Συνεχίζει τις απειλές με τις πλάτες της Ε.Ε. ο Ερντογάν
Νέες υποδείξεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σήμερα Σάββατο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την να απαλλαγεί από την πίεση, που όπως υποστήριξε, της ασκείται από την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η ΕΕ θα πρέπει να απαλλαγεί από την πίεση που ασκείται σκόπιμα από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε πως οι απαιτήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών – σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τουρκική συμπεριφορά – ήταν «άδικες».
«Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες αρκετών χωρών. Κι αυτό επειδή οι απαιτήσεις τους ήταν άδικες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι «κάποιες χώρες της ΕΕ με κοινή λογική υιοθέτησαν θετική προσέγγιση και ματαίωσαν τα σχέδια (σ.σ. για αυστηρότερα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας)».
«Υπάρχει η προσδοκία για διαπραγμάτευση στη Σύνοδο του Μαρτίου. Να το πω ξεκάθαρα: Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα».
Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά δικαιώματα που πρέπει να δοθούν στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ».
Την ίδια ώρα σάλος έχει προκληθεί με τα κείμενα της Συνόδου Κορυφήςπου όπως φαίνεται, κρύβουν… εκπλήξεις, καθώς εκτός από το ότι δεν μιλούσαν για κυρώσεις στην Άγκυρα, αφήνωντας μόνες ουσιαστικά Ελλάδα και Κύπρο, είχαν και ασάφιες που προβληματίζουν πολύ, μεταξύ των διατυπώσεων σε διαφορετικές γλώσσες.
Πέτσας για κυρώσεις στην Τουρκία: «Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της»
«Θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη -όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά.
«Στα Συμπεράσματα είχαμε δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν πολύ πιο διστακτικά. Παράδειγμα, το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με ονόματα και οντότητες που βοηθούν στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε ο κ. Μπορέλ για την επαναξιολόγηση όλων των πτυχών των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και τη σύνταξη έκθεσης την οποία πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Μάρτιο.
Αυτά είναι δύο μικρά βήματα, πιο μικρά από αυτά που θέλαμε. Αλλά -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- η Ευρώπη κινείται αργά. Το θέμα είναι, να μην κινείται τόσο αργά, ώστε να είναι πολύ χαμηλότερη η κίνησή της από τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων και των Κυπρίων», τόνισε.
«Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί και να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά. Αν δεν χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, φυσικά όλα τα εργαλεία είναι πάλι στο τραπέζι. Και πραγματικά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως αυτό που έχουμε διανύσει- με πολλές προκλητικές ενέργειες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη -όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «είχαμε πει ότι ο κ. Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί ένα πλέγμα κυρώσεων που θα μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα. Τις έβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τον Οκτώβριο εγκρίθηκε η αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων. Και τον Δεκέμβριο έχουμε την διεύρυνση αυτού του καταλόγου με τομεακές ενδεχομένως κυρώσεις που περιλαμβάνουν και το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Είναι, όμως, πραγματικά πολύ πιο αργή η διαδικασία απ’ όσο θα θέλαμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο».