Πολλές φορές οι Ρώσοι έκαναν πίσω με την Τουρκία, αλλά η εκλογή Μπάιντεν και τα Οθωμανικά σχέδια πυροδοτούν σοβαρές εξελίξεις ανάμεσα τους
Σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την μελέτη του πολέμου [ISW], η πιθανότητα ενός άμεσου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχει αυξηθεί πολύ, αναφέρει μηνιαία έκθεση του ινστιτούτου σύμφωνα με το BulgarianMilitary.com.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου είναι ένα think tank στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ιδρύθηκε το 2007, ως ένα ίδρυμα ανάλυσης της πολιτικής και στρατιωτικής δράσης στον κόσμο.
Η Kimberly Kagan θεωρείται ο ιδρυτής του ινστιτούτου. Ο ρόλος του ινστιτούτου παγκοσμίως ορίζεται ως αμφιλεγόμενος, διότι από τη μία πλευρά τα μέλη του ινστιτούτου ισχυρίζονται ότι είναι ανεξάρτητο και μη κομματικό think tank, αναλύοντας επαρκώς και αμερόληπτα τις διεθνείς στρατιωτικές-πολιτικές σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν πολλά μηνύματα ότι ορισμένες από τις μελέτες τους χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον για την επιβολή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Για τον λόγο αυτό, σε διεθνείς πολιτικούς κύκλους, αυτό το think tank ονομάζεται και ως «γεράκι της Ουάσιγκτον».
Το ινστιτούτο χρηματοδοτείται μέσω δωρεών και έχει μη κερδοσκοπικό σκοπό. Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο, είναι ότι μεγάλες αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ αποτελούν μέρος των χρηματοδοτών του ιδρύματος και μιλάμε για κολοσσούς όπως οι Raytheon, General Dynamics, DynCorp και άλλες.
Σύμφωνα με ειδικούς του Ινστιτούτου μελετών πολέμου, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση και η επιθετική πολιτική του Ερντογάν σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα οδηγήσει σε μια «αναπόφευκτη» στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Τούρκων.
Η έκθεση του ινστιτούτου τοποθετεί το σενάριο αυτού του πιθανού πολέμου στο εγγύς μέλλον και σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κριμαία θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης για αυτόν τον μελλοντικό πόλεμο.
Γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν υλοποιεί επιθετικές δηλώσεις για την Κριμαία και αρνείται πεισματικά από το 2014 να αναγνωρίσει την ενσωμάτωση της στη Ρωσία.
Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες περιγράφουν τις τουρκικές κινήσεις ως “επιθετικές”, οι οποίες διασχίζουν την κόκκινη γραμμή και η «πολιτική» χαλάρωση της Ρωσίας για το θέμα αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα».
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι οι πιθανότητες μιας συγκρούσης της Τουρκίας κατά της Ρωσίας είναι σχεδόν μηδενικές.
Η Άγκυρα δεν διαθέτει ούτε την τεχνολογία ούτε την οικονομική ανεξαρτησία μια ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας για να επιτρέψει στον Ερντογάν να αποκομίσει στρατιωτικά οφέλη από μια μελλοντική σύγκρουση.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στον Καύκασο, αποτελούν μια σαφή προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, ενώ η είσοδος της Τουρκίας σε συμφωνίες εμπορίου όπλων (οι οποίες ανεπίσημα ανέρχονται σε ποσοστό 80%), έχει εξοργίσει την Μόσχα.
Η έλλειψη σαφούς ρωσικής θέσης στον Καύκασο τους τελευταίους μήνες είναι ένας από τους λόγους για την επιθετική δράση της Άγκυρας στην περιοχή, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου.
«Η Ρωσία θα επιδιώξει να επιλύσει τη σύγκρουση (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) με στρατιωτική δύναμη ως απάντηση στον αυξανόμενο στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας και στον αυξανόμενο διπλωματικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσαν αναλυτές στο Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών.
Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί επιστήμονες που εργάζονται στο Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου λένε ότι η επιθετική, ριζοσπαστική πολιτική της Άγκυρας στην Κριμαία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Τουρκία θα αναλάβει στρατιωτική δράση.
Η εκτίμησή τους βασίζεται στο γεγονός ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η Τουρκία θα υποστεί μεγάλες απώλειες.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έχει ένα άλλο ατού στα χέρια της, και αυτό είναι τα Στενά του Βοσπόρου που θα μπορούσε να κλείσει το δρόμο στο ρωσικό στόλο από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο.
Πρόκειται για μια σημαντική πλωτή οδό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τη Ρωσία, διότι μέσω αυτού ο ρωσικός στρατός ελέγχει την κατάσταση στη Συρία.
Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση στη Λιβύη, εάν κάποια στιγμή η Ρωσία αποφασίσει να παρέμβει πιο αποφασιστικά, τότε η σύγκρουση με τους Τούρκους θα είναι αναπόφευκτη.
Η Μεσόγειος είναι ένας σημαντικός εμπορικός και στρατιωτικός διάδρομος που συνδέει τη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και σε αυτό οι Ρώσοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Η απόσυρση ρωσικής εταιρείας από το σχέδιο του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, και η εκλογή Μπάιντεν φέρνουν πιθανότατα εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, με κομβικό σημείο το Στενό του Βοσπόρου και το σχέδιο Ερντογάν για το κανάλι της Κων/πολης.