Ελλάς-Γαλλία αμυντική συμμαχία!
Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εισέρχεται σε ένα κρίσιμο 15νθήμερο. Η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο των τετελεσμένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, το Oruc Reis θα πλησιάσει ακόμη πιο πολύ στο Καστελλόριζο και στη Ρόδο με την νέα navtex που θα εκδώσει η Τουρκία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική είναι η πιο σημαντική… έως την επόμενη. Οι δύο ηγέτες, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα συζητήσουν μεν εκτενώς για εξοπλιστικά και η συμφωνία θα «κλειδώσει», αλλά δεν πρόκειται να υπογραφούν τα σχετικά κείμενα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συνάντησή τους δεν γίνεται στο Παρίσι με πάσα επισημότητα και θα επαναληφθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η υπογραφή να γίνει back to back με τη Σύνοδο, ήτοι ο πρωθυπουργός να μεταβεί απευθείας στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star.
Πέραν πάντως των εξοπλιστικών, η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται να στείλει καθαρά μηνύματα για τη στήριξη της γαλλικής πλευράς προς την ελληνική, η οποία έχει «ερεθίσει» την Τουρκία.
Η συμφωνία που θα υπογράψουν στις 10/9 Μακρόν και Μητσοτάκης
Οι Γάλλοι θα υπογράψουν ότι θα συνδράμουν στην Ελλάδα σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.
Η συμφωνία για αμοιβαία αμυντική συνδρομή θα είναι βασισμένη στο άρθρο 42 της ευρωπαϊκής συνθήκης που προβλέπει ότι αν κράτος μέλος δεχθεί επίθεση τα άλλα κράτη συνδράμουν με όλα τα μέσα αλλά και στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός συμμάχου σημαίνει επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.
Γιατί το κάνει όμως αυτό ο Μακρόν; Γιατί είναι πεπεισμένος ότι η νίκη του στις επόμενες γαλλικές εκλογές θα διασφαλιστεί μόνο αν δείξει ότι είναι το αφεντικό στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιδιώκει λοιπόν είτε να αναμετρηθεί με τον Ερντογάν στην Λιβύη είτε να αναμετρηθεί μαζί του στο Καστελόριζο.
Η ελληνογαλλική συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ελλιμενισμό γαλλικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια.