Ηαποστολή Δυτικών προηγμένων τύπων αρμάτων μάχης , ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ και αυτοκινούμενων πυροβόλων σε σημαντικούς αριθμούς που αποφασίστηκε τελικά από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία 2 ΤΘΤ (Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών_ και 2Μ/ΚΤΑΞ(Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών) για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Με βάση τον λίαν αυξημένο συντελεστή ισχύος των παραπάνω οπλικών συστημάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταβαίνει σε νέα φάση, αφού πλέον ο Ουκρανικός στρατός θα μπορεί να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για ανακατάληψη εδαφών της χώρας του , με πιθανότερο στόχο την Κριμαία, την οποία ως γνωστόν προσάρτησε ο Πούτιν στη Ρωσία το 2014.
Το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει ο Πούτιν στην αποστολή τανκς και λοιπού βαρέως πολεμικού υλικού από τη Δύση στην Ουκρανία;
Σε αυτό το ερώτημα, επιχειρεί να δώσει απάντηση άρθρο-ανάλυση Διεθνούς ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να σταθμίσει τις επιλογές του ως απάντηση στην αποστολή αρμάτων μάχης από τη Δύση στην Ουκρανία, με περισσότερες αεροπορικές επιδρομές, προσπάθειες οικοδόμησης ισχυρότερων δεσμών με την Τουρκία και σχεδίαση πραξικοπήματος στο Κίεβο .
‘Oλα είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της άμυνας.
1.Συνέχιση των απειλών
Ο Πούτιν θα μπορούσε να συνεχίσει με την ίδια παλιά ρουτίνα περί απειλητικής κλιμάκωσης.
Μετά από όλο αυτό το διάστημα οι δυτικές χώρες «δεν έμαθαν ότι αυτές οι απειλές είναι κενές», δήλωσε ο Keir Giles, ανώτερος σύμβουλος στο πρόγραμμα Ρωσίας Ευρασίας στο Chatham House.
Και πρόσθεσε: «Ήταν οι ρωσικές απειλές που αποτέλεσαν μέρος της αιτίας για την τεράστια καθυστέρηση της Γερμανίας να εγκρίνει την αποστολή των τανκς της.
«Και η μόνη ελπίδα είναι τώρα ότι αυτή η καθυστέρηση δεν θα αποδειχθεί μοιραία για την εσωτερική ενσωμάτωση και αξιοποίηση των αρμάτων από τον Ουκρανικού στρατό προτού να είναι πολύ αργά».
2. Ανάπτυξη των «υπερτάνκ» T14
Ο Δρ Μάρτιν Σμιθ, ανώτερος λέκτορας σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Σάντχερστ, πιστεύει ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ο Πούτιν μπορεί να ανταποκριθεί βραχυπρόθεσμα, και οι δύο ενέχουν «σημαντικούς κινδύνους».
Ο Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε να αναπτύξει το πιο σύγχρονο τανκ της Ρωσίας, το T14 ,για να στηρίξει τα παλαιότερα T-72 που ήδη εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το όπλο έχει διαφημιστεί ως «υπερτάνκ» που ξεπερνά τα προηγούμενα.
Ωστόσο, ο Δρ Smith είπε: «Αυτά τα τανκς είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά ισχυρά, αλλά μαστίζονται από προβλήματα». Τα T14 είναι «εντελώς μη δοκιμασμένα» σε συνθήκες μάχης και έχουν επίσης προβλήματα παραγωγής και καθυστερήσεις.
«Δεν είναι λοιπόν γνωστό πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ως μέρος οποιασδήποτε νέας ρωσικής επίθεσης αργότερα φέτος», πρόσθεσε ο Δρ Σμιθ.
3. Πυραυλικές επιθέσεις στην φάση της μεταφοράς των αρμάτων
Υπάρχει πιθανότητα επίσης ότι ο Πούτιν μπορεί να διατάξει πυραυλικές επιθέσεις κατά των δυτικών αρμάτων μάχης καθώς μεταφέρονται στην Ουκρανία.
«Οι μεταφορές με άρματα μάχης είναι, εξ ορισμού, σχετικά αργές και δεν είναι εύκολο να κρυφτούν, καθιστώντας δυνητικά δελεαστικούς στόχους», είπε.
«Αυτό θα ήταν μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία απέφυγε να επιτεθεί συστηματικά στις γραμμές ανεφοδιασμού που φέρνουν δυτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».
