Ο κορωνοϊός φέρνει τα πάνω- κάτω: Έκκληση της Κομισιόν να επιτρέψουν οι χώρες την είσοδο μεταναστών “εποχιακών αγρεργατών” για να βοηθήσουν στη συγκομιδή
Απίστευτες καταστάσεις εν μέσω της πανδημίας και αφού η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κρίση στον Έβρο, καθώς η Ευρώπη ζητά τώρα να ανοίξουν τα σύνορα ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες. Πρωτόγνωρα φαινόμενα και συμπεριφορές φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού σε όλους τους τομείς. Ακόμη και στην αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων από την Ευρώπη.
Μετατρέπουν την Κρήτη σε νέα “Μόρια”: Πρώτος σταθμός η Ελλάδα για μετανάστες από Λιβύη
Η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών είναι γεγονός, και υλοποιείται με τον πλέον “σκιώδη” τρόπο. Η Κομισιόν προτρέπει τις χώρες της ΕΕ να ανοίξουν τα σύνορά τους και οι λαθρομετανάστες που εδώ και ένα μήνα προσπαθούσαν να εισβάλουν στην Ελλάδα και τους απωθούσαν οι ακούραστες ελληνικές αρχές να λάβουν καθεστώς “οικονομικού μετανάστη”, και δη, με έτοιμη εργασία!
Από τα κλειστά σύνορα, τα μηνύματα στις γλώσσες τους προκειμένου να τους αποτρέψουν να έρθουν στα ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρώπη – φρούριο, τώρα η Κομισιόν απευθύνει έκκληση να επιτρέψουν οι χώρες την είσοδο μεταναστών εποχιακών αγρεργατών για να βοηθήσουν στη συγκομιδή.
Η ίδια Κομισιόν που δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα για να βοηθήσει την Ελλάδα στη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στοιβαγμένοι παρά την εξάπλωση της επιδημίας στα ελληνικά νησιά.
Οι 27 χώρες μέλη έχουν επαναφέρει τους μεθοριακούς ελέγχους για να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, όμως ως αποτέλεσμα καθυστερεί ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και το πέρασμα των διασυνοριακά μετακινούμενων εργαζομένων.
Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ζήτησε από τις χώρες να μειωθεί στα 15 λεπτά ο χρόνος που χρειάζονται να περάσουν από τα σύνορα τα οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα και σήμερα διαπίστωσε ότι η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί. Ωστόσο στα σύνορα με την Ουγγαρία παραμένουν οι τεράστιες ουρές, μήκους έως και 4 χιλιομέτρων.
Έρχονται κύματα προσφύγων από τη Λιβύη – Έλληνας αξιωματούχος: “Δώσαμε λιμάνι για αποβίβαση μεταναστών”
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατοικούν σε μια χώρα της ΕΕ αλλά εργάζονται σε μια άλλη. Μεταξύ αυτών είναι και εργαζόμενοι σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως στην υγεία, στην αστυνομία και στις μεταφορές. Στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία ζουν στο Βέλγιο ή τη Γαλλία.
Παράλληλα, η Επιτροπή επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το θέμα των εποχιακών εργατών, ιδίως στα αγροκτήματα, οι οποίοι θα πρέπει να περιληφθούν επίσης στην κατηγορία των απαραίτητων εργαζομένων και να τους επιτραπεί να ταξιδεύουν. Ενθάρρυνε μάλιστα τις χώρες να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους για τις διαφορετικές ανάγκες που έχει η καθεμιά.
Η Γαλλία και η Γερμανία μαζί υποδέχονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 εποχιακούς αγρεργάτες και εξετάζουν το πώς θα γίνει η συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Ντιντιέ Γκιγιόμ έκανε έκκληση να σχηματιστεί ένας «σκιώδης στρατός» εργαζομένων σε άλλους τομείς οι οποίοι απολύθηκαν λόγω της κρίσης από τις δουλειές τους, ώστε να βοηθήσουν στα χωράφια. Όμως η μεγαλύτερη γεωργική ένωση της Ευρώπης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν πρόθυμοι ή ικανοί να καλύψουν το κενό.
Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι νομιμοποιούν τους παράνομους μετανάστες παρουσιάζοντάς τους ως “εποχιακούς εργάτες”, με σκοπό να αναλάβουν εργασίες στη συγκομιδή προϊόντων. Είναι προφανές πως η κίνηση αυτή της Κομισιόν, πέρα από το ότι προτρέπει περισσότερους αλλοδαπούς να προχωρήσουν στα σύνορα της Ευρώπης, και άρα της Ελλάδας, δημιουργεί απειλές για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την εσωτερική ασφάλεια.