Χοντραίνει η υποβόσκουσα κόντρα Ιρανών και Τούρκων με αφορμή δηλώσεις του Ερντογάν που “ξεχειλίζουν” απο νεο-Οθωμανική επίδειξη ισχύος
Ραγδαία επιδείνωση έχουμε στις ιρανο-τουρκικές σχέσεις μετά το χθεσινό tweet του Ιρανού ΥΠΕΞ κατά των δηλώσεων Ερντογάν στο Μπακού, ο οποίος επικαλέστηκε αλυτρωτικούς ισχυρισμούς, που αφορούσαν ιρανικό έδαφος.
Η Τουρκία κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη για εξηγήσεις, ως αντίποινα για την κριτική της Τεχεράνης στις δηλώσεις του Ερντογάν.
«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε στον Ιρανό πρέσβη στην Άγκυρα τη δυσαρέσκειά του για τους αβάσιμους ισχυρισμούς που έκανε η Τεχεράνη εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και αυτό με την σειρά του τον Τούρκο πρέσβη στο Ιράν, Derya Ors, για να διαμαρτυρηθεί για το ανεκδιήγητο ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν, το οποίο η Τεχεράνη θεώρησε ως ευθεία πρόκληση και απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα.
Το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν «απορρίπτονται αφού παρεμβαίνουν σε ιρανικές υποθέσεις, ενώ ζητά από την Άγκυρα να διευκρινίσει την πράξη του Τούρκου προέδρου».
Σύμφωνα με άρθρο μας,ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στο αμφιλεγόμενο ποίημα που ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της «παρέλασης της νίκης» που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν με την ευκαιρία αυτού που Τούρκοι και Αζέροι ονόμασαν ως «νίκη» επί της Αρμενίας.
Ο Άρας είναι ένας ποταμός σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και λέγεται ότι είναι σύμβολο, αυτού που οι Ιρανοί θεωρούν ως διαχωρισμό του Ιρανικού Αζερμπαϊτζάν από τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Το ποίημα του Ερντογάν προκάλεσε οργή σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στο Ιράν, με πολλούς Ιρανούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προειδοποιούν για τις πραγματικές φιλοδοξίες του Τούρκου ηγέτη με όχημα τον «Νεο-Οθωμανισμό» κατά της ιρανικής εδαφικής ακεραιότητας.
Είναι πολύ πιθανό οι δύο «φίλοι» φαινομενικά, Τούρκοι και Ιρανοί επί τόσα χρόνια να γίνουν ξαφνικά «εχθροί», με κύρια αφορμή την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν.
Όλα μπορούν να γίνουν στην κυριολεξία μιας και οι καλές σχέσεις και το οικονομικό “αλισβερίσι” Τεχεράνης και Άγκυρας τόσα χρόνια ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές, αλλά πάντα υπήρχαν υπόγεια σοβαρά προβλήματα τα οποία ήρθαν απότομα στην επιφάνεια λόγω του τουρκικού σχεδίου «εθνικός όρκος» που εφαρμόζουν οι Τούρκοι σε Συρία, Ιράκ και Αρμενία, ενώ το ίδιο επιδιώκουν στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Τώρα με την εισβολή των Τούρκων στα “χωράφια” των Ιρανών στο Ναγκόρνο, η Τεχεράνη έχει οργιστεί παρά πολύ, διότι ο Ερντογάν κινείται άκρως αλαζονικά εντελώς αντίθετα ως προς τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.
Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διενεργεί ως προπομπός πολύ ύποπτων σχεδίων που έχουν να κάνουν με την αναβίωση της Οθωμανικής επιρροής σε όλες τις τουρκόφωνες χώρες, τονίζουν οι Ιρανοί, αλλά και στην διάλυση του ίδιου του Ιράν, το οποίο και αυτό θέλει να βρει διέξοδο στην Μεσόγειο έχοντας τα ίδια ακριβώς σχέδια με την Άγκυρα.