“Φωτιά” μεγάλη έχει ανάψει για τον Ερντογάν στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης από τους εξαγριωμένους φοιτητές
Ημέρα με την ημέρα, η τουρκική κυβέρνηση χάνει το παιχνίδι με το πανεπιστήμιο Boğaziçi, που θεωρείται προπύργιο των φιλελευθέρων ιδεών στην Τουρκία, με το σενάριο να αρχίζει να μοιάζει σιγά-σιγά με μια πιθανή την εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος της Άγκυρας.
Οι αρχές απαγόρευσαν τις νέες διαμαρτυρίες χιλιάδων φοιτητών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, συνέλαβαν 14 ακόμη φοιτητές, ενώ 22 επιπλέον είχαν συλληφθεί, εχθές Τρίτη.


Η δικαιολογία της απαγόρευσης συγκεντρώσεων κατά των φοιτητών, που παρόλα αυτά ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν ξανά έξω από το πανεπιστήμιο Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, ήταν οι κίνδυνοι για την πανδημία COVID-19.

Το ζήτημα όμως έχει ήδη ξεφύγει, αφού πληροφορίες θέλουν φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα να συρρέουν, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το στυγνό τουρκικό καθεστώς περισσότερο, παρά για το θέμα του “άεργου” Πρύτανη που διορίστηκε από το γραφείο του προέδρου Ερντογάν.

Τα πράγματα στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι όπως παρουσιάζονται, διότι η τουρκική νεολαία σε συντριπτικό ποσοστό απεχθάνεται το καθεστώς Ερντογάν, που έχει γυρίσει τη χώρα στον ισλαμικό μεσαίωνα των φανατικών Ιμάμηδων.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Ali Yerlikaya, ανακοίνωσε ότι απαγορεύθηκαν όλες οι συναντήσεις, πορείες και οι διαδηλώσεις.

“Οι άνθρωποι πρέπει να ενεργούν λογικά και να αποφεύγουν κάθε συμπεριφορά που θα αποτελούσε έγκλημα”, είπε ο ίδιος χαρακτηρίζοντας την συγκέντρωση των φοιτητών ως “έγκλημα κατά του κράτους”.

Εκατοντάδες Τούρκοι φοιτητές συμμετείχαν σε διαδήλωση αυτή την εβδομάδα για να αντιταχθούν στο διορισμό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενός πρώην αξιωματούχου του κόμματος ως πρύτανη του πανεπιστημίου.

Ο Μελίχ Μπουλού είχε διατελέσει υποψήφιος βουλευτής της περιοχής για το Ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, χωρίς όμως επιτυχία.

Ο διορισμός του Μπουλού μέσω προεδρικού διατάγματος, αντικατέστησε πραξικοπηματικά την προηγούμενη νομοθεσία, η οποία ανέφερε ότι για να διοριστούν πρυτάνεις απαιτείται εκλογική διαδικασία.

Ο Seher Eriş, δικηγόρος των Τούρκων φοιτητών που συνελήφθησαν, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες κακοποιήθηκαν από τις αρχές.

“Η αστυνομία εισέβαλε σε μερικά από τα σπίτια των φοιτητών σπάζοντας τις πόρτες”, είπε ο δικηγόρος.

Ο νέος Πρύτανης υποστήριξε την καταστολή της αστυνομίας σε συνέντευξή του στο Habertürk, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις των χιλιάδων φοιτητών ως “ωμές προκλήσεις”.

Το πανεπιστήμιο “Μποζάζι” είναι γνωστό και ως προμαχώνας των κοσμικών παραδόσεων της Τουρκίας, που κατοχυρώθηκαν από τον ιδρυτή της χώρας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ορισμένα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στον διορισμό του Μπουλού.

Ο Kemal Kılıçdaroğlu, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι η πρόσληψη ενός κυβερνητικού πρύτανη υποτιμά την ακαδημαϊκή αυτονομία του πανεπιστημίου. “Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι αυτόνομα”. “Η χώρα μας χρειάζεται δωρεάν ακαδημαϊκό χώρο, δωρεάν μελετητές και παραγωγικούς φοιτητές,” τόνισε ο ίδιος.

“Αυτή η ελευθερία και η παραγωγικότητα δεν μπορούν να επιτευχθούν με το διορισμό διαχειριστών», δήλωσε ο Ali Babacan, επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA).

Η Τουρκία με την ανεργία να “σαρώνει” και τους Τούρκους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας σε ποσοστό αύξησης κατά 63% μόνο μέσα σε έξι μήνες, μετατρέπεται ταχύτατα σε «Βενεζουέλα» επαναφέροντας ξανά το σενάριο μιας εσωτερικής εξέγερσης.

Έχουν ειπωθεί πολλά για την Τουρκία ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια περί πιθανών εξεγέρσεων, πτώσης του Ερντογάν, κά, τα οποία προς το παρόν δεν φαίνονται να υλοποιούνται.

Η ουσία όμως της πορείας μιας χώρας σαν την Τουρκία προς τον γκρεμό παραμένει και δεν αμφισβητείται από κανέναν, διότι η Άγκυρα δεν μπορεί να σωθεί πλέον ούτε από το χρήμα είτε του Κατάρ είτε των Κινέζων σε καμία περίπτωση.

Η σημερινή κατ’ επίφαση Τουρκική δημοκρατία, που έχει μετατραπεί σε μια στυγνή ισλαμική δημοκρατία, έχει τεθεί στο στόχαστρο των κέντρων εξουσίας της Ουάσιγκτον.

Ίσως τελικά, οι Τούρκοι φοιτητές να ανάψουν αυτήν την μεγάλη φωτιά στον Τούρκο πρόεδρο (την οποία τόσοι πολλοί επιθυμούν), διότι ο ίδιος διοικεί την χώρα του με προεδρικά διατάγματα αγνοώντας τις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »