ΗΕλλάδα του 2024 βυθίζεται σε έναν ζοφερό κύκλο φτώχειας και στέρησης, με την πλειοψηφία του πληθυσμού να παλεύει για την επιβίωση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (περίοδος αναφοράς 2023). Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια κοινωνία που ασφυκτιά, με το 81,9% του φτωχού πληθυσμού και το 34,6% του μη φτωχού να αδυνατούν να καλύψουν έκτακτες, αλλά ζωτικής σημασίας δαπάνες μόλις 480 ευρώ. Η καθημερινότητα μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης, καθώς η ενέργεια, η στέγαση και η διατροφή γίνονται απρόσιτα «πολυτελή» αγαθά.

Αδυναμία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 480 ευρώ, δηλώνει το 81,9% του φτωχού πληθυσμού και το 34,6% του μη φτωχού της χώρας

“Μην εμπιστεύεστε τα τέρατα του βάλτου”-Κιγιοσάκι: Το απόλυτο κραχ ξεκίνησε! Παγκόσμιος όλεθρος προ των πυλών

Σκοτεινές Συνθήκες Διαβίωσης

Το 56,1% των φτωχών νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει στην ώρα του λογαριασμούς για ηλεκτρικό, νερό ή φυσικό αέριο, ενώ το 43,6% αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση τον χειμώνα, καταδικάζοντας οικογένειες σε παγωμένους μήνες. Το 88,9% των φτωχών δηλώνει ότι το κόστος στέγασης τους συνθλίβει, με την ενέργεια να αποτελεί τον αόρατο δήμιο της καθημερινότητάς τους. Ακόμα πιο σοκαριστικό, το 34,4% του φτωχού πληθυσμού στερείται βασικής διατροφής, αδυνατώντας να καταναλώσει κάθε δεύτερη μέρα κρέας, ψάρι ή λαχανικά, ενώ το 5,6% του μη φτωχού πληθυσμού βρίσκεται στο χείλος της ίδιας διατροφικής ένδειας.

Η Παγίδα της Υλικής Στέρησης

Η υλική και κοινωνική στέρηση, όπως μετράται από τον δείκτη «Ευρώπη 2030», εκτοξεύτηκε το 2024, φτάνοντας το 14% του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον 7 από 13 βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Η αύξηση της στέρησης κατά 0,5% σε σχέση με το 2023 αποκαλύπτει μια κοινωνία που βυθίζεται βαθύτερα στην απόγνωση. Οι ηλικίες 18-64 ετών πλήττονται σκληρά, με αύξηση της στέρησης κατά 0,9% (14,4%), ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών βλέπουν τη στέρηση να αυξάνεται στο 12,8%. Παρά τη μικρή μείωση της παιδικής στέρησης (13,9%), τα παιδιά εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες που απειλούν το μέλλον τους.

Κατοικίες-Κλουβιά και Οικονομική Ασφυξία

Η στενότητα χώρου στοιχειώνει το 27% του πληθυσμού, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 36,9% για τους φτωχούς και στο 56,7% για τα φτωχά παιδιά έως 17 ετών, που μεγαλώνουν σε συνθήκες συνωστισμού και δυστυχίας. Το 56,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να αντικαταστήσει φθαρμένα έπιπλα, το 42,8% αδυνατεί να πληρώσει ενοίκιο, δάνεια ή λογαριασμούς, και το 46% στερείται ακόμα και μιας εβδομάδας διακοπών. Η οικονομική δυσπραγία κορυφώνεται με το 43,9% να μην μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες, αφήνοντας τα νοικοκυριά εκτεθειμένα σε κάθε απρόβλεπτο.

Ένας Λαός στα Όρια

Η εικόνα που αναδύεται είναι εφιαλτική: η φτώχεια δεν είναι πλέον εξαίρεση, αλλά ο κανόνας για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Με το κόστος ζωής να καλπάζει και την οικονομική ανασφάλεια να απλώνεται σαν σκιά, οι πολίτες παλεύουν να κρατηθούν από τα βασικά. Η Ελλάδα του 2024 μοιάζει με κοινωνία υπό πολιορκία, όπου η αξιοπρέπεια και η ελπίδα θυσιάζονται στον βωμό της επιβίωσης.

Translate »