Mαρτυρία στελέχους της ΕΥΠ – Α.Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν»
Περίπου 500 πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφοι είναι σε μόνιμη ή σε «περιστασιακή» κατά καιρούς τηλεφωνική παρακολούθηση την τελευταία τριετία, αναφέρουν ασφαλείς πηγές της ΕΥΠ
Αρκετοί από αυτούς «κληρονομήθηκαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία ειδικά μετά το Σκοπιανό και τις Πρέσπες είχε αποδυθεί σε μαζικές παρακολουθήσεις, ειδικά ανθρώπων που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εναντιωθούν στην συμφωνία.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, θα μπορούσε να πει πολλά για το θέμα.
Άλλωστε η… γιορτινή ατμόσφαιρα που επικράτησε την ημέρα της διαδοχής του Γ.Ρουμπάτη από τον Π.Κοντολέων το καλοκαίρι του 2019, στα γραφεία της ΕΥΠ λέει πολλά πράγματα: Απλά άλλαζαν οι διαχειριστές των υποκλοπών!
Βέβαια, αυτό το προσπερνά τώρα ο Α.Τσίπρας και πολιτικά πλέον έχει το πάνω χέρι όταν δηλώνει ότι αποτελεί «Μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», σε on camera δήλωσή του, στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Θα μπορούσε κάλλιστα να ρωτήσει τον Γ.Ρουμπάτη για να του πει πόσοι άλλοι παρακολουθούνται. Βέβαια, το μίγμα έχει αλλάξει όπως και ο αριθμός των υπό παρακολούθηση ή «επισύνδεση» τηλεφώνων, καθώς και η τεχνολογία έχει αλλάξει και πλέον υπάρχει το Predator που «κάνει παπάδες», όπως μας μαρτυρά στέλεχος της ΕΥΠ με μεγάλη εμπειρία στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ([πάντα με την,,, άδεια και την υπογραφή του/της αρμόδιου/ας εισαγγελέα/ως).
Πρόσφατα ο Π.Λαφαζάνης δήλωνε ότι «Όταν ήμουν υπουργός τα πάντα ήταν υπό κεντρική παρακολούθηση της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών».
Πάντως ο Α.Τσίπρας έχει πλέον πολιτικά «το πάνω χέρι»: «Ο κ.Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία. Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», τονίζει και δεν έχει άδικο.
Εξαιρετικά χονδροειδή τα όσα έγιναν.
«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δηλώνει και προσθέτει: «σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:
«Η κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας.
Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.
Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί. Και σήμερα συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.
Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.
Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;
Αλλά ακόμα και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια.
Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει.
Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.
Είναι θέμα ελευθερίας και ασφάλειας.
Είναι θέμα δημοκρατίας.
Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.
Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».