Το παραδικαστικό ζει και βασιλεύει αλλά το Μαξίμου σιωπά! Οι 3 εφέτες – δικαστές που βρίσκονται στην έδρα για την υπόθεση Folli Follie με 13 κατηγορουμένους, μιλούν δημόσια για μεθοδευμένη παραγραφή που θα ντροπιάσει το κράτος δικαίου στην χώρα μας. Ούτε άχνα από τα συστημικά ΜΜΕ.
Μια δίκη που την βλέπει η ντροπή και ντρέπεται! Το edolio5 ήταν από τα ελάχιστα ΜΜΕ που έδωσαν στην δημοσιότητα την επιστολή των 3 δικαστών της υπόθεσης (δεν έχει ξαναγίνει), που μιλούν για την μεθοδευμένη παραγραφή της υπόθεσης που ετοιμάζουν κάποιοι!
Ούτε λίγο – ούτε πολύ οι τρεις εφέτες , κάνουν λόγο για μεθόδευση της διαδικασίας, που βαίνει από αναβολή σε αναβολή με στόχο την παραγραφή σοβαρών κακουργημάτων στα οποία εμπλέκονται οι κατηγορούμενοι.
H δίκη άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά από λίγες συνεδριάσεις διακόπηκε τον Απρίλιο για χθες.
Όμως κατά το χθεσινή διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγκάστηκε να διακόψει και πάλι τη διαδικασία για τις 19 Ιουνίου λόγω -όπως κατήγγειλε το ίδιο το δικαστήριο- της αδράνειας της Πολιτείας και της ασυνεννοησίας αρμόδιων θεσμικών φορέων να επιλύσει ένα νομικό ζήτημα, που εν τέλει είχε άμεση αντανάκλαση στην εξέλιξη της δίκης,
‘Όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι καθόλου αθώα: Διότι όπως είναι γνωστό εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο και μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών μεσολαβεί διακοπή πολλών εβδομάδων των δικαστηρίων , πολλώ δε μάλλον, όταν η χώρα οδηγείται όπως διαφαίνεται σε εκλογές δύο – τουλάχιστον – γύρων.
Κατόπιν όλων αυτών με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης, των αρμόδιων δικαστικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που εκ της θέσεως του , έχει βαρύνοντα ρόλο στην ομαλή απονομή της δικαιοσύνης .
Κατηγορούμενα στην εν λόγω δίκη είναι 13 άτομα μεταξύ των οποίων η οικογένεια Κουτσολιούτσου και η υπόθεση αφορά τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρίας, οι οποίοι πέραν των άλλων έβλαψαν και την διεθνή εικόνα της χώρας και προκάλεσαν τεράστια ζημιά σε χιλιάδες επενδυτές της χρηματιστηριακής αγοράς.
Συγκεκριμένα, οι δικαστές, όπως προκύπτει από την απόφαση που ανέγνωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης η πρόεδρος Μαρία Ανδρεοπούλου στάθμισαν την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων με κατηγορίες για εγκληματικής οργάνωσης στηλιτεύοντας παράλληλα και την αδράνεια τη Πολιτείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο «γόρδιο δεσμό».
Προ του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί μετά από δεκάδες διακοπές της συνεδρίασης ,το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με πρόεδρο τη Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τους εφέτες Γιώργο Γρίβα και την Αναστασία Σιώμου στηλίτευσε με την απόφαση τους, που ανακοινώθηκε από έδρας, την ασυνεννοησία των αρμόδιων φορέων να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχε καιρό τώρα προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση.
Έτσι «τινάχθηκε στον αέρα» μία πολυπρόσωπη δίκη και δικαστές και δικαστικές αίθουσες παρέμειναν επί μήνες υπό ομηρεία.
«Βρισκόμασταν σε ομηρία, δεν μπορούσαμε να δικάσουμε άλλες υποθέσεις», τονίζουν στην απόφαση τους οι δικαστές και επισημαίνουν τις βαρύτατες συνέπειες της αναβολής για την πολύκροτη υπόθεση: «Επιμέρους πράξεις των κατηγορουμένων οδηγούνται προς παραγραφή!»
«Για μία εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο» μίλησαν οι δικαστές και τόνισαν τις προσπάθειες τους να δοθεί άδεια στους δικηγόρους «γιατί σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις» αλλά οι αρμόδιοι δικηγορικοί σύλλογοι το αρνήθηκαν.
Από τον περασμένο Απρίλιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκαζε την οικογένεια Κουτσολιούτσου και συνολικά 13 κατηγορουμένους για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, διέκοπτε ξανά και ξανά τις συνεδριάσεις του.
Και σε αυτή τη δίκη οι δικηγόροι απείχαν από τη διαδικασία καθώς μεταξύ των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζουν ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και άλλοι βασικοί κατηγορούμενοι είναι και η εγκληματική οργάνωση.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποχή από την εκδίκαση τέτοιων πρωτόδικων υποθέσεων, διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθετική ρύθμιση που δεν προβλέπει αναστολή εκτέλεσης ποινής σε καταδίκες για εγκληματική οργάνωση.