Διαφθορά, οικονομική εξαθλίωση των πολιτών και παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων με τις υποκλοπές στο επίκεντρο της πρότασης
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία ζητεί από τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να αφαιρέσουν την δεδηλωμένη από αυτήν και να οδηγήσουν τη χώρα άμεσα σε εκλογές, κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή.
Οικονομική εξαθλίωση των πολιτών, διαφθορά, κορυφαία θεσμικά ζητήματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών κλπ είναι στο επίκεντρο του περιεχομένου της πρότασης που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Για να ανατραπεί η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει κάτω από 150 ψήφους στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει μετά την 3ήμερη συζήτηση, κάτι το εξαιρετικά δύσκολο, αφού οι βουλευτές της ΝΔ αριθμούν 156, εμπλέκονται στην μεγάλη τους πλειοψηφία σε μια διακυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό (μην ξεχνάμε τι έγινε στην πανδημία) και διαφθορά και σίγουρα δεν θέλουν να «αυτοκτονήσουν» και να χάσουν τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις έστω λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Συγκεκριμένα ο Α.Τσίπρας δήλωσε σχετικά:
«Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.
Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.
Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».
Αναφερόμενος προσωπικά στον Κ.Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα επικριτικός καθώς τον κατηγόρησε ως οργανωτή ενός ρυπαρού δικτύου.
Είπε συγκεκριμένα:
«Δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε «στόχους» κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου.
Ενός εγκληματικού δικτύου θα έλεγα εγώ.
Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.
Και συντονιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος».
Ο Α.Τσίπρας είπε ότι ο φάκελος που πήρε από την ΑΔΑΕ περιείχε τα στοιχεία για τις παράνομες επισυνδέσεις.
Τα στοιχεία για έξι πρόσωπα που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να ενημερωθεί. Και τόνισε ότι συνολικά οι παρακολουθούμενοι έφτασαν αισίως τους δέκα.
Ζήτησε επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, εάν ετέθη σε επισύνδεση ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, κ. Διακόπουλος και ο κ. Λιακόπουλος.