Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί αλλά και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, έχει υποστεί πλήγματα από τις πυρκαγιές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση του το πρωθυπουργικό επιτελείο αναδεικνύουν ότι η απαιτείται κυβερνητική επανεκκίνηση με τις εκλογές να είναι πάντα και στο ευρύτερο πλάνο θέλοντας έτσι να “ξεγελάσει” την οργή των πολιτών.
Το εύρημα αυτό είναι ανάγλυφο στην δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αφού το 49,4% προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ενώ μειώνεται και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχείρηθηκε να απορροφηθούν από τον μίνι ανασχηματισμό στο Μαξίμου με στόχο την καθυστέρηση του δομικού ανασχηματισμού, παρέμειναν σύμφωνα με τις έρευνες που έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Έτσι, οι γνωρίζοντες τον εσωκομματικό χάρτη αλλά και τις γεωγραφικές πολιτικές στοχεύσεις θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει υπόψιν του περισσότερο τις ισορροπίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε αυτόν τον ανασχηματισμό.
Έτσι, τώρα ο πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο γραφείο του έχοντας συμπληρώσει τη λίστα του ανασχηματισμού. Και να αρχίσει τα τηλεφωνήματα…
Αν και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του τόσο για το χρόνο όσο και για τις αλλαγές προσώπων οι περισσότεροι έχουν εισηγηθεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με νέο σχήμα ώστε να δώσει την αίσθηση ότι η εκκίνηση για το όραμα και τις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της θητείας της γίνεται με «φρέσκια ομάδα».
Πρώτο θεωρείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω των ευθυνών για τις πυρκαγιές. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόδοση των ευθυνών θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο ή σε υπηρεσιακό.
Αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, πάντως ακόμη δεν μπορούν να γίνουν με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές μπορούν να ξεσπάσουν ακόμη και τον Οκτώβριο, όπως το 2017 στην Πορτογαλία οπότε χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.
Πάντως ο ανασχηματισμός αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερα υπουργεία που λόγω και της πανδημίας έχουν υποστεί φθορά, όπως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Τουρισμού, ενδεχομένως και το υπουργείο Παιδείας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, ή προσθήκη υφυπουργών.