Η απόφαση ελήφθη το πλαίσιο εξοπλιστικής αναβάθμισης των ΕΔ
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική προκλητικότητα στο έπακρο, έχουν μεγαλώσει την ανάγκη για τη δημιουργία ναύσταθμου, στην Κρήτη, με τον οποίο θα ελέγχεται άμεσα ολόκληρη η περιοχή.
Μετά από συγκροτημένες προτάσεις του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και λόγω καταστάσεων, ενισχύεται και μεγαλώνει ο Ναύσταθμος Σούδας, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το γεγονός, επιβεβαιώνει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο νέος ναύσταθμος θα φιλοξενεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού στόλου σε μόνιμη βάση θα δημιουργηθεί με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμεο άρθρο, στη νέα αυτή Δομή ο στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Ένας με έδρα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ο Στόλος της Κρήτης με έδρα τη Σούδα.
Ο Στόλος της Σαλαμίνας, θα επιτηρεί το Αιγαίο ενώ τα πλοία από τον Ναύσταθμο της Σούδας θα αναλάβουν την επιτήρηση στην Α. Μεσόγειο, μίας πολύ επιφορτισμένης περιοχής.
Το σχέδιο που αποτελεί «ειλημμένη απόφαση» όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα εξοπλιστικής αναβάθμισης της χώρας.
Ο υπουργός ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ για αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων, είπε:
«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει Ναύσταθμο και στην Κρήτη αντίστοιχο του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων. Είναι υπόθεση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο. Αυτή η απόφαση μπορεί να την θεωρήσετε ειλημμένη».
Απαντώντας δε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επανέλαβε: «Δεν είναι υπόθεση επικείμενης ίδρυσης του ναυστάθμου. Θέλει χρόνια. Η σχετική απόφαση όμως ελήφθη κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού στη πολιτική ηγεσία που την έκανε δεκτή. Η υλοποίησή του κρίθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».