτηση του ρωσικού τελεσιγράφου με μια νέα γραμμή διαχωρισμού.