Σε αντιπερισπασμό για δράση των ΗΠΑ στον Εύξεινο Πόντο οι Ρώσοι κινούνται επιθετικά στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία, στέλνει μηνύματα κάνοντας αισθητή την παρουσία της με στρατιωτικές δυνάμεις στην Μεσόγειο, θέλοντας να δείξει τα δόντια της προς κάθε κατεύθυνση.
Αυτήν την φορά το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, δηλώνει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχυμένο και όταν λέμε ενισχυμένο, εννοούμε με υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, όλα προερχόμενα από τον ισχυρότατο ρωσικό στόλο του Εύξεινου Πόντου.
Σύμφωνα με ειδικούς, τον μήνα Νοέμβριο και προς τον τέλος του Οκτωβρίου, έχουμε πολλές μετακινήσεις μονάδων επιφανείας του ρωσικού στόλου της Μεσογείου. Προγραμματισμένες και μη, οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην διοίκηση του 6ου αμερικανικού στόλου.
Οι ίδιοι αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα εφαρμόζει ένα σχέδιο “ αντιπερισπασμού” ως προς το ΝΑΤΟ, σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο εμπλοκής της συμμαχίας στο ουκρανικό έδαφος και θάλασσα.
Για να γίνουμε πιο σαφής, η Μόσχα σε περίπτωση που δεχθεί οποιαδήποτε επίθεση στην Α.Ουκρανία, και κυρίως στον Εύξεινο Πόντο, θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο σε Αιγαίο, Α.Μεσόγειο, θέτοντας στο στόχαστρο των πολεμικών πλοίων όλων των αμερικανικών βάσεων, συμπεριλαμβανομένης της Σούδας, αλλά της Αλεξανδρούπολης.
“Ρωσικοί πύραυλοι «Calibr» σε ετοιμότητα ..μάχης, θα σημαδεύουν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο( Δεκέλεια -Ακρωτήρι), τις βάσεις σε Σούδα και Άκτιο, την νατοϊκή διοίκηση στην Νάπολι, καθώς και το αρχηγείο της συμμαχίας στην Σμύρνη, ..μαζί με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ”, είχε αναφέρει παλαιότερα ρωσική δημοσιογραφική πηγή, αγνοώντας τότε την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη.
“Η συνεχής παρουσία ρωσικών πλοίων, εξοπλισμένων με πυραύλους cruise Calibr στη Μεσόγειο, στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας εξουσίας στην περιοχή αυτή”, δηλώνουν κάθε φορά Ρώσοι αξιωματούχοι.
«Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι πύραυλοι «Calibr» έχουν βεληνεκές για να καλύψουν τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια στην Κύπρο, τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, την έδρα του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, την έδρα των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη της Τουρκίας, και τις βάσεις του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Ιταλία», είχε αναφέρει Ρώσος αμυντικός αναλυτής.
Επιπλέον, πρόσφατα οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ενεργά τις ναυτικές τους δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί αντέδρασαν με μεγάλη προσοχή στην ενίσχυση της μεσογειακής μοίρας του ρωσικού ναυτικού.
Ενδεικτικές κινήσεις ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Μεσόγειο προκαλούν την αντίδραση των ΗΠΑ
“Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκαν πολλές ναυτικές διελεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την ρωσική φρεγάτα RFS Admiral Grigorovich και το περιπολικό σκάφος RFS Dmitry Rogachev.
Το πλοίο διοικητικής μέριμνας RFS Vitse-Admiral Paromov παρατηρήθηκε να κατευθύνεται προς τη Διώρυγα του Σουέζ και προς τα πίσω.
Το σκάφος θα μπορούσε να συνοδεύει πλοίο που έφτασε από την Ερυθρά Θάλασσα.
Εάν ναι, ο πιο πιθανός υποψήφιος θα ήταν το ρωσικό σκάφος συλλογής πληροφοριών RFS Kildin το οποίο αναφέρθηκε τελευταία φορά στο λιμάνι του Ομάν την 1η Νοεμβρίου.
Το σωστικό ρυμουλκό MB304 πέρασε από τα Δαρδανέλια και μπήκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το σκάφος εθεάθη να ρυμουλκεί το σκάφος ειδικών αποστολών Project 21980 Grachonok Pavel Silaev.
Αργότερα το ναρκαλιευτικό κλάσης Natya RFS Ivan Gobulets αναφέρθηκε ότι εισήλθε στη Θάλασσα του Μαρμαρά επίσης σε ένα ταξίδι επιστροφής στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ρυμουλκό διάσωσης MB304, που ρυμουλκούσε το σκάφος Pavel Silaev, παρατηρήθηκε να διέρχεται μέσα από τον Βόσπορο και να κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Τα αποβατικά σκάφη κλάσης Ropucha του Βαλτικού Στόλου RFS Minsk και RFS Korolev αναφέρθηκαν βορειοανατολικά του Αλγερίου.
Και τα δύο σκάφη σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθούσαν να κατευθύνονται προς τα ανατολικά.
Το ναρκαλιευτικό κλάσης Natya RFS Ivan Gobulets παρατηρήθηκε να περνά τον Βόσπορο στις 23 Νοεμβρίου.
Το ρυμουλκό διάσωσης SB-742, που πιθανώς συνόδευε τη φρεγάτα RFS Admiral Grigorovich και το περιπολικό σκάφος RFS Dmitry Rogachev, ενώ η θέση του εντοπίστηκε κοντά στο συριακό λιμάνι Tartus.
Το σκάφος υλικοτεχνικής υποστήριξης RFS Vitse-Admiral Paromov φέρεται να εγκατέλειψε το λιμάνι της Ταρτούς.
Το σκάφος υλικοτεχνικής υποστήριξης RFS Vitse-Admiral Paromov αναφέρεται στο αγκυροβόλιο του Port Said, στην Αίγυπτο, γύρω στις 25 Νοεμβρίου και τώρα είναι στην Ταρτούς”.
Ο πρώην Αμερικανός ναύαρχος Mark Fergusson, διοικητής του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είχε σημειώσει προ ετών, ότι η κυριαρχία του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο ήταν πλέον υπό αμφισβήτηση.
Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται στο κατάλογο των στόχων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ο οποίος είναι μεγάλος.
Για αυτό και η συμμαχία θα έπρεπε να μας παραχωρήσει δωρεάν λόγω κρίσης, πολεμικά πλοία με πυραύλους cruise , συστοιχίες Patriot κά οπλικά συστήματα για να διατηρήσουμε την « ειρήνη» στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.