4.Πραγματοποίηση περισσότερων αεροπορικών-πυραυλικών επιθέσεων
Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Dr Marina Miron, επίτιμη ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου, θα ήταν η όξυνση ολόκληρου του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό θα σήμαινε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές για την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής που με τη σειρά του θα επηρέαζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου.
«Και νομίζω ότι η Ρωσία θα εντείνει την επιχείρηση για να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς πριν φτάσουν τα τανκς στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
«Δεν νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν το Κίεβο. Ειλικρινά, νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να το καταστρέψουν».
5. Προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών με την Τουρκία
Η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σπείρει διχασμό μεταξύ των δυτικών εθνών.
Ο Δρ Μιρόν είπε ότι το Κρεμλίνο θα προωθήσει μια «πολύ επιθετική εξωτερική πολιτική», με επίκεντρο την Τουρκία, η οποία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο ΝΑΤΟ έχει διατηρήσει ισχυρούς διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Εξήγησε ότι η Ρωσία ενισχύει τη σχέση της με την Τουρκία μέσω οικονομικών αλλά και στρατιωτικών οδών.
«Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να καταστρέψει το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας μη στρατιωτικά μέσα και προσπαθώντας να προβάλει ισχύ στη Μέση Ανατολή, προσπαθώντας να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να δημιουργήσει αυτό το ρήγμα», είπε.
6.Σχεδίαση Πραξικοπήματος
Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να οργανώσει ή να πιέσει για πραξικόπημα από τον ουκρανικό πληθυσμό, είπε ο Δρ Μιρόν.
Ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να προσπαθήσει να «κεφαλαιοποιήσει» ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε πρόσφατα την ουκρανική κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να απολύει αρκετούς ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας.
Θα μπορούσε να προσπαθήσει να «πείσει τη Δύση, ή τουλάχιστον τους δυτικούς πληθυσμούς, ότι η Ουκρανία είναι πολύ διεφθαρμένη και ότι κάθε ευρώ ή λίρα ή δολάριο που πηγαίνει στην Ουκρανία έχει κλαπεί από Ουκρανούς ολιγάρχες».
«Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι θα κουραστούν από αυτόν τον πόλεμο που παρατείνεται, ζώντας χωρίς ρεύμα, χωρίς θερμότητα», εξήγησε ο Δρ Μιρόν.
7. Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Ένα άλλο σενάριο θα ήταν η χρήση πυρηνικών όπλων , εναντίον δυτικών συμμάχων ή για να «εξαφανίσουν τα πάντα» στη δυτική Ουκρανία, είπε η Δρ Μιρόν, αν και τόνισε ότι αυτό είναι «απίθανο».
«Νομίζω ότι, προφανώς στη ρητορική της η Ρωσία θα προσπαθήσει να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι είναι πυρηνική δύναμη και ότι το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά», πρόσθεσε.
«Αλλά δεν πιστεύω ρεαλιστικά ότι κάποιος σκέφτεται να πατήσει το κόκκινο κουμπί και να στείλει πυρηνικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οπουδήποτε αλλού».
Υπάρχει μια «μικρή πιθανότητα» ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, είπε.
Ενώ οι ΗΠΑ γνωρίζουν πού βρίσκονται οι αποθήκες που περιέχουν τις κεφαλές, «αν ο Πούτιν τις βγάλει έξω, τότε προφανώς, όλοι θα προειδοποιούνταν ότι σχεδιάζει να τις χρησιμοποιήσει και αυτό μπορεί να τον σταματήσει ».
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ο Πούτιν έχει αυτές τις 7 επιλογές αντίδρασης, στον εξοπλισμό της Ουκρανίας από την Δύση με άρματα μάχης και λοιπό βαρύ σύγχρονο πολεμικό υλικό.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν θα επιτείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς προκειμένου να καταλάβει εξολοκλήρου τα εδάφη του, πριν φθάσουν τα Δυτικά άρματα στα χέρια των Ουκρανών.
Επίσης, οι παραπάνω τρόποι αντίδρασης του Πούτιν μπορεί να γίνουν πράξη ορισμένοι από αυτούς συνδυαστικά, ενώ η εκδοχή να εμβαθύνει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία οδηγώντας σε διάσπαση του ΝΑΤΟ, “ακουμπάει” την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περίπτωση επανεκλογής του Ερντογάν, ο οποίος με νωπή την λαϊκή εντολή θα είναι απελευθερωμένος να εφαρμόσει τα επεκτατικά σχέδια του σε βάρος μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.