Αυτήν τη φορά τα πανηγύρια ήταν μετριασμένα, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στα φίλια ΜΜΕ. Εξαιρουμένου του αμετροεπούς Αδωνη Γεωργιάδη που συνέδεσε τη μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού με τα καλάθια του, οι υπόλοιποι προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα εναπομείναντα ψήγματα σοβαρότητας, μετριάζοντας τους πανηγυρισμούς για την κρίση του κόστους ζωής που μετριέται ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.
Τι όμως έβγαλε το σακούλι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας; Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον φετινό Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 4,6% έναντι 8,9% τον Μάρτιο του 2022. Στην οικονομική θεωρία αυτό ονομάζεται «ονομαστικός πληθωρισμός» και επιτρέπει σε όποιους πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες να πανηγυρίζουν για την «επιτυχία» των κυβερνητικών επιλογών μιλώντας για κυβερνητική δικαίωση εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού. Ετσι όμως η σοβαρότητα χάνεται, καθώς τα συμπεράσματα του δεύτερου επιπέδου ανάλυσης είναι συντριπτικά. Στην οικονομική θεωρία ονομάζεται απώλεια της συγκριτικής βάσης. Προκύπτει όταν οι τιμές του πληθωρισμού δεν συγκρίνονται πλέον με τις τιμές προ των αυξήσεων αλλά με τις αυξημένες τιμές του περασμένου χρόνου.
Πράγματι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί κατά 13,5%. Τα παπαγαλάκια του Μαξίμου μπορούν να χαρακτηρίζουν «δικαίωση» των Μητσοτάκη – Σταϊκούρα – Σκυλακάκη –Γεωργιάδη την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, χάνοντας κάθε ίχνος σοβαρότητας, αλλά η πραγματικότητα που συντρίβει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μετριέται στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων και δυστυχώς είναι αδυσώπητη.
Ομως υφίσταται και μία ακόμη παράμετρος. Είναι ο δείκτης των τροφίμων, εκεί που «επενδύουν» οι επικοινωνιακές τσιχλόφουσκες του Αδ. Γεωργιάδη με τα παντός είδους «καλάθια». Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχουμε αύξηση σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο κατά 14,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη – σοκολάτες –γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό –αναψυκτικά – χυμούς φρούτων.
Τελικά από πού ήρθε αυτή η επιβράδυνση; Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη μείωση του δείκτη κατά 10,4% στην ομάδα «Στέγαση» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο θέρμανσης. Τι σημαίνει αυτό; Ο ήπιος χειμώνας μαζί με τη μείωση κατανάλωσης των νοικοκυριών σε θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα έφεραν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.
Γι’ αυτό ο Αδ. Γεωργιάδης φουσκώνει σαν παγόνι δηλώνοντας ότι ευθύνονται τα καλάθια του; Αυτός είναι ο λόγος που διάφοροι δημοσιογράφοι σε πετσωμένα ΜΜΕ τολμούν και χαρακτηρίζουν λύση το «καλάθι του νοικοκυριού»;
Ομως ακριβώς επειδή υφίσταται μείωση της κατανάλωσης ο διορισμένος από τον Κυρ. Μητσοτάκη επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Διαγούμας αποφάσισε αναπροσαρμογή των χρεώσεων υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ. Από 1ης Μαΐου 2023 η πρώτη (μοναδιαία πάγια χρέωση) εκτοξεύεται στα 4,434 ευρώ/kVA (αύξηση 752,7%). Η δεύτερη μοναδιαία χρέωση ενέργειας, αντίθετα, μειώνεται κατά 33,5%, σε 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω;