«Θα υπάρξει άμεση απάντηση»
Ευθύ μήνυμα προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να μην προμηθεύσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς το καθεστώς του Κιέβου απεύθυνε η Ρωσία λέγοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα έχουν περάσει την «κόκκινη» γραμμή, με τον Ρώσο πρόεδρο να καλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την Δευτέρα.
Ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε τις δυτικές χώρες ότι η προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς και προηγμένων όπλων στην Ουκρανία «θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι έτοιμες για απάντηση.»
«Όσον αφορά τις “κόκκινες γραμμές”, τις έχουμε ήδη ορίσει. Πρώτα απ ‘όλα, αυτές είναι οι παραδόσεις όπλων μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο.
Συγκεκριμένα μέτρα απάντησης στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου θα καθοριστούν μετά από ενδελεχή ανάλυση της εξελισσόμενης κατάστασης», δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διευθυντής του δεύτερου τμήματος CIS του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Alexey Polischchuk. .
Η Ρωσία έχει επαρκή εργαλεία για να εφαρμόσει τα αντίποινα αυτά, είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση εκεί τον Φεβρουάριο, προμηθεύοντας περισσότερες από 800.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ στο Κίεβο – τα τρία τέταρτα της συνολικής ποσότητας που παραδόθηκαν από όλες τις δυτικές χώρες , σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του Πενταγώνου.
Την Παρασκευή, ο κύριος αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει άμεσα στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι σύμμαχοί μας δεν δέχονται επίθεση, δεν πρόκειται να εμπλακούμε άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση είτε βάζοντας αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία είτε επιτιθέμενοι στις ρωσικές δυνάμεις», επανέλαβε ο Πατέλ.
Η Ουάσιγκτον προμήθευσε την Ουκρανία με προηγμένους κατευθυνόμενους πυραύλους συστήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων (GMLRS), οι οποίοι εκτοξεύονται από εκτοξευτές πυραύλων υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 80 χιλιόμετρα.
Οι εκτοξευτές HIMARS μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση τακτικών πυραύλων ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να έχουν βεληνεκές έως και 300 χλμ. πυραύλους που ζήτησε το Κίεβο πριν δύο ημέρες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία έχει υποσχεθεί να μην χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους για να χτυπήσει την ίδια τη Ρωσία, αλλά όχι την Κριμαία, που δεν την θεωρούν μέρος της Ρωσίας.