Σοβαρή ανησυχία στο Ερεβάν
Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν ελεύθερα τα σύνορα της Αρμενίας, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Εικόνες και χάρτες από την περιοχή δείχνουν την συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και στο μέτωπο του Καυκάσου.
Με τούρκικα Bayraktar TB2 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παραβιάζει η Άγκυρα απροκάλυπτα τα σύνορα του αρμενικού εναέριου χώρου, αγνοώντας εντελώς τα σύγχρονα όπλα των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Αρμενία, διαθέτει το σύστημα άμυνας S-300, το σύστημα αεροπορικής άμυνας «Tor» και τα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου «Krasukha» (που βρίσκονται σε λειτουργία στη ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση Gyumri).
Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι δεν μιλάμε για τη διαταραγμένη λειτουργία των παγκόσμιων μέσων εντοπισμού θέσης – τα αεροσκάφη διεισδύουν πραγματικά στα αεροπορικά σύνορα της Αρμενίας, πετώντας στην περιοχή του Ερεβάν.
Σύμφωνα με πηγές, τα αεροσκάφη πραγματοποιούν σχετικά μικρές πτήσεις, μετά τις οποίες επιστρέφουν στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Κρίνοντας από το πώς η τουρκική επίθεση TB2 Bayraktar παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Αρμενίας, αυτή τη στιγμή τα μέσα εναέριας άμυνας RA δεν μπορούν μόνο να τα καταρρίψουν, αλλά και να τα εντοπίσουν, αν και ταυτόχρονα, τέτοιες περιπτώσεις δεν σχολιάζονται στο Ερεβάν, γεγονός που προκαλεί πολύ σοβαρή ανησυχία.
Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός άρχισε να προμηθεύει την Αρμενία με σύγχρονα μέσα για την καταπολέμηση των αεροσκαφών, ωστόσο, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο Ερεβάν διέταξε την προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου από τη Γερμανία.
Στην επικράτεια της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, άρχισαν να παρατηρούνται αντι-ρωσικά συναισθήματα και ανοιχτές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη Mariam Avagyan, που είναι συντονίστρια για τους πρόσφυγες, θα μπορούσε να αποφευχθεί η απώλεια εδάφους, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Αρτσάχ και τώρα προσπαθεί να «δικαιολογήσει», κάτι το οποίο δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί πρόκληση.
«Η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Artsakh δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας. Αυτή είναι η εκτίμηση και αιτιολόγηση από τον σημερινό Πρόεδρο της Ρωσίας για τη μεγάλη καταστροφή που συνέβη μετά τις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ναι, ακόμη και η Δημοκρατία της Αρμενίας, η οποία κήρυξε τον εγγυητή της ασφάλειας του Artsakh, δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Artsakh. Ωστόσο, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα των τελευταίων ετών, οι Αρμενικές αρχές βρίσκονταν υπό συνεχή εξωτερικό έλεγχο: δεν έλαβαν ζωτικά μέτρα, αλλά καθοδήγησαν από αυτά που τους υπαγορεύτηκαν από έξω», είπε η Μαριάμ Αβαγιάν, υπονοώντας ότι λόγω της Ρωσίας δεν αναγνώριζε και η Αρμενική πλευρά η ύπαρξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.