Η όποια επιλογή μας είναι δεδομένο ότι θα πρέπει γίνει προκειμένου η χώρα μας να ανασχέσει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο
Ηχώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για προμήθεια φρεγατών. ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία Μ.Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία είτε κατέθεσαν είτε εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ένα τέτοιο συμβόλαιο αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν άλλωστε αναμενόμενο ότι θα συγκέντρωνε αρκετούς υποψήφιους “μνηστήρες”.
Με ποιο όμως κριτήριο η χώρα μας θα πρέπει να επιλέξει την χώρα υλοποίησης του προγράμματος προμήθειας των φρεγατών της . Σίγουρα θα πρέπει να γίνει ένα σωστό “πάντρεμα” γεωπολιτικών συμφερόντων μας σε συνάρτηση με τις βέλτιστες επιχειρησιακές δυνατότητες που θα έχουν οι νέες μας φρεγάτες.
Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και μία τρίτη παράμετρος, η οποία εκτιμώ ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αυτή λέγεται timing, ή αλλιώς χρονική συγκυρία. Και εξηγώ.
Η όποια επιλογή μας είναι δεδομένο ότι θα πρέπει γίνει προκειμένου η χώρα μας να ανασχέσει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο και να εξασφαλίσει την θαλάσσια υπεροχή μας.
Η Τουρκία είναι επίσης δεδομένο ότι με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία , θα συνεχίσει να έχει βλέψεις σε βάρος μας. Η “Γαλάζια πατρίδα” δεν είναι ένα γεωπολιτικό πυροτέχνημα του Ερντογάν αλλά αποτελεί τον νεοωθομανικό, θαλάσσια κοπής, τρόπο έκφρασης της θεωρίας του “ζωτικού χώρου” του Ratzel.
Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν , έχει διαποτίσει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας , αφού απλοί βουλευτές διαφόρων κομμάτων και όχι μόνο του AKP, εκφράζονται με τρόπο που υποδηλώνει ότι θεωρούν τη χώρα τους υπερδύναμη, ισάξια με την Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Μόλις πρίν λίγες ημέρες στο κρατικό κανάλι TRT1 εμφανίστηκε χάρτης με περιοχές-χώρες οι οποίες σύμφωνα με τους Τούρκους το 2050 θα ανήκουν στη σφαίρα επιρροής τους. Ανάμεσα σε αυτέ τις χώρες ανήκουν μεταξύ πολλών άλλων η Ελλάδα και η Κύπρος.
Μάλιστα η τουρκική βουλιμία εντάσσει μεταξύ αυτών αρκετές περιοχές που ανήκουν τώρα στη Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ρωσική δυσαρέσκεια. Και να φανταστεί κανείς αυτά τα κάνει η Τουρκία την ώρα που με τη Ρωσία την παρούσα χρονική περίοδο “συνυπάρχουν” σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ έχει αγοράσει και τους S-400 από αυτήν
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν προκειμένου να καταδείξω ότι η τουρκική απειλή θα συνεχίσει να υφίσταται και δεν είναι κάτι που θα τερματιστεί, τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύουμε διαρκώς την αποτρεπτική μας ικανότητα, χτίζοντας νέες συμμαχίες και ενισχύοντας τις υπάρχουσες. Συνεπώς τα όποια εξοπλιστικά προγράμματά μας θα πρέπει να διέπονται από την παραπάνω λογική.
Η Τουρκία την παρούσα φάση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διεθνώς, ενώ στο εσωτερικό της αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να “αντιμετωπίσει¨τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει πάρα πολλές και σοβαρές διαφωνίες και ζητήματα προς “επίλυση¨, ενώ σειρά έχει και η ΕΕ.
Συνεπώς η όποια απόφασή μας για την προμήθεια των φρεγατών δεν θα πρέπει να ληφθεί την παρούσα χρονική περίοδο, αλλά να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Αμερικανοτουρκικά και Ευρωτουρκικά και μετά να αποφασίσουμε. Εκτιμώ ότι μετά από 2-3 μήνες θα έχουν σχηματοποιηθεί οι εξελίξεις στα παραπάνω ζητήματα, οπότε αναλόγως θα κινηθούμε αναφορικά με την επιλογή μας για τις φρεγάτες. Ο χρόνος είναι υπέρ μας.
Η Γαλλία αναμένουμε να πιστοποιήσει την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα θέση της στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής που ακολουθεί, οπότε και θα πρέπει να παραμείνει στο “παιγνίδ騔 των φρεγατών μέχρι τέλους, αφού είναι πραγματική σύμμαχος της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια
Η Γερμανία μέχρι τότε θα έχει ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με την επιβολή ή όχι κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ θα συνεχίσει την επιβολή εμπάργκο ή όχι προς την Τουρκία , αναφορικά με τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Η Μ.Βρετανία επίσης θα ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το Κυπριακό , κατά την άτυπη πενταμερή στην οποία θα προσέλθει.
Οι ΗΠΑ επίσης θα δώσουν δείγμα γραφής κατά πόσο εννοούν να πιέσουν την Τουρκία προκειμένου να την επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Ωστόσο και αυτές λόγω των έξοχων σχέσεων που έχουμε αναπτύξει, αλλά και της τεράστιας γεωπολιτικής τους βαρύτητας που έχουν θα πρέπει να παραμείνουν στο “παιγνίδ騔 των φρεγατών μέχρι τέλους
Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία συνεχίζει να εκτραχύνεται και θα σχηματοποιηθεί ακόμη περισσότερο μετά από 3 μήνες.
Τέλος από επιχειρησιακής άποψης οι νέες φρεγάτες μας εκτός των βασικών χαρακτηριστικών τους,θα πρέπει να έχουν μεγάλες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, καθώς και να είναι φορείς βλημάτων θαλάσσης-Θαλάσσης και Θαλάσσης-εδάφους πολύ μεγάλου βεληνεκούς